Hot News
De ce Odessa este de importanță critică pentru întreaga operațiune specială
08/02
Ce i-a cerut Zelenski noului comandant șef al armatei Ucrainei
09/02

Presa occidentală, nemulțumită de interviul lui Carlson cu Putin chiar înainte de difuzare

Tucker Carlson/ Foto: Wikimedia

Jurnalistul american Tucker Carlson s-ar putea confrunta cu sancțiuni din partea UE pentru interviul său cu Vladimir Putin, a anunțat publicația Newsweek. Anterior, numele lui a fost adăugat în baza de date „Mirotvoreț”, unde Kievul colectează date despre persoanele care nu-i sunt pe plac. Negativă a fost și reacția presei occidentale, care îl suspectează pe Carlson de loialitate față de Rusia, scrie cotidianul Vedomosti.

Faptul că jurnalistul a stat de vorbă cu Putin a fost confirmat de Dmitri Peskov, care a adăugat că poziția lui Carlson nu este deloc nici pro-rusă, nici pro-ucraineană, ci pro-americană. Dar contrastează cu agenda mass-mediei tradiționale anglo-saxone. Interviul în sine ar putea fi difuzat pe site-ul lui Tucker și pe contul său de pe rețeaua X (Twitter) în seara zilei de 9 februarie, la o oră de maximă audiență în Statele Unite, adică la 18,00, ora Washingtonului, 1,00 ora Bucureștiului.

Oliver Darcy, CNN

„Un jurnalist american care, după toate probabilitățile, nu va pune întrebări dificile, îi va oferi lui Putin posibilitatea de a-și promova ideile”, a comentat, pentru CNN, Steven Pifer, colaborator științific al Institutului Brookings.

Anton Troyanovsky, Jim Rutenberg, The New York Times

Interviul are loc într-un moment critic pentru conflictul din Ucraina, când ajutorul american pentru Kiev este blocat în Congres. Este aproape sigur că votul din Senat pe marginea pachetului de ajutor va eșua după ce tot mai mulți republicani au declart că nu îl vor susține.

Stând de vorbă cu Carlson, Putin va încerca, probabil, să profite de o oportunitate unică: șansa de a ajunge la un public potenial plin de compasiune din Statele Unite.

Keech Hagey, Alex Leary și Anne M. Simmons, The Wall Street Journal

În mesajul său de marți, Carlson a declarat că americanii plătesc pentru conflictul din Ucraina prin modalități pe care, poate, nu le conștientizează pe deplin. Pe lângă faptul că războiul este o catastrofă umană, care a luat viațile a mii de oameni, Carlson a spus că efectele pe termen lung ale conflictului schimbă ordinea economică globală. Republicanii se opun tot mai des trimiterii de ajutor în Ucraina, situație la care Carlson a contribuit în mare măsură.

Criticii lui afirmă că Tucker Carlson a fost blând față de Rusia. În postările de pe X de săptămâna aceasta, fostul congresman republican Adam Kinzinger a reacționat la știrile despre vizita lui Carlson la Moscova, numindu-l trădător, și a publicat un sondaj în care a întrebat dacă se află Carlson pe statul de plată al lui Putin.

Nicolas Camus, Eva Hartog și Serghei Goryashko, Politico

Carlson, care va deveni primul american care-i va lua un interviu lui Putin din momentul izbucnirii acțiunilor militare, a pus deseori sub semnul întrebării sprijinul acordat Kievului de SUA.

Pe rețelele de socializare, Carlson a declarat că a fost motivat să vorbească cu Putin pentru că populațiile din țările vorbitoare de limbă engleză erau prost informate în legătură cu conflictul din Ucraina, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că numeni nu le-a spus adevărul.

Jeremy Barr, Washington Post

În noiembrie 2019, Carlson a declarat că va sprijini Rusia într-un potențial conflict cu Ucraina. De asemenea, el l-a catalogat pe Zelenski drept un proxenet ucrainean, o retorică care l-a făcut pe fondatorul Fox News, Rupert Murdoch, să se înfurie pe popularul său subaltern.

Brian Bushard, Forbes

Carlson a făcut din conflictul Rusia-Ucraina principalul subiect de discuții atât în emisiunea sa de la postul de televiziune Fox News, cât și în noua sa emisiune pe de rețeaua X, criticând ajutorul militar acordat de americani Kievului. Carlson l-a criticat vehement pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care l-a făcut „nădușit și asemănător șobolanului”, dând de înțeles că guvernul SUA este responsabil pentru explozia de anul trecut a conductei Nord Stream.

Annette Meyritz, Maraike Müller, Handelsblatt

Vizita lui Carlson la Kremlin a avut loc într-un moment în care ajutorul SUA pentru Ucraina este la limita epuizării. Președintele american Joe Biden a cerut, marți, Congresului să deblocheze alocarea ajutorului de miliarde. Dar devine evident că, mai degrabă, nu se va ajunge la un compromis din cauza rezistenței republicanilor. Biden l-a învinuit inclusiv pe Donald Trump pentru acest lucru.

Printre susținătorii lui Trump, Carlson are statut de cult, iar înregistrările lui video de pe X sunt vizionate de peste o sută de milioane de spectatori. Ca și el, dreapta americană simpatizează tot mai deschis cu Rusia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Jurnaliștii care lovesc în Tucker Carlson sunt niște oameni stupizi și lipsiți de profesionalism. Carlson este un jurnalist independent, din fericire este unul foarte bun, este liber să ia interviu oricărei personalități de pe acest pământ dacă are acceptul. Asta e meseria lui și cei care îl critică ar trebui să știe asta. Vladimir Putin i-a acordat acest privilegiu, iar acum cățelușii invidioși latră de după gard. Ce drept ar avea UE să-l sancționeze, a încălcat vreo lege? Scrie în statutul UE că un jurnalist nu are voie să ia interviu decât anumitor persoane? Cei de la UE nu-și dau seama cât sunt de penibili? Râd și curcile de ei. Începi să te îngrozești de nivelul extrem de jos la care a ajuns presa, politica, civismul și societatea. Parcă a dat damblaua în unii oameni. Cu toată nebunia, revolta și indignarea lor, acest interviu va fi urmărit de milioane de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079