Hot News
Marea Britanie a propus să fie trimis un corp NATO în Ucraina
03/02
Atacul armatei Ucrainei asupra Lisiciansk: 4 februarie, zi de doliu în LNR
04/02

Atacuri americane în Siria: Rusia a cerut dezbateri urgente în Consiliul de Securitate al ONU

Ruinele unei instituții medicale din Siria/ Foto: AP

Rusia condamnă atacurile lansate de Statele Unite în Siria și Irak și încearcă să obțină dezbaterea urgentă a acestei situații pe linia Consiliului de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, relatează RIA Novosti (între timp, o ședință a Consiliului de Securitatepe această temă a fost programată pentru 5 februarie – n.r.).

„Condamnăm cu fermitate noul act strigător la cer de agresiune americano-britanica împotriva statelor suverane. Încercăm să obținem dezbaterea situației în regim de urgență pe linia Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat ea.

Diplomatul a definit atacurile aeriene cu implicarea bombardierelor strategice asupra teritoriului Irakului și al Siriei ca fiind o nerespectare totală de către Statele Unite a dreptului internațional.

Zaharova a subliniat, totodată, că participarea Forțelor Aeriene Britanice la atacurile americane nu trebuie să creeze iluzia unei „coaliții internaționale”, iar Londra va trebui să răspundă pentru sprijinirea acțiunilor Washingtonului.

Potrivit spuselor sale, atacând practic fără întrerupere obiective care, după cum se afirmă, ar aparține unor grupări pro-iraniene, Statele Unite încearcă în mod deliberat să atragă în conflict cele mai mari țări din Orientul Mijlociu.

În plus, reprezentanta Ministerului de Externe a atras atenția că operațiunea a fost cea mai amplă lansată în regiune din 2003. Administrația Joe Biden o prezintă ca pe un act de răzbunare pentru atacul asupra bazei americane din Iordania, dar nu are nicio justificare, a adăugat diplomatul.

„Încercările de a-și arăta mușchii cu scopul de a influența situația politică internă din America, dorința de a corecta cursul eșuat al actualei Administrații americane pe arena internațională în lumina campaniei electorale prezidențiale care prinde viteză duc la o nouă escaladare a tensiunii internaționale, subminează și mai mult poziția Statelor Unite în lumea arabă”, a spus Zaharova.

Washingtonul nu caută și nu a căutat niciodată soluții la problemele din regiune, i-a convenit întotdeauna această stare de lucruri, când contradicțiile cronice din Orientul Mijlociu nu fac decât să se adâncească, a concluzionat diplomatul.

RIA Novosti amintește că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a declarat că, drept răspuns la atacul asupra bazei militare din Iordania, aviația americană a lovit cel puțin 85 de ținte aparținând forțelor Corpului Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene și aliaților acestora din Irak și Siria – posturi de comandă, centre de informații, depozite de rachete și drone și alte ținte.

Potrivit Ministerului sirian al Apărării, printre morți și răniți se numărăr civili și militari, fiind grav afectate proprietăți publice și private. La rândul său, agenția Shafaq News a anunțat, citând comandamentul irakian, că 16 persoane au fost victime ale atacurilor aeriene americane în provincia Anbar, din vestul țării.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Când au respectat SUA dreptul internațional? Nu știu ce se va rezolva luni la ONU, dacă se va rezolva ceva. Anul trecut această organizație a fost acuzată de ineficiență politică și de incapacitatea de a face ceva pentru a pune capăt sau pentru a obține armistiții umanitare în privința conflictului din Ucraina (,,moștenit” din 2022) și a celui din Gaza. Moartea celor trei soldați americani în Iordania a fost ,,răsplătită” de SUA și Marea Britanie cu bombardamente asupra Siriei și Irakului care au provocat 34 de victime. Biden a declarat: ,,Răspunsul nostru a început. Va continua în momentele și locurile pe care le vom alege”, avertizând că ,,dacă vă atingeți de un american, vom răspunde.” Interesant mod de a încerca să rezolvi un conflict: ucizi de zece ori mai mulți oameni, ca și când viețile celor din Irak și Siria nu valorează nimic, doar a americanilor. SUA acuză Iranul că susține grupări militare radicale care operează în Siria și Irak. Iranul a declarat că nu este implicat în atacul cu dronă și nu salută extinderea conflictului din zonă. Oare n-ar fi fost mai rezonabil și mai înțelept din partea Statelor Unite ca moartea soldaților americani să fie mai întâi investigată, să probeze implicarea Iranului și apoi să acționeze? SUA au fost mereu deasupra legii, iar sub guvernarea actuală deciziile luate sunt de-a dreptul iresponsabile. Cred că SUA caută să provoace un Război Mondial.

  2. Carmen spune:

    Aș mai adăuga și acest interviu al lui Tucker Carlson pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. Cred că merită văzut.

    https://rumble.com/v4bbf1r-se-apropie-razboiul-mondial.-iata-ce-trebuie-sa-stiti..html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875080