Hot News
Mesajul președintelui rus, Vladimir Putin, adresat Adunării Federale
01/03
Misiunea rusă la ONU: Înregistrarea convorbirii dintre militarii germani, o rușine pentru Germania
02/03

Vzgliad: Macron a ales Ucraina pentru a se răzbuna pe Rusia pentru pierderea Africii

Foto: ABACA/Reuters

Experții au evaluat inițiativa lui Macron privind crearea unei „coaliții pentru atacuri în profunzime” asupra Rusiei, scrie publicația Vzgliad.

Emmanuel Macron a anunțat crearea unei „coaliții de rachete” menite să ajute Ucraina să dobândească proiectile cu rază lungă de acțiune. Potrivit experților, Parisul vrea, astfel, să slăbească Rusia și să-și recupereze poziția în Africa. Ce țări s-ar putea alătura acestei coaliții, care va trimite Kievului rachete cu rază lungă de acțiune și cum poate Moscova să minimizeze acest nou pericol?

La Paris s-a desfășurat o conferință dedicată ajutorului pentru Ucraina. La sfârșitul summitului, gazda evenimentului, Emmanuel Macron, a anunțat crearea unei „coaliții pentru atacuri în profunzime”. Potrivit președintelui francez, scopul ei este de a furniza rachete și bombe cu rază lungă de acțiune. El a menționat că această chestiune a fost discutată „cu multe țări europene și non-europene”. Nu s-a precizat despre ce țări este vorba.

„Furnizarea de muniții Ucrainei este prioritatea priorităților. Intenționăm să folosim până la capăt rezervele noastre și să întocmit o listă cu terțe țări care ar putea fi cooptate în furnizarea de muniții”, a spus președintele Franței.

Până în prezent, cele mai puternice proiectile cu rază lungă de acțiune livrate Ucrainei de țările occidentale, sunt rachetele de croazieră aer-sol de producție anglo-franceză Scalp (Storm Shadow – denumirea în engleză), capabile să lovească la o distanță de aproximativ 300 de kilometri, precum și rachetele americane sol-aer ATACMS, în diferite variante și care distrug ținte aflate la o distanță de 165 kilometri.

În același timp, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că la conferință a fost analizată o ”cooperarea industrială cu Ucraina”. El a spus că a fost vorba despre posibilitatea de a transfera Biroului președintelui Zelenski tehnologie de rachete modernă, de care dispun țările occidentale. Duda și-a exprimat, de asemenea, speranța că în viitorul apropiat, prin „eforturi comune”, se va reuși ”punerea la punct a unor livrări consistente de muniții pentru Ucraina”.

Vzgliad subliniază că încă de la începutul lunii ianuarie, Varșovia a cerut ca rachete cu rază lungă de acțiune să fie puse la dispoziția Biroului lui Zelenski „pentru a distruge platforme de lansare și centre de comandă” din Rusia. Experții intervievați de ziarul Vzgliad au apreciat că punerea în aplicare a planurilor poloneze va duce la un război total al NATO împotriva Moscovei.

Nu toți liderii UE sunt însă pregătiți să accepte o escaladare de asemenea proporții. Astfel, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a pronunțat, din nou, împotriva livrărilor de rachete Taurus în Ucraina. În opinia lui, acest pas va atrage după sine implicarea în conflict a Germaniei. „Nicăieri nu trebuie să fim legați de obiectivele pe care acest sistem le va atinge”, a subliniat el la o conferință organizată de agenția de presă DPA.

Între timp, decizia statelor occidentale de a forma o „coaliție de rachete” a întâmpinat un val de critici în Rusia. Astfel, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, este de părere că respectiva inițiativă este una „sinucigașă”. El a subliniat, de asemenea, că nu tuturor cetățenilor UE le este pe plac procesul de pompare de arme în Forțele Armate ale Ucrainei, relatează TASS.

Comunitatea de experți subliniază faptul că transferul la dispoziția Biroului lui Zelenski a rachetelor cu rază lungă de acțiune poate deveni o evoluție logică a actualei strategii a Occidentului în conflictul cu Rusia, evoluție ce vizează, în esență, atacuri asupra logisticii și cartierelor de stat major din spatele Forțelor Armate ale Rusiei, care vor fi completate cu o activitate teroristă tot mai intensă din partea inamicului.

Adică, pe fondul eșecurilor de pe front și a împingerii inamicului mai la vest de actuala linie a contactului de luptă, Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să-și intensifice, cu ajutorul Franței și a altor țări, atacurile cu rachete asupra marilor orașe din partea europeană a Rusiei, a obiectivelor de infrastructură aflate pe teritorul acestora.

„Slăbirea Rusiei pe frontul ucrainean răspunde intereselor Franței. Este și scopul pentru care Macron creează o coaliție pentru livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune”, estimează expertul militar Aleksandr Artamonov. El amintește că, anterior, președintele acestei țări a anulat o vizită în Ucraina și, de asemenea, a amânat trimiterea unor avioane de luptă Mirage 2000. Interlocutorul publicației Vzgliad presupune că Macron a luat o pauză pentru a obține sprijinul altor state europene.

„În același timp, deciziile cu privire la rachete și avioane de atac vor fi probabil luate în lunile următoare. Ceea ce se înscrie perfect în confruntarea globală dintre Paris și Moscova pe fondul crizei complexe traversată de Franța. În primul rând, din cauza politicii active a Rusiei în Africa, Parisul a pierdut livrările ieftine de uraniu”, amintește expertul.

„În al doilea rând, din cauza conflictului ucrainean, francezii nu pot pretinde la zăcămintele de uraniu aflate sub controlul Biroului lui Zelenski. Iar în al treilea rând, Kazahstanul a refuzat să-i ofere lui Macron materii prime nucleare ieftine”, a menționat Artamonov. Potrivit spuselor sale, Franța este o țară răzbunătoare și, prin urmare, Macron va face tot posibilul pentru a accelera activitatea noii coaliții, unde ar putea intra Italia și Spania, țări care sunt conectate printr-o cooperare industrială profundă, consideră expertul. El a reamintit că Madrid și Roma au participații la Airbus și Eurofighter.

„Este puțin probabil ca Marea Britanie să aibă o participare activă la coaliție, dar Statele Unite și Germania vor fi cooptate. Chiar dacă Scholz declară că refuză să transfere armatei Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, nu poți pune mare preț pe cuvintele lui, pentru că nu o dată și-a încălcat promisiunile în trecutul nu prea îndepărtat”, a amintit interlocutorul publicației Vzgliad.

„În momentul de față, constructorii europeni adaptează rachetele Taurus model german la noile avioane purtătoare – avioanele de luptă F-16 și Mirage 2000, aparate pentru a căror pilotare sunt instruiți acum piloții ucraineni. Din câte știu, primele prototipuri au fost deja testate pe aerodromul Fetești din România”, a precizat Artamonov.

În opinia lui, în cadrul coaliției, Ucrainei i se vor livra nu doar rachete anglo-franceze Storm Shadow, ci și Taurus, al căror focos cântărește sub 500 kg, racheta fiind capabilă de manevre complexe. „Există, de asemeneae, versiunea unei rachete de croazieră de fabricație franceză care poate zbura la o altitudine de 40-50 de metri. Sunt greu de interceptat”, a explicat expertul militar.

„Acest lucru va permite Forțelor Armate ale Ucrainei să treacă la încercări de supraîncărcare a dispozitivelor de apărare aeriană ale Moscovei și ale altor orașe. De asemenea, este de așteptat să se intensifice amenințările teroriste. Astfel, trupele ucrainene vor încerca să compenseze înfrângerea lor pe front”, a adăugat analistul. Este greu de presupus că Rusia va putea răspunde ”simetric” și legal, deoarece lansările vor fi efectuate de militarii ucraineni, nu de cei francezi sau germani.

De aceea, astfel de amenințări din partea Forțelor Armate ale Ucrainei și a „partenerii lor străini” necesită un răspuns de tip nou din partea Forțelor Armate ale Rusiei, a subliniat Artamonov.

„În special, corporația Almaz-Antey a testat deja un sistem capabil să creeze o zonă complet interzisă de zbor pentru aparatele de zbor fără pilot. Mai mult, au fost puse în stare de luptă sistemele laser ”Peresvet”, care ard aparatura optică de ghidare a rachetelor și dronelor. Prin urmare, din punctul de vedere al protecției orașelor rusești, situația nu este fără speranță, dar pericolul este extrem de mare. Că este așa se vede din cele întâmplate, spre exemplu, la Belgorod”, este de părere Artamonov.

Despre riscurile pe care le generează livrările de rachete cu rază lungă de acțiuni în Ucraina a vorbit și general-locotenentul în rezervă Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al Forțelor Aeriene ale Rusiei, responsabil cu sistemul integrat de apărare aeriană al statelor membre CSI. „Dacă Ucraina va avea rachete Taurus sau dacă va dispune de un număr substanțial mai mare de rachete Storm Shadow, Kievul va încerca să țintească zonele industriale centrale ale Rusiei”, a spus el.

„Aceste proiectile pot zbura până în regiunea Moscovei și regiunea Leningrad, in functie de punctul de lansare. Mai mult, având în vedere că armata ucraineană nu respectă nici o lege a războiului, pentru ea ținte ar putea fi inclusiv infrastructura socială”, a precizat expertul, subliniind că conducerea militară rusă înțelege aceste amenințări și se pregătește pentru neutralizarea lor.

„Sunt convins că avioanele de luptă și lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune, a căror livrare în Ucraina este analizată de Occident, vor avea aceeași soartă ca și tancurile Leopard și Abrams. În același timp, inamicul nu va reuși să schimbe cursul acțiunilor militare”, a subliniat interlocutorul publicației Vzgliad. În opinia expertului, armata Ucrainei nu va reuși să pună la punct o producție independentă de rachete.

„Indiferent de tehnologiile pe care țările NATO le vor trimite în Ucraina, planul lor este sortit eșecului. Desigur, în Ucraina mai sunt constructori-inventatori ai școlii sovietice. Dar întreaga industrie a țării este „practic, la pământ”. Repunerea pe picioare a producției înseamnă fonduri financiare colosale, precum și mână de lucru. Dacă totuși vor începe să producă niște rachete, trebuie să se înțeleagă că armata rusă nu doarme. Vom continua să atacăm sistematic infrastructura militară a inamicului”, a conchis Bijev.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Filfizonul Macron o va lua cât de curând în freză tocmai de la conaționalii lui. De când a fost implantat la conducere, au avut loc în Franța numeroase proteste. Își distruge țara. Derapajul lui de la conferința de la Paris nu mă uimește. Atâta îi poate capul. Este o marionetă întoarsă cu cheia de la Washington, iar acum a fost activată de stăpân. Dacă n-ar fi așa, m-aș gândi că poate e îndrăgostit de Zelenski, doarme cu poza lui sub pernă și își face planuri cum să-l salveze pe actorul ratat. Marionetei i se va rupe curând arcul și va fi aruncat la gunoi. SUA stă pe margine ca un arbitru, dar se axează pe o implicare independentă a altor state, pe lângă forțele NATO. Amatori sunt destui, precum este Macron. Văd că-i este foarte drag războiul, deși crede că este un film de desene animate sau unul de la Hollywood. Dacă e așa mare războinic, de ce nu merge direct pe front, să-l ia cu el pe Attal și pe alți ,,viteji” asemenea lui, iar Zelenski să fie în frunte? Macron și alți dezaxați care sun porniți împotriva Rusiei nu sunt conștienți că prin deciziile lor absurde implică lumea într-un conflict absolut nebunesc. Rusia și-a pus în alertă toate rachetele terestre, dar și submarinele nucleare. Răbdarea ei a ajuns la limită și tratează extrem de serios amenințările recente venite din partea Occidentului, la inițiativa SUA. Când marionetele fără personalitate de tipul lui Macron sunt împinse în față de către un ramolit de peste ocean, la ce te poți aștepta? ,,Nici nu veți putea clipi” – a spus Vladimir Putin. Dacă psihopații fără creier nu au înțeles mesajul acestor câteva cuvinte, atunci poate că ne vom apropia de sfârșitul acestei lumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052