Hot News
De ce a creat Putin districte militare la Moscova și Sankt Petersburg?
27/02
Borrell: Epoca de dominație a Occidentului a luat sfârșit
27/02

Comisia Europeană a evaluat posibilitatea de a trimite trupe ale țărilor UE în Ucraina

Foto: Reuters

Premierul Slovaciei a făcut aluzie la o astfel de decizie a mai multor state membre NATO și UE

Bruxelless-ul a comentat posibilitatea de a trimite în Ucraina trupe ale țărilor Uniunii Europene. Comisia Europeană a declarat pentru RBC că statele membre trebuie să decidă singure ce fel de ajutor militar să ofere Ucrainei.

Statele membre trebuie să decidă singure ce fel de ajutor militar sunt dispuse să ofere Ucrainei, a declarat Comisia Europeană pentru publicația rusă RBC la solicitarea de a comenta declarația premierului slovac Robert Fico. Într-o intervenție anterioră, Fico a afirmat că o serie de țări UE și NATO analizează posibilitatea de a trimite militari în Ucraina pe baza acordurilor bilaterale.

„Cu statele membre dezbatem în mod regulat pașii ce trebuie întreprinși pentru a menține nivelul ridicat de ajutor militar din partea UE, precum și sprijin bilateral”, au precizat pentru RBC reprezentanți ai serviciului de presă al Comisiei.

Potrivit acestora, până în prezent statele membre UE au oferit Kievului ajutor militar în valoare de peste 28 de miliarde de euro. „Am afirmat în mod consecvent că Ucraina are nevoie de un ajutor militar și mai mare și mai rapid”, a adăugat CE.

Pe 26 februarie, la Paris s-a desfășurat o întâlnire a politicienilor occidentali cu intenția de a-i „trimite lui Putin un semnal foarte clar că nu va învinge în Ucraina”. Premierul slovac, Robert Fico, a spus că „i se face piele de găină” din cauza subiectelor înscrise pe agenda discuțiilor. „Așa cum ne așteptam, la Paris domnea o atmosferă pur războinică <…>. Nu a fost rostit niciun cuvânt despre pace, ceea ce personal regret foarte mult”, a spus Fico (citat de Novy Cas). El a precizat că nu-și va trimite soldații în Ucraina, dacă așa va cere Occidentul. ”Chiar dacă poziția mea mă va costa funcția de premier, voi face totul pentru a preveni o participare directă a soldaților slovaci în acțiuni militare în Ucraina”, a adăugat Fico.

La întâlnire au fost prezenți cancelarul german Olaf Scholz, ministrul britanic de Externe David Cameron, premierii Spaniei și Țărilor de Jos, Pedro Sanchez și Mark Rutte, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Jim O’Brien, ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, politicieni din ţările scandinave şi baltice.

Anterior, NATO și UE au declarat că nu permit trimiterea de trupe proprii în Ucraina pentru că nu doresc să devină participanți la conflict.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat recent că militarii germani nu vor ajunge în Ucraina. El a explicat că acordul privind garanțiile de securitate, încheiat de Berlin și Kiev pe 16 februarie, prevede sprijin pe termen lung pentru Kiev, astfel încât țara să se poată apăra. Acorduri similare Ucraina au fost deja semnate de Ucraina cu Regatul Unit, Franța, Danemarca, Italia și Canada.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Anterior NATO declarase că nu se va extinde spre est. A spus adevărul? Nu. Acum NATO și UE declară că nu permit trimiterea de trupe proprii în Ucraina. Și vor să-i credem? Luni, gerontofilul Macron declarase la conferința de la Paris că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă, adăugând că ,,vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câștige acest război.” A mai specificat că va fi creată o nouă coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune. Acestui imberb ar fi trebuit ca președintele Putin să-i dea două picioare în fund când l-a primit la Kremlin. Premierul slovac probabil că știe mult mai multe decât a putut spune, dacă a declarat că ,,i se face pielea de găină” din cauza subiectelor de discuție de la Paris. Nebunii caută cu orice preț să izbucnească un război mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091