Hot News
Ambasada Rusiei: Rezultatele vizitei lui Sunak la Kiev sunt „deplorabile”
14/01
„Stilul slav” a început să influențeze pendulul rusofobiei
14/01

Ce se știe despre jurnalistul american care a murit în închisoare în Ucraina și care l-a criticat pe Zelenski?

Gonzalo Lira/ Foto: prilepin.livejournal.com

Într-o închisoare din Ucraina a murit Gonzalo Lira, cetățeanul Statelor Unite și Chile, jurnalistul și bloggerul care l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski. URA.RU a strâns informații despre viața și activitatea acestui jurnalist în Ucraina.

Critica la adresa lui Zelenski

Gonzalo Lira a trăit în Ucraina din 2016, unde a început să vină încă din 2012, fiind căsătorit cu o ucraineană. Bloggerul a condus un canal de YouTube, unde critica autoritățile de la Kiev, vorbea despre atrocitățile naționaliștilor ucraineni și dezmințea știrile false. Chilianul a povestit cum înainte chiar de începerea operațiunii speciale ruse în Ucraina, jurnaliştii erau supuși represiunilor, cum erau închise mijloacele de informare în masă care nu erau de acord cu regimul de la Kiev.

El sublinia că, în opinia lui, Zelenski nu deține adevărata puterea reală, adevăratul președinte al țării fiind, din 2013, adjunctul secretarului de stat al SUA pe probleme politice, Victoria Nuland. Pe lângă criticile aduse autorităților ucrainene, Lira critica în mod regulat cercurile conducătoare din SUA, dar și pe Joe Biden și NATO.

Jurnalistul a fost urmărit de SBU. În aprilie 2022, Lira a fost răpit pe teritoriul Ucrainei de către detașamentul ”Kraken”, care face parte din batalionul naționalist Azov (recunoscut organizație extremistă și interzis în Rusia), cu implicarea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). A fost arestat sub pretextul că a susținut operațiunea specială pe care Rusia o desfășoară în Ucraina.

Fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, l-a criticat pe președintele Ucrainei pentru arestarea YouTuberului Gonzalo Lira. Neînțelegând de ce Statele Unite alocă miliarde de dolari Ucrainei, dar primesc ca răspuns arestarea unui jurnalist american independent.

S-a îmbolnăvit în închisoare

Pe rețelele de socializare, Lira a povestit ce i s-a întâmplat în timp ce se afla în arest preventiv. Potrivit relatărilor sale, a fost bătut, privat de somn, i-au fost rupte coastele și i-a fost zgâriat globul ocular. Până să dispară, Lira a avertizat că, dacă nu iese la apel în decurs de 12 ore, numele său poate fi adăugat pe lista publicată de el cu politicienii, jurnaliștii și bloggerii de opoziție răpiți sau uciși în Ucraina. Înainte de a muri, jurnalistul american a reușit să scrie o scrisoare în care se plângea de pneumonia severă de care suferea, în timp ce medicii i-au ignorat, potrivit afirmațiilor sale, problemele de sănătate. Pneumonia s-a declanșat în octombrie, dar medicii l-au diagnosticat cu dublă pneumonie abia pe 22 decembrie. După care a așteptat o procedură de eliminare a edemului pulmonar.

Tatăl lui Gonzalo a susținut că guvernul ucrainean nu a avut nici un document care să-l acuze pe fiul său de comiterea vreunei infracțiuni. Deși s-a adresat Ambasadei SUA la Kiev și presei americane, nu a reușit să-și scoată fiul din închisoare.

Reacția la moartea jurnalistului

Moartea lui Gonzalo Lira a fost anunțată de jurnalistul american Tucker Carlson, după ce a primit vești de la tatăl acestuia, care i-a învinuit pe președinții american și ucrainean, Joe Biden și Volodimir Zelenski, de decesul fiului său. Statele Unite au recunoscut, de asemenea, că Lira a murit în detenție, într-o închisoare din Ucraina. Departamentul de Stat a precizat că este gata să ofere familiei jurnalistului toată asistența consulară necesară.

Adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că moartea lui Gonzalo Lira este o crimă a regimului de la Kiev împotriva unui cetățean american. În opinia sa, prin aceasta Kievul și-a arătat disprețul față de libertatea de exprimare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Anunțul morții lui Gonzalo Lira a fost făcut de ziaristul Keith Klarenberg pe contul său de Twitter (X). Știrea morții a fost dată și de Tucker Carlson, care îi luase un interviu tatălui ziaristului Lira cu câteva săptămâni în urmă și a prevăzut că fiul său va fi ucis. După moartea fiului său, acesta a declarat: ,,Nu pot să accept felul în care a murit fiul meu. A fost torturat, șantajat, izolat timp de 8 luni, iar Ambasada SUA nu a făcut nimic pentru a-mi ajuta fiul. Responsabilitatea acestei tragedii aparține dictatorului Zelenski cu acordul unui președinte american senil, Joe Biden.” Și David Sacks a spus că ,,Administrația Biden l-ar fi putut aduce înapoi pe Gonzalo Lira cu un simplu telefon, dar n-a mișcat un deget. Așa că guvernul ucrainean a înțeles că putea acționa nepedepsit.” Acuzațiile pentru care a fost închis, torturat și ucis au fost: ,,justificarea agresiunii Rusiei în Ucraina” și ,,răspândirea de idei rusești pe rețelele de socializare.” Cu alte cuvinte, Gonzalo Lira a plătit cu viața pentru opiniile lui. Zelenski a interzis libertatea de exprimare și a instaurat un regim al eliminării celor care deranjează regimul. Cum rămâne cu drepturile omului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068