Hot News
Răspunsul Rusiei la noile sancțiuni ale UE
24/02
Cursuri de limbă rusă la București
24/02

Doi ani de operațiune militară specială: Ce a obținut Rusia până la data de 24 februarie 2024

Foto: RIA Novosti

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de când a început operațiunea militară specială din Ucraina. Ostilitățile continuă. Potrivit președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pacea se va instala numai după ce vor fi îndeplinite obiectivele acestei operațiuni. O declarație făcută de șeful statului la conferința de presă din 14 decembrie anul trecut, dedicată bilațului anului 2023, scrie analista Natalia Ilkiv de la agenția OTS-Gorsite.

Ceea ce înseamnă că Rusia nu intenționează să se abată de la obiectivele de denazificare, demilitarizare, de stabilire a unui statut de neutralitate pentru Ucraina, dar, în primul rând, de apărare a populației ruse și vorbitoare de limba rusă din estul Ucrainei, supuse unui genocid adevărat începând din 2014. Iar Ucraina nu dorește în continuare să negocieze, forțând Federația Rusă să ia măsuri de răspuns.

Au fost mobilizate forțe puternice

În zona acțiunilor de luptă se află 617.000 de soldați ai Forțelor Armate ale Rusei, nefiind, prin urmare, necesar un nou val de mobilizare.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul contraofensivei ucrainene, trupele ruse au distrus 747 de tancuri și 2.300 de vehicule blindate de diferite clase, din care aproximativ 420 au fost trimise de Occident anul trecut. În doi ani, armata rusă a învățat să lupte la un nivel calitativ nou și a obținut victorii importante în luptele pentru orașul Mariupol și pentru ”malaxorul” Bahmut-Artiomovsk; a înfrânt ampla contraofensivă ucraineană din vara anului 2023 și a asigurat controlul deplin asupra Avdeevka, în februarie 2024. Și Rusia s-a mărit cu patru noi regiuni.

Industria de apărare a țării a primit un stimulent pentru dezvoltare. Iar statul a conștientizat încă o dată că are nevoie de o armată capabilă să zdrobească inamicul și să protejeze suveranitatea țării.

Noi strategii militare

În cei doi ani care au trecut, Rusia a reușit să demonstreze lumii întregi că NATO nu este un bloc militar chiar atât de invincibil, iar tehnica militară sovietică și rusească este mult mai eficientă pe câmpul de luptă decât cea occidentală. Mai mult, în multe privințe, armele rusești s-au dovedit mai avansate decât cele ale NATO.

Rusia a evitat o penurie de obuze, reușind să repornească industria de apărare, ceea ce a permis o creștere semnificativă a producției de tehnică militară, muniție și aparate de zbor fără pilot. Drept urmare, Rusia produce astăzi mai multe arme decât întregul Occident colectiv.

Rusia a învățat să lupte mai bine și, ținând cont de tehnologiile moderne, a stabilit interacțiunea orizontală între unități, precum și a pus la punct „internetul militar”. Un aspect dovedit și de recenta fugă a Brigăzii 3 de asalt separată, cea mai bine pregătită a Forțelor Armate ale Ucrainei din combinatul fortificat Koksohim, din Avdeevka. Înnebuniți de frică, soldații au aruncat tehnica militară și au abandonat răniții sub atacul armatei ruse.

În 2023, armata rusă a format o linie de apărare stabilă și funcțională care se întinde pe sute de kilometri. Prin urmare, Occidentul colectiv a suferit un adevărat șoc când a realizat că 50 de țări laolaltă nu sunt în stare să asigure furnizarea de arme la egal cu Rusia, ca să nu mai vorbim de a intra în luptă deschisă cu ea.

Unul dintre rezultatele operațiunii militare speciale poate fi considerat, în momentul de față, faptul că a risipit fascinația pe care rușii au avut-o față de Occident în anii ’90. În sfârșit, Rusia a înțeles că are propriul său drum de dezvoltare.

Când se va încheia operațiunea specială?

În momentul de față, Rusia nu dorește, în opinia analiștilor militari, să încheie cu orice preț operațiunea specială, deoarece protejează viețile soldaților săi. Rusia va ieși din acest conflict mult mai puternică și va negocia cu Occidentul în propriile condiții.

Împlinirea a doi ani de când a început operațiunea specială a coincis cu un eveniment de cotitură pentru acțiunile militare – eliberarea orașului Avdeevka, unul dintre cele mai puternice raioane fortificate ale Forțelor Armate ucrainene. De fapt, de aici, din Avdeevka și Mariinka, armata Ucrainei a tras, pe parcursul acestor doi ani, nemaivorbind de cei opt ani precedenți, asupra Donețkului și a altor mari orașe din Donbass.

Potrivit previziunilor, până la venirea primăverii, Rusia va desfășura câteva ofensive, pentru a recupera teritorii rusești care i-au aparținut din moși strămoși și a căror populație a fost privată de drepturile ei legitime de către regimul nazist de la Kiev.

În ceea ce privește termenul de finalizare a operațiunii militare speciale, ministrul Apărării, Serghei Șoigu a declarat, că planul instituției pentru anul 2024 prevede ”îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite ale operațiunii militare speciale”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Să mergi împotriva vântului, să înduri toate greutățile, toate absurditățile și idioțeniile, să mergi drept înainte, fără să te temi de nimeni și de nimic, să mergi neabătut pe drumul tău, să aperi adevărul în care crezi, să aperi libertatea ta, să nu abandonezi lupta – acestea sunt idealurile după care se ghidează poporul rus. De aceea iubesc acest popor, că este un popor luptător și neînfricat. Slava Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076