Hot News
Serghei Șoigu: De la începutul operațiunii speciale, armata Ucrainei a pierdut peste 444.000 de militari
29/02
S-a cerut destituirea lui Macron pentru declarațiile despre Rusia
29/02

Putin a aprobat sarcinile de dezvoltare științifică și tehnologică a Rusiei timp de 10 ani

Foto: URA.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat noua Strategie de dezvoltare științifică și tehnologică a Rusiei până în 2030. În document sunt definite obiectivele, sarcinile și prioritățile dezvoltării științifice și tehnologice a țării, sunt stabilite, de asemenea, direcțiile politicii de stat în acest domeniu și măsurile de implementare a acestora. Decretul este postat pe portalul oficial de publicare a actelor juridice, relatează URA.ru.

„În scopul rezolvării complexe a sarcinilor strategice de dezvoltare a cercetării științifice fundamentale și exploratorii, a lucrărilor de proiectare și construcție, de asigurare a obținerii unor soluții tehnologice de înaltă calitate științifică, valoroase pentru dezvoltarea economică și socială a Federației Ruse, decid: 1. Să fie aprobată Strategia de dezvoltare a fondului științific rus pentru perioada până în 2030”, se arată în document.

Potrivit documentului, în următorii 10 ani, prioritățile dezvoltării științifice și tehnologice a Rusiei vor deveni acele domenii care vor permite obținerea unor rezultate științifice și tehnico-științifice semnificative și crearea de tehnologii de înaltă calitate științifică. În cadrul punerii în practică a Strategiei, se intenționează restructurarea sistemului de management în domeniul științei, tehnologiei și antreprenoriatului tehnologic pe fondul sancțiunilor. Printre aceste planuri figurează, de asemenea: trecerea la un nou sistem de pregătire a personalului calificat pentru sectoarele economiei care folosesc intens activități științifice, dezvoltarea accelerată de tehnologii care nu depind de import, asimilarea și localizarea tehnologiilor străine pentru o dezvoltare durabilă a sănătății, culturii, educației și a altor domenii. .

Guvernul Rusiei trebuie să prevadă fonduri pentru desfășurarea de cercetări științifice aplicate și a altor activități ca parte a implementării priorităților de dezvoltare științifică și tehnologică a țării. Asigurarea fondurilor financiare pentru Strategie se va efectua din surse bugetare și extrabugetare prin creșterea treptată a cheltuielilor generale pentru studii și cercetări științifice. De asemenea, finanțarea trebuie adusă la nu mai puțin de 2% din PIB, inclusiv o creștere proporțională a investițiilor private. Până în 2035, nivelul lor trebuie să ajungă cel puțin la nivelul contribuției statului, se arată în textul documentului.

Controlul pentru îndeplinirea Strategiei a fost încredințat Consiliului de administrație al fondului științific. Începând din 2025, acesta trebuie să prezinte șefului statului rapoarte anuale privind derularea proiectului.

Potrivit decretului, Strategia a fost aprobată pentru perioada până în 2030. Documentul în sine numără 27 de pagini. Include nouă secțiuni și 63 de puncte. Decretul intră în vigoare de la data semnării lui.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Bravo, Vladimir Putin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114