Hot News
Statele Unite nu se vor justifica pentru importul de petrol rusesc
12/01
Medvedev: Încercările de a distruge rampele de lansare în Rusia vor justifica utilizarea armelor nucleare
12/01

Prima economie a Europei, ouă și facilități. Despre ce a vorbit Putin cu mediul de afaceri din Orientul Îndepărtat

Președintele rus, Vladimir Putin, la întâlnirea cu mediul de afaceri de la Habarovsk/ Foto: dzen.ru

În pofida sancțiunilor, Rusia a devenit prima economie a Europei și a cincea din lume la paritatea puterii de cumpărare, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Guvernul știe să-și facă treaba și face o muncă de calitate, deși mai sunt și greșeli, cum ar fi prețul la ouă.

Programul de dezvoltare a Orientului Îndepărtat a dat roade – și nu în ultimul rând datorită regimurilor și facilităților speciale. Această abordare trebuie păstrată și consolidată, este convins șeful statului.

TASS a selectat principalele teze expuse de președintele rus la întâlnirea avută la Habarovsk cu antreprenori din Orientul Îndepărtat.

Despre PIB

Creșterea PIB-ului Rusiei pentru 2023 ar putea depăși 4% (estimarea anterioară – 3,5%). În același timp, scădere acestui indicator înregistrată în 2022 pe fondul sancțiunilor a fost mai mică decât prognozele inițiale: 1,2% față de 2,1%.

La paritatea puterii de cumpărare, economia rusă a devenit prima din Europa, depășind Germania, și a cincea din lume – după China, SUA, India și Japonia. „Mai trebuie încă să ne străduim pe partea de PIB pe cap de locuitor. Deci, avem de lucru”. Nu trebuie însă să uităm: „Nu populație pentru PIB, ci PIB pentru populație”.

Despre inflație și dobânda cheie a Băncii Centrale

Dobânda cheie ridicată – 16% – „are, totuși, un caracter temporar”. Va scădea „pe măsura rezolvării problemelor legate de inflație”. Pornind de la stoparea inflației, trebuie rezolvată și problema majorării plafoanelor de creditare la programele de facilități fiscale.

Dar cu siguranță situația cu inflația ”va fi curând mai bună”. ”Iar eu cred că vom atinge indicatorii țintă.”

Despre taxele de import

O creștere bruscă a taxelor de import la pește, de exemplu, este periculoasă: „Pe piața internă, prețul ar putea sări”. Dar aplicarea unei astfel de măsuri trebuie analizată.

Despre ouă și munca guvernului

Prețurile la ouă au crescut pentru că autoritățile „pur și simplu nu s-au orientat la timp”, deși volumul producției nu a scăzut. Veniturile au crescut, iar oamenii „au început să cumpere mai multe ouă și carne de pui”. „Nu s-au gândit la timp să deschidă importurile și boom! Prețurile și-au luat zborul.”

Cu toate acestea, blocul economic al guvernului ”își face treaba și o face bine”.

Despre investiții în sectorul locativ și de utilități

„Toți critică Ministerul de Finanțe, chiar și eu uneori.” Dar criticile cum că ”Ministerul de Finanțe a sprijinit toate aceste fonduri pe termen lung și destul de voluminoase pentru finanțarea sectorului localitiv și de utilități” sunt nedrepte. Pentru dezvoltarea sectorului locativ și de utilități au fost alocate 12 miliarde de ruble în 2024. „Ieri seară am dezbătut cu colegii mei și care ar fi dat, probabil, și mai mult, dacă pentru acești bani complexul de construcții ar fi luptat cu adevărat. Se pare însă că nu s-au prea luptat”. „Le-au dat o sumă destul de decentă”

Pentru 2025-2026, din Fondul Național de Bunăstare este prevăzută, pentru susținerea sectorului locativ și de utilități, alocarea a câte 150 de miliarde de ruble plus ”credite pentru infrastructură și obligațiuni corespunzătoare”.

Despre turismul intern

Programul de turism intern „funcționează deja și dă rezultate”. Cafenelele și restaurantele trebuie „incluse acolo”, deoarece reprezintă o parte semnificativă a infrastructurii turistice.

Despre dezvoltarea Orientului Îndepărtat

Deși la începutul programelor de dezvoltare pentru Orientul Îndepărtat, „starea de spirit a fost acră”, au fost făcuți primii pași – „iar mișcarea a devenit vizibilă”, datorită în special antreprenorilor.

Orientul Îndepărtat oferă multe oportunități: „Moscova este un oraș bun, sunt numeroase posibilități, dar asemenea oportunități ca aici nu există”. Important este ca situația să rămână stabilă, inclusiv regimul de facilități: „Într-adevăr, stabilitatea este mama investițiilor”. „Este foarte important ca acest regim să fie menținut în ansamblul lui, nu să fie înrăutățit.”

Despre logistică și statutul TOR

Este posibilă acordarea statutului de teritorii de dezvoltare prioritară (TOR) centrelor logistice de frontieră. „Acest lucru va necesita decizii suplimentare din partea guvernului, a Ministerului de Finanțe. Vom ajunge la un acord.”

Numărul punctelor logistice de la granița cu China trebuie să crească, iar problemele „cu siguranță trebuie” rezolvate, mai ales că Federația Rusă „are avantaje competitive”. „Dacă din cauza logisticii apare un surplus de preț, trebuie eliminat.”

Pentru cei care au devenit rezidenți ai zonelor de dezvoltare prioritară după 1 ianuarie 2023 trebuie prelungit regimul de amânare a contribuțiilor la asigurări. „Așa să facem”: „Este o abordare corectă. Este corectă.”

Despre sănătatea publică

„Una dintre cele mai importante direcții este sănătatea reproductivă a populației. Pentru că, în final, acest lucru se reflectă în numărul de copii ai cetățenilor țării. Este una dintre sarcinile cheie.”

Despre turismul în Insulele Kurile

„Trebuie să dezvoltăm clusterul turistic al Insulelor [Kurile]. Se spune că este foarte interesant. Nu am fost, din păcate, dar cu siguranță voi ajunge.”

Despre ger

„Ieri am fost în Ciukotka. Prea puțin diferă de Moscova și Sankt Petersburg.”

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Unde sunt furioșii din Occident, acum că președintele Putin a ,,îndrăznit” să meargă și la Habarovsk? E aproape de Japonia. A pomenit de necesitatea dezvoltării turismului în Insulele Kurile. Din nou, aproape de Japonia. Urmează să intre japonezii în trepidații? Se tem că-i invadează rușii? Vladimir Putin își vizitează teritoriile din țara sa pentru a discuta cu oamenii despre eventualele probleme pe care le întâmpină și despre modul lor de soluționare. Ce e așa greu de priceput pentru unii? Își face datoria de președinte.

  2. Balici Mihai spune:

    Ma adresez voua celor care defaimati Rusia si poporul rus Eu am o varsta de 77 de ani, am urat comunismul, pe rusi in anii 50-60 , ascultam posturile imbecile de radio Europa Libera, Vocea Americii, si ma intrebau parintii cand vin americanii, ascultam de Anul Nou pe gangaitul de rege care ne spunea si instiga la revolta sa rezistam ca vor veni si ne vor elibera, de au facut puscarie sute de mii de tarani
    Dupa care am reusit sa fac liceul , facultatea si din intamplare am venit in cadrul armatei ca ing constructor
    Nu im placea de loc sistemul fiind crescut in ura fata de sistem , dar am ajuns la revolutie si ca si voi m-am bucurat foarte mult Dar cand am vazut pentru ce speram noi si ce a iesit am devenit cel mai mare dusman al imperialsmului si occidentului degradant, putred ,corupt aflat in ultima faza de putrefactie. Cu toate ca mi-a fost sila de filozofia marxista , astazi mi-am dat seama de ticalosia sistemului capitalist muribund. Sunt cutremurat cum noile slugi ca cei ce varsau venin la posturile de radio Europa Libera , Vocea Americii posturi spurcate ca televiziunile de astazi , pe care la ascultam si eram convinsi ca ne livreaza doar informatii reale Popor roman nu mai aveti atata ura fata de poporul frate rus Daca nu era poporul rus si invingea nazistul de Hitler astazi toti romanii care erau considerati rasa inferioara luau calea crematoriilor naziste, si guralivii de astazi erau doar cenusa in atmosfera In loc de respect pentru cei 20 de milioane de rusi care ne-au salvat de fiara nazista a carei fantome exista si astazi (urme puternice in Ucraina, mai putin in Germania dar exista), noi prin televiziuni spurcate si inchinate diavolului american si occidental cultivam ura si dispret fata de un popor salvator Generatia dvs nu stie ca daca nu era Stalin , Ardealul nu revenea Romaniei , ca in baza Angliei , Americii curve nu vedeam noi Ardealul si sa fiti siguri ca daca se va pune problema Ardealului in prezent curvele de americani si englezi si sigur nemti nu vor fi de partea noastra, asa ca mai usor cu dispretul fata de Rusia.Astazi am devenit o colonie americana si occidentala, am devenit baza militara americana, carne de tun pentru interesele americane , ne-am vandut tara, avem o datorie interna si externa de peste 500 de miliarde de euro si am pus streangul de gat pentru 5 generatii pe care i-am inglodat in datorii inimaginabile Popor asa cum am cazut noi in plasa diavolilor de americani si occidentali in anii 50-60 , asa cadeti voi acum in plasa acestor diavoli Daca noi vedeam in America visul fiecarui om in anii 50-60, acum America este o epava a trecutului glorios si este in etapa in care a fost imperiul Roman de Rasarit la anul 476 en cand din cauza coruptiei si degenararii umane a disparut de pe scena lumii Acum traim alte timpuri si am vizionat la un post TV un interviu cu marele regizor Andrei Serban care a spus ca acum in America este un curent foarte puternic in favoarea socialismuluii, comunismului, bolsevismului care curent se intinde rapid in Europa si am analizat si mi-am adus aminte din teoria marxista ca
    Revolutia de eliberare de exloatarea omului de catre om va fi intr-o tara puternic dezvoltata, dar Lenin a venit cu teoria ca va izbucni intr-o tara saraca cum a fost Rusia, dar cum vad ca se misca in lume viata se pare ca va izbucni in America care va deveni o tara democratica, a egalitatii poporului, in care burghezia si mosierime este inlaturata pentru vecie Deci mai usor cu ura fata de rusi , fata de socialism ,ca se pare ca ne indreptam cu pasi repezi spre acest sistem si nu as vrea sa ii vad pe slugoii de astazi pe la un canal de sapat in stanca si hraniti cu mamaliga stricata si pepeni murati la pranz cum se minca la boieri pe timpuri la prasit . Dorinta mea la cei 77 de ani sa vad o societate libera, a egalitatii si fraternitatii fiecaruia dupa nevoi ,fiecaruia dupa capacitate
    Al nostru presedinte pe care l-am votat si eu si regret foarte mult este dusmanul feroce al poporului rus dusmanie ce a instigat-o si in poporul roman credul , are aceasta ura datorita faptului ca bunicul sau a fost putin plecat in 1945 in Donbas la minele de carbuni , dar tace malc ca natia lui nazista a trimis in crematorii la ardere 6 milioane de evrei, rusi ,tigani, urmam si noi daca invingea nebunul de Hitler si noi eram pe lista de rasa inferioara destinata disparitiei prin crematorii
    Balici Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052