Hot News
Filme din șapte țări, în programul Festivalului de Film BRICS de la Moscova
22/04
Peskov a comentat declarația Poloniei privind disponibilitatea de a desfășura arme nucleare
23/04

Lavrov: Occidentul balansează la limita unei ciocniri militare directe între puteri nucleare

Serghei Lavrov/ Foto: Vedomosti

Șeful diplomației ruse a declarat că Moscova este gata să revină la ratificarea Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), de îndată ce Statele Unite vor face acest lucru, scrie Vedomosti.

Acțiunile „Occidentului colectiv” pot duce la o ciocnire militară directă între puteri nucleare, în condițiile în care nu există, în momentul de față, nicio bază pentru desfășurarea unui dialog cu Statele Unite pe tema controlului armelor, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un mesaj video adresat participanților la Conferința pentru neproliferare, organizată la Moscova de Centrul pentru Energie și Securitate.

„Occidentalii balansează periculos la limita unei ciocniri militare directe între puteri nucleare, care ar putea avea consecințe catastrofale. <…> Vedem în această situație riscuri strategice serioase care conduc la o creștere a nivelului de pericol nuclear”, a spus Lavrov.

Potrivit șefului MAE, Statele Unite și „Occidentul colectiv” încearcă să obțină o superioritate militară unilaterală. În acest scop, ei adoptă o serie de „programe tehnico-militare destabilizatoare”. Printre acestea se numără construirea unui sistem global de apărare antirachetă, staționarea potențialului nuclear american în Europa, precum și pregătirile pentru desfășurarea de arme în spațiu și rachete terestre cu rază medie și mai scurtă de acțiune în diferite regiuni ale lumii.

Ministerul de Externe este, de asemenea, îngrijorat de formarea parteneriatului AUKUS între Statele Unite, Marea Britanie și Australia, care „dobândește trăsăturile unui bloc militar”, precum și de creșterea cheltuielilor militare ale țărilor NATO.

Potrivit lui Lavrov, occidentalii încearcă, de asemenea, să reformateze, ”pentru propriile lor interese egoiste”, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), „privatizându-i” secretariatul. Rezultatul a fost scindarea OPCW, pierderea statutului lui independent și autorității sale, este de părere ministrul rus al Afacerilor Externe.

Lavrov a mai declarat că establishmentul politic american nu este interesat să ratifice Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), respins de Congres încă din 1999. Deși Rusia, ca măsură de răspuns, a retras, la rândul ei, de la ratificare tratatul, rămâne participant plenar la CTBT.

„Suntem gata să revenim la problema ratificării tratatului, de îndată ce Statele Unite vor face acest lucru”, a explicat Lavrov.

El a definit drept nefondate și absurde acuzațiile conform cărora Rusia ar amplasa, chipurile, arme nucleare în spațiu. Rusia dorește elaborarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a preveni desfășurarea de arme în spațiu, utilizarea forței sau a amenințării cu forța împotriva obiectivelor cosmice.

„Bază există în acest sens: este proiectul unui tratat corespunzător, prezentat de Rusia și China la conferința pentru dezarmare” (din 2008 – n.r.), a spus ministrul rus.

În același timp, a subliniat Lavrov, un dialog cu Statele Unite privind stabilitatea strategică este imposibil, deoarece Washingtonul nu este pregătit să discute această chestiune în corelare cu problemele care neliniștesc Rusia. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a abordat deja subiectul în februarie, în Mesajul său adresat Adunării Federale. Atunci, șeful statului a declarat că țara este pregătită pentru un dialog cu Statele Unite privind securitatea strategică, dialog care este imposibil atâta timp cât partea americană și-a stabilit ca obiectiv înfrângerea strategică a Rusiei în Ucraina.

În încheierea discursului său, Lavrov a subliniat necesitatea de a construi „o arhitectură de securitate internațională actualizată, bazată pe principiile multilateralismului, egalității și indivizibilității”.

„Numai astfel este posibilă reducerea nivelului de conflictualitate interstatală și numai astfel poate fi asigurat un progres real în domeniul controlului armelor”, a concluzionat Lavrov.

Vedomosti amintește că, în februarie, președintele american Joe Biden a dispus intrarea în dialog direct cu Moscova în legătură cu posibila dezvoltare de către Rusia a unei arme antisatelit cu staționare în spațiu. Pentru prima dată, despre ”o amenințare serioasă la adresa securității naționale” a vorbit, pe 14 februarie, președintele Comitetului de Informații al Camerei reprezentanților, Mike Turner. Autoritățile ruse, în special președintele țării și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au negat anterior orice plan de desfășurare a unor arme în spațiu.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA nu vor dori niciodată ratificarea tratatului și nici o promisiune din partea lor nu trebuie luată în serios. Bazele militare americane au invadat ca lăcustele Europa și Orientul Mijlociu. Staționareaa potențialului nuclear american în Europa nu dă nimănui de gândit? America este dispusă să desfășoare un război nuclear pentru că nu va porni de pe teritoriu ei, ci din Europa. SUA și-au purtat toate războaiele și conflictele de pe teritoriul altor state, cât mai departe de pământul american. Având un discernământ diminuat, unii lideri occidentali nu realizează că America și-a aruncat pisica moartă în curtea lor și urmărește ca întreaga responsabilitate să cadă pe umerii Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2849966