Hot News
Reacții internaționale la decizia lui Putin de a candida
09/12
Asasinarea politicianului ucrainean Kiva. Farhan Haq (ONU) a condamnat pedepsele extrajudiciare
09/12

Parlamentarii bulgari s-au încăierat din cauza transportoarelor blindate dezafectate destinate Kievului

Foto: rusnewshub.ru

La începutul lunii decembrie, președintele Bulgariei s-a opus prin veto livrării de arme dezafectate în Ucraina, dar parlamentul a reușit să treacă de veto-ul prezidențial. În timpul dezbaterilor, deputații s-au încăierat.

Adunarea Națională a Bulgariei (parlamentul unicameral) a trecut, cu majoritate de voturi (pentru – 162, împotrivă – 55) de veto-ul președintelui Rumen Radev privind ratificarea acordului privind donarea de tehnică blindată dezafectată către Ucraina, transmite Blitz.

Potrivit publicației, pe durata dezbaterilor, opoziția și partidul de guvernământ „au făcut schimb de observații dure” dacă furnizarea de tehnică dezafectată, ce include circa 100 de transportoare blindate, corespunde intereselor naționale ale Bulgariei.

„Dăm miliarde Ucrainei <…>. Este evient că majoritatea oamenilor din această sală servesc din nou interese naționale străine. Ceea ce este și mai umilitor este faptul că servesc intereselor naționale ale unei țări precum Ucraina, care poate fi ușor clasificată drept o țară-ghinionistă”, a declarat Kostadin Kostadinov, liderul partidului de opoziție Revival (eurosceptici).

Anons.bg scrie că în timpul intervenției lui Kostadinov, deputații au pus la cale o încăierare. Din această cauză, președintele Parlamentului Rosița Kirova a fost nevoită să întrerupă discursul lui Kostadinov și să anunțe o pauză de 15 minute, notează publicația.

La sfârșitul lunii noiembrie, parlamentul bulgar a adoptat un proiect de lege privind donarea de transportoare blindate Ucrainei. Pentru trimiterea acestei tehnici militare au votat 152 de deputați, împotrivă s-au pronunțat 57 de deputați. Deputatul din partea Partidului Socialist Bulgar (BSP), Borislav Guțanov, care s-a opus acestei decizii, a precizat, atunci, că este vorba despre aproximativ 100 de vehicule blindate care vor fi oferite Kievului.

Pe 4 decembrie, președintele țării, Rumen Radev, a depus veto-ul său asupra acestei legi, pe care a retrimis-o în parlament spre o nouă dezbatere. Potrivit spuselor sale, când au decis să trimită Kievului tehnică de luptă, parlamentarii nu au ținut cont de nevoile grănicerilor, pompierilor și forțelor de ordine. În special, vehiculele blindate de teren ar putea fi folosite pentru a proteja granița bulgară și pentru a oferi ajutor populației în caz de dezastre și accidente, inclusiv în zonele greu accesibile. „Mă ghidez după convingerea că siguranța, sănătatea și viața cetățenilor bulgari trebuie să fie prioritate absolută”, a spus, la acel moment, președintele.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    De ce i-a mâncat în dos să-și irosească energia pentru niște blindate dezafectate? Mai bine se mobilizau și curățau zăpada de pe străzi sau tăiau lemne. Merită Zelenski să dai sau să primești pumni? Dezbinarea unei națiuni întotdeauna vine din interior. Bine că n-au avut arme la ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091