Hot News
MAE rus, noi dezvăluiri privind operațiunea secretă a CIA în Ucraina
27/02
Peskov, despre consecințele trimiterii de trupe NATO în Ucraina
28/02

Îndemnul unui profesor american: Ucraina să fie „finlandizată”

Christopher Fettweis/ Foto: Responsible Statecraft

Pentru Ucraina, cea mai bună modalitate de a evita un conflict armat îndelungat cu Rusia poate fi calea urmată de Finlanda în perioada Războiului Rece – neutralitatea, scrie, în paginile publicației Responsible Statecraft, profesorul de științe politice de la Universitatea Tulane, Christopher Fettweis, relatează agenția Rambler.ru.

Un punct de vedere exprimat după ce Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că Rusia nu intenționează să cedeze presiunilor occidentale. În același timp, potrivit acestuia, „Ucraina este acum mai aproape ca niciodată de NATO” și Kievul se va alătura cu siguranță Alianței.

Totuși, potrivit profesorului Christopher Fettweis, extinderea NATO va crea condiții suplimentare pentru creșterea stării de tensiune și pentru aprinderea conflictului în Ucraina, deoarece „Rusia nu va urmări în tăcere intrarea țării vecine în tabăra inamicului”.

„Dar există altă soluție ce poate asigura pe deplin securitatea Ucrainei fără a amplifica îngrijorările Rusiei. Ucraina trebuie „finlandizată”, a explicat el.

Politologul a amintit că, în anii Războiului Rece, Finlanda s-a străduit să nu critice Uniunea Sovietică, dând de înțeles Moscovei că nu are dorința de a adera la vreo alianță, fie ea NATO sau Tratatul de la Varșovia.

Christopher Fettweis este convins că o neutralitatea forțată pentru Ucraina poate deveni același lucru cum a fost pentru finlandezi – posibilitatea de a „păstra libertatea și de a nu intra în diverse crize”.

„În cazul finlandizării, Ucraina (…) va deveni un stat neutru, o zonă tampon între Rusia și NATO. Poporul ucrainean va fi neutru și, prin urmare, va fi în siguranță”, este de părere expertul.

Anterior, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că Ucraina trebuie să efectueze reforme democratice înainte de a adera la NATO. La rândul său, președintele Vladimir Putin a menționat că posibila intrare a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică ar crea o amenințare la adresa securității Rusiei. După cum a subliniat liderul de la Kremlin, acesta a și fost, de altfel, unul dintre motivele operațiunii militare speciale.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Îndemnul adresat Ucrainei de către profesorul Christopher Fettweis, de a urma calea Finlandei din timpul Războiului Rece, demonstrează faptul că atunci finlandezii erau mai înțelepți. Altfel nu-mi explic de ce au aderat ei la NATO în 2023. Oricum, șansele Ucrainei de a intra în NATO sunt zero. Președintele Putin nu va sta cu mâinile în buzunar, asta să fie clar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875115