Hot News
Podul Crimeii primește sprijin dinspre nord
31/03
Răzbunare. Decizia lui Putin a stârnit îngrijorare în Occident, scrie presa
01/04

Ucraina reflectează la o reglementare pașnică în condițiile Rusiei

Foto: TASS

Reprezentantul Kremlinului a declarat că, pentru a participa la negocieri de pace cu Moscova, Kievul va trebui să țină cont de noua realitate geopolitică, și anume că în Rusia au apărut patru noi regiuni. Zelenski este gata de dialog, dacă Ucraina va reface granițele din 2022. Anterior, în Ucraina a anunțat că se va așeza la masa negocierilor doar ținându-se cont de granițele din 1991. De ce se schimbă poziția Kievului și în ce condiții ar trebui să înceapă negocierile pentru o reglementare pașnică a situației din Ucraina? se întreabă publicația Vzgliad.

Sâmbătă, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a răspuns la declarația lui Zelenski despre disponibilitatea Ucrainei de a începe negocieri de pace cu Rusia fără condiția revenirii la granițele din 1991. Peskov a explicat că reprezentanții Ucrainei vor trebui să țină cont de faptul că, de la începutul operațiunii speciale, realitatea geopolitică s-a schimbat, că în Rusia au apărut patru noi entități. „Este noua realitate care nu poate fi ignorată”, a subliniat Peskov.

După ce a început operațiunea militară specială, în Rusia au intrat regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. O parte din teritoriile acestor regiuni rămâne încă sub controlul autorităților ucrainene, menționează Vzgliad.

La rândul său, reprezentanta oficială al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Zelenski a început să devină nervos din cauza situației legate de alegerile prezidențiale, pe care s-a decis să nu le organizaze în condiții de lege marțială. Zelenski în persoană a declarat că nu este ”momentul potrivit” pentru alegerile stabilite pentru 31 martie. Fostul premier al Ucrainei, Nikolai Azarov, a menționat că prerogativele lui Zelenski expiră pe 21 mai. „Este nervos. Alegerile ar bate la ușă…” – a spus Zaharova pentru RIA Novosti.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor americani, Zelenski a spus că între Moscova şi Kiev pot începe negocieri fără ca Ucraina să revină la granițele din 1991, adică fără a recupera Crimeea. În opinia sa, Vladimir Putin va fi pregătit pentru dialog dacă „va pierde teritoriile” intrate în componența Rusiei după începerea operațiunii speciale, în 2022. Astfel, Zelenski modifică propriul scenariu pentru o reglementare pașnică, definit în Rusia drept „formula lui Zelenski”.

„Formula lui Zelenski” în zece puncte categoric nu convine Moscovei, care o consideră un ultimatum. Ultima rundă de negocieri ruso-ucrainene a avut loc în martie 2022, la Istanbul. Acordurile preliminare obținute acolo au fost ignorate de Kiev sub presiunea aliaților occidentali. Rusia și-a exprimat de nenumărate ori disponibilitatea de a reveni la aceste negocieri.

Vara trecută, Zelenski a declarat că autoritățile de la Kiev sunt pregătite să înceapă negocieri numai după ce trupele ruse vor fi „retrase de pe teritoriul Ucrainei”. Atunci, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că pentru negocieri de pace cu Moscova, Kievul trebuie, mai întâi, să anuleze decretul lui Zelenski privind interzicerea unui astfel de dialog. La sfârșitul anului trecut, Putin a declarat că Rusia este gata să poarte negocieri cu Ucraina, Europa și Statele Unite, dar numai dacă sunt luate în considerare interesele Moscovei.

În această primăvară este planificată desfășurarea, în Elveția, a primului summit dedicat „formulei lui Zelenski”. La Kiev se afirmă că discuții cu Rusia ar putea avea loc în cadrul unui posibil al doilea și al treilea summit de pace, tot în Elveția. Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, a precizat însă că alternative la participarea Rusiei la o reglementare pașnică a conflictului ucrainean nu există și că demararea unui proces de parce fără Rusia este imposibilă. Moscova a promis însă să nu participe la conferința din Elveția, chiar dacă va apărea o invitație oficială.

„Rusia a trasat clar obiectivul operațiunii militare speciale: ducerea la îndeplinire a tuturor sarcinilor de asigurare a securității. Dacă realizarea acestui obiectiv presupune o victorie totală și necondiționată asupra Ucrainei, așa va fi. Dacă se poate obține prin crearea unei zone sanitare, este bună și o asemenea variantă. Pentru Rusia esențială este îndeplinirea condițiilor ei”, a precizat politologul ucrainean Vladimir Skaciko.

Expertul a estimat că acum este posibil să fie convenită participarea Rusiei la summitul din Elveția. „Zilele trecute, Beijingul a anunțat că va lua parte la acest summit dacă lucrările lui nu se vor baza pe formula lui Zelenski, ci pe planul de pace al Chinei. Diferența este de doar două puncte – „formula Zelenski” are 10 puncte, planul de pace al Chinei are 12 și este absolut în avantajul Rusiei”, consideră politologul.

„În momentul de față, premise pentru participarea Rusiei la summitul din Elveția nu există. Avem oare dorința ca alte 50 de țări să înceapă să învețe delegația rusă cum să se poarte și ce să facă? Firește că nu. Negociatorii ruși nu au niciun interes să discute punctele absurde din ”formula lui Zelenski” care este baza pentru organizarea evenimentului din Elveția”, este convins Denis Denisov, politolog și expert la Universitatea Financiară de pe lângă Guvernul Federației Ruse.

Interlocutorul publicației Vzgliad este convins că Zelenski nu ține cont de noua realitate geopolitică, de care i-a amintit Kremlinul. „Pe de o parte, ne putem preface că nu există problemele noii realități geopolitice și să începem negocieri legate de încetarea focului și de situația deținuților. Pe de altă parte însă, înțelegem perfect că problema apartenenței Crimeii și a intrării în componența Rusiei a celor patru noi regiuni rămâne piatra de temelie pentru încheierea unui acord fundamental. Niciuna dintre părți nu se poate eschiva de acest lucru. Iar atâta timp cât poziția ucraineană nu se schimbă, este absurd să speri că se va putea ajunge la un document fundamental chiar și în cazul demarării negocierilor de pace”, a explicat Denisov.

Potrivit spuselor sale, dialogul ruso-ucrainean nu va rezolva „problemele existențiale ale Rusiei și ale țărilor Occidentului colectiv”, motiv pentru care un astfel de dialog nu poate fi decât unul dintre elementele unor negocieri mai ample. „Totul a început nu de la dezacordurile ruso-ucrainene, ci de la ignorarea cu desăvârșire a poziției Rusiei pe problemele globale cheie. Amintiți-vă de scrisorile adresate SUA și NATO (decembrie 2021 – n.r.) privind securitatea regională și globală, scrisori lăsate fără răspuns. Prin urmare, Rusia este interesată de un format mai larg de negocieri cu Statele Unite și cu țările Occidentului global, inclusiv cu Ucraina”, a subliniat Denisov.

Skaciko adaugă că la baza negocierilor ruso-ucrainene trebuie să fie planul Beijingului, unde nu sunt menționate granițele din 1991 și care prevede încetarea focului, precum și ridicarea sancțiunilor și schimb de prizonieri. „Dar cel mai important lucru îl constituie, în acest plan, prevederea privind încetarea livrărilor de tehnică de luptă în Ucraina. De asta are nevoie Rusia. Dacă summitul din Elveția va avea, totuși, loc și dacă va fi adoptat planul Chinei, după aceea vor putea începe negocierile de pace. Zelenski înțelege că dacă nu va participa la negocieri, de el nimeni nu va mai avea nevoie. În cel mai bun caz, va fi trimis ca al doilea ambasador în Moldova”, a adăugat Skaciko.

Interlocutorul publicației Vzgliad a amintit că, în ultimul timp, Zelenski a început să-i expulzeze din echipa lui pe cei mai odioși oficiali, rusofobi până în măduva oaselor, de tipul fostului șef al Consiliului Național de Securitate și Apărare, Danilov. „Zelenski știe unde va cădea, așa că își așterne paie”, este convins Skaciko.

„Faptul că poziția Ucrainei este ajustată este o schimbare perfect logică. Situația din Ucraina este acum foarte dificilă, rezultat al ofensivei de succes a Forțelor Armate ale Rusiei. Al doilea factor este înghețarea reală a sprijinului financiar și militar din partea Statelor Unite. Ca urmare, conducerea politică a Ucrainei trebuie să-și schimbe poziția. Ea înțelege perfect că dacă aceste tendințe se mențin șase luni, acest lucru ar putea duce la faptul că Ucraina va înceta să mai existe ca stat suveran”, este de părere Denisov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Se simte o disperare din partea lui Zelenski, a Statelor Unite și a Occidentului? Nu se așteptau ca președintele Putin să rămână atât de calm și să nu reacționeze impulsiv, așa cum se așteptau ei. Le-a stricat planurile. Vladimir Putin este calm, este calculat și probabil că strategia lui îi va prin surprindere pe psihopații vestici. Dacă Zelenski este nervos, îi putem recomanda ceai de tei pentru calmare. Se pot întâlni săptămânal la tot felul de summit-uri, dacă Rusia nu este invitată. ,,Formula lui Zelenski” este apă de ploaie. Până nu vor discuta ,,Formula lui Putin”, cred că își pierd timpul cu întâlnirile lor. Nici nu aș avea încredere în negocierile de pace purtate cu acești șmecheri occidentali. Va fi un alt Minsk cu scopul de a permite Ucrainei și Occidentului să-și refacă forțele, vor trimite un alt Johnson pentru a bloca negocierile, iar circul va continua. Mincinoșii rămân tot mincinoși. La ei e ceva patologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098