Hot News
Konstantinov: Predarea Crimeii către RSS Ucraineană s-a făcut cu un număr record de încălcări
25/12
Chiar mai repede. Jurnalistul Charles Haquet, stupefiat de particularitățile Rusiei
26/12

Nabiullina: Deconectarea de la SWIFT și înghețarea activelor sunt cele mai dureroase sancțiuni

Elvira Nabiullina/ Foto: Kovversant

Comentând sancțiunile impuse Federației Ruse, președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a definit înghețarea activelor investitorilor privați ruși ca fiind un subiect foarte dureros. De asemenea, ea consideră o problemă sancțiunile care afectează plățile internaționale, relatează Kommersant.

Într-un interviu acordat cotidianului RBC, șefa Băncii Centrale a precizat că autoritatea de reglementare evaluează riscurile înăspririi sancțiunilor începând din 2014. Potrivit spuselor sale, băncile mari care au intrat sub incidența restricțiilor „au fost, în mare măsură, pregătite” pentru un astfel de scenariu. „Amenințarea cu deconectarea de la SWIFT a fost lansată încă din 2014, de aceea am construit o infrastructură națională de plăți. Ne-am diversificat rezervele și am crescut cota de yuani și aur”, spune doamna Nabiullina.

Potrivit acesteia, înghețarea rezervelor Băncii Centrale a fost „un semnal foarte negativ pentru toate băncile centrale, deoarece este o încălcare a principiilor de bază ale securității rezervelor”. Elvira Nabiullina a dat asigurări că autoritatea de reglementare a fost ajutată de „cursul de schimb flotant și de restricțiile valutare, pe care le-am adoptat destul de stricte” în primăvara lui 2022.

„O problemă, cu adevărat o problemă, au devenit plățile internaționale, care continuă să reprezinte o problemă, deși încercăm să o rezolvăm. Desigur, blocarea și înghețarea activelor persoanelor fizice – milioane de oameni care nu au intrat sub sancțiun, dar au ajuns cu activele înghețate – a devenit un subiect foarte dureros”, a menționat șefa Băncii Centrale.

Ea nu a exclus înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și a subliniat că trebuie să fim pregătiți pentru asta. „Am putut răspunde la principalele provocări, dacă vorbim despre sectorul financiar, dar în sectorul financiar există încă probleme care nu au fost pe deplin rezolvate, inclusiv plățile transfrontaliere. Da, se construiesc lanțuri, care se schimbă constant, dar asta rămâne încă o problemă pentru multe întreprinderi”, a adăugat doamna Nabiullina.

Din cauza sancțiunilor, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele rusești au fost înghețate. Potrivit analiștilor, Occidentul a reușit să găsească doar 80-100 de miliarde de dolari. Uniunea Europeană discută despre confiscarea bunurilor rusești înghețate și predarea llor Ucrainei. Financial Times a scris că UE intenționează să strângă pentru Kiev până la 15 miliarde de euro (16,4 miliarde de dolari) din veniturile obținute din activele Băncii Centrale a Federației Ruse. Potrivit publicației, Statele Unite își propun să predea Uncrainei, în tranșe, activele înghețate ale Federației Ruse.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Multe își propun Statele Unite privind Rusia. Să-și facă planuri pentru țara lor, că nu toate merg bine pe acolo. Să dispui și să împarți banii din buzunarul altuia, asta întrece orice limită. Niște ticăloși! Oare voi ajunge timpurile în care să văd că SUA își primesc pedeapsa binemeritată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091