Hot News
Riabkov: Cu atacuri asupra Centralei de la Zaporojie, Kievul amenință securitatea Europei
12/04
Nikita Mihalkov: Oscarul și cinematografia occidentală au murit
12/04

După amenințările SUA la adresa Arktik LNG-2, ambasadorul Antonov a amintit de Nord Streams

Septembrie 2022. Diversiunea împotriva gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2/ Foto: topwar.ru

Ca răspuns la declarația unui înalt responsabil american privind dorința Statelor Unite de a nu permite realizarea proiectului Arktik GNL-2, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov a amintit de atacul terorist împotriva gazoductelor Nord Streams, relatează cotidianul economic Vedomosti.

Comentând amenințările lansate de Departamentului de Stat la adresa proiectului Arktik GNL-2, Antonov a scris pe canalulul său de Telegram că Washingtonul ar dori „să pună capăt exporturilor rusești de energie”. În acest scop, Statele Unite au introdus deja „o varietate nesfârșită de sancțiuni”, potrivit spuselor sale. Prin urmare, noile declarații ale Departamentului de Stat erau „previzibile”, a spus Antonov. El a subliniat că „rusofobii” de la Washington depun toate eforturile posibile și imposibile „pentru a reduce veniturile bugetului Rusiei”.

Statele Unite vorbesc despre „independența energetică a sateliților lor”, dar, în realitate, vor să obțină „avantaje concurențiale pentru producătorii proprii” și „să impună atât aliaților, cât și Sudului Global” combustibilul american mai scump, a declarat ambasadorul. El a subliniat că „este vorba despre banala târguială, înmulțită cu aspirații neocoloniale”.

În același timp, a precizat Antonov, amenințările americane „pot indica și calcule mult mai nesăbuite”. El a evocat, în acest sens, atacul terorist împotriva conductelor de gaze Nord Stream, care a avut loc după „repetatele promisiuni” ale Washingtonului de a „termina cu gazoductele submarine rusești”. „Ancheta este tergiversată în fel și chip de capitalele occidentale. Se pare că au ceva de ascuns”, a spus diplomatul rus.

Vedomosti amintește că secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, a spus că Statele Unite au promis să contracareze noile proiecte energetice ale Rusiei. Washingtonul vrea ca Arktik GNL-2 să „nu fie reluat”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Bineînțeles că Statele Unite vor face tot posibilul de a bloca realizarea proiectului Arktik GNL-2, pentru că GNL-ul exportat de americani este mult mai scump decât cel rusesc. Prin acest nou proiect, buzunarele SUA vor avea de suferit. Rusia și-a reorientat exporturile de gaze și petrol spre China, India și alte state din Sudul Global. Europa încă importă, direct sau indirect, gaze și petrol din Rusia. Cantitățile nu sunt la fel de mari ca înainte de sancțiunile impuse, dar și așa acest lucru nu convine Americii. Din cauza întreruperii aprovizionării cu gaze rusești la cotele normale, a crescut prețul la energie. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că industriile europene ,,plătesc în medie de trei ori mai mult pentru electricitate decât în Statele Unite.” Da, și cine e de vină? Oare nu principalii vinovați sunt liderii occidentali care aplică sancțiuni Rusiei la îndemnul SUA? Ei nu realizează că aceste sancțiuni le distrug țările, în timp ce SUA se îmbogățesc? În ultimul timp, tot mai multe companii germane au dat faliment. Priviți la jocul dublu al lui Macron. Se declară dușmanul numărul 1 al Rusiei dar și-a dublat importurile de GNL rusesc în primul trimestru din 2024. Americanii sunt nemulțumiți de prestația lui Macron, dar el se justifică prin contractul semnat pe termen lung de către compania franceză TotalEnergies cu cea rusească Yamal LNG. Ruperea unilaterală a acestui contract e foarte complicată. E viclean, în timp ce Scholz va ruina Germania. Eforturile unora de a elimina GNL-ul rusesc a eșuat, însă UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile acestea sunt sinucigașe pentru Europa. Rusia are unde să exporte gaze și petrol, nu aceasta este problema. Împiedicarea realizării acestui nou proiect este o amenințare din partea SUA. Este ca și cum ar spune direct Rusiei că va distruge conducta, chiar dacă va fi pusă în funcție. O vor face, așa cum au făcut și cu gazoductele Nord Stream. Au plătit pentru ele? Nu. Tot așa nu vor plăti nici pentru Arktik LNG-2. Până când SUA sunt lăsate să intervină în problemele interne ale altei țări, până când hotărăsc ele cine și ce are voie să facă în țara lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085