Hot News
Cele mai populare eroine ale literaturii clasice ruse
08/03
Ambasadorul SUA la Moscova, convocat la Ministerul de Externe al Rusiei
08/03

Profesorul Stephen Walt nu crede că NATO va proteja Ucraina

Jens Stoltenberg/ Foto: Getty Images/ Foreign Policy

Profesor Walt: Aderarea la NATO nu garantează Ucrainei protecție din partea forțelor militare occidentale

Posibila aderare la Alianța Nord-Atlantică nu garantează Ucrainei protecție din partea statelor occidentale, este de părere profesorul Stephen Walt, de la Universitatea Harvard, relatează ziarul Izvestia.

Într-un articol scris pentru revista Foreign Policy, el explică faptul că Articolul 5 din Carta NATO nu este „declanșatorul” care să oblige membrii Alianței să lupte dacă alt membru este atacat. Respectivul articol presupune că atacul asupra unuia dintre membrii organizației va fi interpretat ca atac asupra tuturor.

Potrivit lui Walt, Statele Unite pledează pentru o interpretare largă a Articolului 5, care să permită țărilor NATO să acționeze după cum consideră necesar în caz de atac. Ceea ce va însemna că nu va fi obligatorie folosirea armatei pentru a apăra alt stat.

Profesorul a adăugat că refuzul Occidentului de a se angaja într-un conflict militar direct cu Federația Rusă ar putea fi menținut dacă Ucraina intră în Alianță.

„NATO nu este deloc un scut magic”, a subliniat Walt.

Izvestia amintește, în acest context, că pe 1 martie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu a fost încă stabilită data intrării Kievului în Alianță, dar că, într-o zi Ucraina va deveni parte a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene.

În același timp însă, ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani a estimat că o aderare imediată a Ucrainei în NATO ar deveni un „pericol pentru toți”. El a subliniat că intrarea în Alianță va antrena atragerea altor participanți, motiv pentru care este nevoie de prudență în această chestiune.

În plus, pe 16 februarie, John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice în cadrul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că Statele Unite nu cred că Ucraina va putea adera la NATO înainte de încheierea conflictului armat. În opinia sa, țara ar trebui să se concentreze pe realizarea reformelor militare, ceea ce va spori șansele de intrare în Alianță.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    NATO nu va proteja pe nimeni, nu doar pe Ucraina! NATO este ,,bățul” cu care SUA ațâță statele între ele ca să intre în conflict. Este o organizație care provoacă războiul, nu-l previne și nici nu ajută la stingerea lui. Propaganda cu NATO ca ajutor și scut este doar apă de ploaie și praf în ochi pentru creduli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091