Hot News
Zaharova, despre versiunea Times privind legătura dintre Moscova și tentativa de asasinare a lui Robert Fico: Demență
22/05
Medvedev a avertizat țările neutre împotriva participării la întâlnirea privind Ucraina
22/05

SVR: SUA vor să se implice în ancheta asupra tentativei de omor a lui Robert Fico

Momentul reținerii antetatorului/ Foto: dialog.ua

Biroul de presă al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) a anunțat că agențiile guvernamentale americane încearcă să se implice în ancheia în plină desfășurare după încercare de a-l ucide pe premirul slovac, pentru a preveni ca tema terorismului politic în Europa să dobândească amploare și pentru excluderea unei posibile ”urme străine” în acest atac terorist, transmite RIA Novosti.

„Ancheta legată de atacul terorist continuă. În acest sens, de notat este faptul că Statele Unite și aliații lor europeni încearcă în mod insistent să impună versiunea „criminalului singuratic” nemulțumit de „scăderea nivelului democrației” din Slovacia”, se spunea în declaratia.

„Din informațiile pe care le deține SVR, agențiile guvernamentale americane încearcă deja să se implice în anchetă pentru a o îndrepta în „direcția corectă”. Scopul este de a preveni ca tema ”terorismului politic în Europa” să ia amploare și, cu atât mai mult, o posibilă „urmă externă” în atacul terorist”, subliniază Biroul de presă.

Tentativa de asasinat asupra lui Fico, care s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva livrărilor de arme în Ucraina și a aderării acestei țări la NATO, a avut loc pe 15 mai după o ședință itinerantă a guvernului în orașul Gandlova, la 190 de kilometri de Bratislava. Premierul a fost transportat cu elicopterul la un spital din Banska Bystrica. Ministerul de Interne a anunțat că Fico a fost dus la spital în stare critică. Atacatorul a tras cinci focuri de armă, iar polițiștii l-au reținut pe loc. Vicepremierul a spus că Fico a fost lovit de patru gloanțe, dintre care unul i-a străpuns stomacul.

Potrivit Ministerului de Interne, atacatorul a fost motivat de motive politice, nefiind de acord cu acțiunile Guvernului, și, de asemenea, era împotriva suspendării livrărilor de arme în Ucraina. Presa slovacă a raportat că tentativa de asasinat a fost comisă de scriitorul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani. El riscă de la 25 de ani de închisoare, până la detenție pe viață. Ministerul de Interne a spus inițial că cel care l-a împușcat pe premierul slovac a acționat singur, dar anchetatorii verifică și varianta prezenței complicilor.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA iar vor să-și bage nasul unde nu i-a invitat nimeni? Vor să șteargă niște urme lăsate de CIA, vor să mușamalizeze cazul? Îndreptarea anchetei de către agențiile guvernamentale americane într-o ,,direcție corectă” știm noi ce înseamnă. Aceste agenții au de mult timp busola defectă, iar direcția arătată nu e cea corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994