Hot News
„Am cerut să fie modificat”. Biograful lui Zelenski, adevărul despre buncărul acestuia din Kiev
02/02
Rusia a cerut ca Ucraina să prezinte scuze
02/02

Asia Centrală redevine o regiune cheie pentru Europa

Vitali Volkov/ Foto: rg.ru

Politologul Vitali Volkov: Borrell a dat clar de înțeles că UE va rupe Asia Centrală de Rusia

În Rusia atenția s-a concentrat din nou și s-a reacționat dur la vorbele lui Josep Borrell. Greu de mai adăugat ceva la aprecierile deja făcute pe marginea afirmațiilor lui. Doar un sfat: mai multă atenție la acțiuni, pentru că Borrell este, în ultimă instanță, șeful diplomației europene și lucrează nu doar cu vorba, scrie politologul Vitali Volkov în paginile cotidianului Rossiiskaia gazeta.

De exemplu, foarte recent s-a desfășurat la Bruxelles un summit al UE și al țărilor din Asia Centrală, dedicat dezvoltării rutelor internaționale de transport. Iar acolo Borrell a spus că Europa investește în Asia Centrală din motive politice, că regiunea redevine cheie pentru Europa. Și că toți împreună trebuie să apere valori comune, adică să lupte împotriva Rusiei.

Evident că este vorba despre sancțiuni anti-ruse și agenda de rigoare, dar, pe lângă aceasta, dintr-o serie de alte declarații reiese clar că, pentru UE, Asia Centrală este și o bază de resurse, foarte importantă acum pentru Europa pe partea de metale rare și alte resurse în contextul trecerii la noua lor agendă econmică și energetică. Iar Borrell a dat foarte clar de înțeles că vor fi întreprinse toate eforturile, inclusiv prin infuzii colosale de fonduri financiare, pentru a desprinde Asia Centrală de Rusia și pentru a construi prin această regiune rute din China către Europa, ocolind Rusia.

Și ceea ce este caracteristic este faptul că această declarație a lui Borrell a răsunat aproape concomitent cu promisiunea Comisiei Europene de a aloca participanților asiatici la summit 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea coridorului de transport. Pentru Kîrgîzstan, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, este o sumă destul de mare. Iar coridoarele care ocolesc Rusia, din China până la Marea Caspică, și mai departe prin Turcia până în Europa nu mai sunt proiecte, se află în stadiul de implementare și extindere.

Cu alte cuvinte, uriașa tranșa pentru proiectul anti-rus și declarațiile lui Borrell sunt verigi ale aceluiași lanț, semn al unei strategii globale unice. Mai trebuie adăugat și faptul că, în același timp, în Kîrgîzstan s-a deplasat o nouă comisie, britanică de această dată, pentru a verifica modul în care sunt respectate sancțiunile. Iar dacă vizitele anterioare ale inspectorilor au fost preliminare, superficiale și, s-ar putea spune, de recunoaștere, actuala s-a dovedit, conform comentariilor, deosebit de dură și concretă.

Uite așa, cu zăhărelul și biciul lucrează Statele Unite, Marea Britanie și UE împotriva Rusiei cu aliații noștri și cu republicile cândva unionale. Ele se pot certa între ele despre orice, dar când vine vorba de confruntarea cu Rusia, sunt unite. Și când Borrell spune ceva anti-rusesc, trebuie să privești imediat înapoi să vezi că anti-rusescul a fost deja făcut.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Noii ciocoi care s-au cocoțat în tot felul de funcții la Bruxelles își permit să șantajeze, să folosească banii și alte mijloace pentru a controla fostele republici unionale și apoi a le folosi împotriva Rusiei. Ura Statelor Unite și a Marii Britanii față de Rusia, în care a fost antrenat și Occidentul a ajuns la cote bolnăvicioase și diabolice. Acum au îndrăznit să pătrundă și în Asia centrală, să mituiască țări care au aparținut URSS, în care sunt etnici ruși și se vorbește limba rusă. Pentru că mituire se numește ceea ce vor să facă acești vicleni. Oferă bani și promisiuni unor țări care sunt mai sărace, cu scopul de a construi rute care ocolesc Rusia, din China spre Europa dar și pentru a ajunge la resursele naturale care se află în pământurile acestor țări. Că americanii nu doreau cu adevărat Afganistanul, ci invazia Irakului pentru a controla petrolul din zonă. Toate acțiunile SUA din Orientul Mijlociu au vizat petrolul. Prin ceea ce fac acum SUA și aliații este subminare a economiei rusești dar și de a fi mai aproape de granițele ei, de a o încercui și din zona asta. Aceste țări care au căzut în plasa de păianjen a Statelor Unite își vor pierde treptat suveranitatea, vor fi jefuite de petrol, gaze și metale rare și pentru niște dolari murdari vor fi anglo-americanizate, pierzându-și identitatea națională. Că națiunile nu mor de infarct, ci prin metode americane. Molima anglo-americană se întinde peste tot. Chiar nu se poate scăpa de ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874973