Hot News
Comitetul de Investigații: Legătura dintre figuranții cazului Crocus și Ucraina, confirmată
29/03
„Când te doare ceva, spui ce te doare”. Maria Zaharova a răspuns la grosolănia unui reprezentant de la Casa Albă
29/03

Corneliu Vlad: Implicarea Kievului și a sprijinitorilor săi din Vest este clar dovedită

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Apar mereu dovezi ale implicării Kievului în atentatul de săptămână trecuta, de la sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei.

Autorii atentatului au primit sume importante de bani trimise din Ucraina, „care au fost folosite la pregătirea acestei crime”, a transmis Comitetul de Investigații rus, furnizând încă o dovada de netăgăduit a rolului autorităților ucrainene în pregătirea acestui act terorist în care și-au pierdut viață peste 140 de oameni.

Dar președintele Vladimir Putin a declarat încă la scurt timp de la tragedie că atacul sângeros a fost efectuat de „islamiștii radicali” și a legat atacul de incursiunile pe teritoriul rus ale unor grupuri de sabotaj pro-ucrainene. Toate acestea, a spus el, fac parte din eforturile de „semănare a panică în societatea noastră”.

Ucraina, a adăugat președintele, a fost într-un fel legată de atac căci ISIS nu ar fi putut să efectueze atacul singur, deoarece „organizația a fost interzisă în Rusia”.

Șeful agenției ruse de securitate FSB, Aleksandr Bortnikov, a declarat că „acțiunea a fost pregătită de islamiștii radicali, facilitată de serviciile speciale occidentale, iar serviciile speciale ale Ucrainei au o legătură directă cu aceasta”.

Ucraina a negat cu înverșunare că ar fi legată de atac, iar principalele capitale occidentale s-au dezis categoric de implicarea lor în atacul terorist.

Guvernul SUA susține că atacul de la Crocus a fost efectuat de ISIS-K, care și-a asumat responsabilitatea. Dar oficialii de la Kremlin au anunțat că cei patru figuranți ai atacului terorist au încercat să evadeze în Ucraina.

Guvernul american a condamnat atacul terorist de la Moscova, dar asta amintește de discursul dublu al guvernului SUA despre ISIS în perioada 2012-2017, adică condamnând public ISIS dar sprijinindu-l în secret în Siria, scrie publicația americană „Lew Rockwell”.

Tarik Cyril Amar, istoric care lucrează la Universitatea Koç, Istanbul, a remarcat faptul că „multe dintre răspunsurile la tragedie trădează atât mintea îngustă, cât și răutatea unora dintre cei mai demenți rusofobi din lume”.

Ele „ilustrează amestecul toxic al rusofobiei, fanteziile de conspirație tulburătoare și lipsa totală de decență”, din mediile politice și reprezentanți marginali ai mass-mediei occidentale.

Analistul Andrei Kortunov, director al Consiliului rus pentru afaceri internaționale rezumă astfel stadiul actual de elucidare al așa-zisului „mister” al atacului: „Imaginea de ansamblu a atacului terorist la scară largă într-o suburbie a Moscovei capătă în sfârșit claritate. Atacul a fost întreprins de patru bărbați de origine central-asiatică, care erau puternic înarmați cu puști automate și incendiare.

Nu au existat declarații sau cereri politice; teroriștii nici măcar nu vorbeau suficient de fluent limba rusă. Nu au fost luați ostatici. Scopul atacatorilor a fost destul de simplu – să omoare cât mai mulți oameni și să provoace cât mai multe pagube sălii de concert. Cu peste 6.200 de oameni neînarmați prinși în clădire, această sarcină a fost destul de ușoară.”

Iar cea mai importantă întrebare a fost cine stă cu adevărat în spatele atacului. Este greu de imaginat că câțiva teroriști ar fi putut acționa singuri, fără o instituție puternică sau o rețea în spatele lor. Aceștia au mărturisit că ei nu erau decât „arme de închiriat” de unică folosință, adică au fost plătiți pentru a face treaba. Iar prețul oferit nu a fost atât de mare – puțin mai mult de 5.000 USD de persoană. Dar teroriștii reținuți nu știu sau nu doresc să-i identifice în mod corespunzător pe presupușii angajatori și clienți”.

Una dintre cele mai populare versiuni acum în circulație largă în Occident, leagă atacul terorist de Statul Islamic (ISIS) din Irak și Siria (ISIS, organizație recunoscută ca teroristă și activitățile sale interzise în Federația Rusă). Această versiune se bazează pe presupunerea că ISIS sau, mai precis, ISIS-K (filiala Khorasan a Statului Islamic care operează în Afganistan) are foarte multe motive să fie nemulțumite de activitățile Moscovei în locuri precum Siria, Libia.

„Versiunea ISIS, care ar sta în spatele atacului terorist este deosebit de convenabilă pentru Statele Unite și aliațîi lor din NATO, deoarece indică inamicii occidentali pe termen lung și exclude orice, chiar și ipotetică responsabilitate occidentală pentru tragedia de la Moscova. Cu toate acestea, există câteva puncte slabe în această narațiune. În primul rând, modelul atacului din Crocus City Hall a fost foarte diferit de „modul standard” al operațiunilor ISIS. Atacatorii nu erau fanatici religioși, atacatori sinucigași sau împușcători îndoctrinați gata nu numai să omoare, ci și să moară în urma „misiunii lor sfinte”… Dar nu a fost cazul la Moscova– atacatorii au încercat cu disperare să scape și să-și salveze viața.

Apoi, ar fi contraintuitiv ca ISIS să țintească acum Moscova, care a luat o poziție clar pro-palestiniană cu privire la problema foarte sensibilă pentru lumea musulmană a operațiunii militare israeliene din Gaza

Versiunea alternativă, care plutește în Rusia, este că adevărații sponsori și instigatori ai atacului ar trebui căutați la Kiev, deoarece Ucraina pierde pe câmpul de luptă, nu are oportunități de a inversa cursul conflictului, iar atacurile teroriste îi rămâne una dintre puținele opțiuni pentru a riposta „asimetric”.

Iar purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Măria Zaharova, adaugă: „Există numeroase dovezi directe și indirecte ale implicării actualei administrații americane în sponsorizarea terorismului ucrainean. Acestea includ miliarde de dolari și o sumă fără precedent de arme investite în regimul de la Kiev, bazate pe scheme de corupție, unde nu au fost depuse conturi; folosirea retoricii agresive față de Rusia și naționalismul turbat; interzicerea discuțiilor de pace asupra Ucrainei și solicitări nesfârșite ca acest conflict să fie soluționat prin forță; refuzul de a discuta despre atacurile teroriste de ani de zile ale regimului de la Kiev; și mass-media și sprijin politic și pentru cele mai oribile crime comise de Zelenski. De aici efortul zilnic al Washingtonului de a se disculpa Kiev și de a înlătura vina de la ei înșiși și de la regimul Zelenski pe care l-au hrănit folosind ISIS”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Când unele țări occidentale și SUA sunt împânzite de ticăloși care au ajuns conducători, de ce ne mai întrebăm de unde vine nenorocirea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2856212