Hot News
Incidentul din Marea Azov, furtună în pahar
27/11
Kudrin: Rusia a căzut într-o ”gaură de stagnare”
28/11

Occidentul a înțeles provocarea lui Poroșenko

Ucraina până la isterie încearcă să amplifice o reacție politică asupra incidentului maritim din largul coastei Crimeii – și cere același lucru și din partea patronilor săi occidentali. Cu toate acestea, politicienii europeni au răspuns la ceea ce se întâmplă mult mai reținut. Iar presa europeană cu atât mai mult spune aproape direct cititorilor săi ce se află în spatele provocării autorităților ucrainene, notează ziarul Vzgliad.

La evenimentele din Strâmtoarea Kerci s-a răspuns repede în Washington și în capitalele aliaților Statelor Unite, dar în mod evident nu așa cum sperase Petro Poroșenko, care s-a adresat imediat către partenerii occidentali pentru ajutor. În cabinetul britanic, Rusia a fost dojenită pentru „comportament destabilizator”, cei din cadrul Ministerului de Externe francez au cerut „respectarea libertății de mișcare”, iar emisarul Departamentului de Stat Kurt Volker a scris un tweet revoltat.

Poroșenko a reușit să „lucreze ca secretar de presă” al lui Angela Merkel. Redând pe Facebook conținutul conversației sale cu Merkel, Poroșenko a spus că cancelarul, chipurile, a fost pe deplin de acord cu el. Potrivit lui, el „a primit asigurări de la Angela Merkel că Germania va face totul pentru a dezescalada actul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”. Dar adevăratul purtător de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, s-a exprimat mult mai prudent: a cerut Moscovei și Kievului să înceapă urgent un dialog pentru a clarifica situația și a înlătura tensiunile.

Fostul deputat al Parlamentului European, publicistul italian, Giulietto Chiesa, a menționat în comentariul pentru ziarul ”Vzgliad”: „Majoritatea țărilor europene vor sprijini Poroșenko, știind că se pregătește pentru alegeri. Da, Poroșenko va folosi situația pentru a fi reales. Poroșenko are propriul său joc, iar majoritatea țărilor UE vor juca alături de el. ”

Cu toate acestea, jocul prea activ nu este încă vizibil. Poate că cea mai eficientă asistență oferită de Occident în acest moment este convocarea urgentă a unei reuniuni a Comisiei Ucraina-NATO. Despre acest lucru Poroșenko s-a înțeles cu un alt interlocutor telefonic, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Și Occidentul, se pare, într-adevăr, a înțeles jocul lui Poroșenko – judecând după publicațiile presei europene, s-a văzut că „planul isteț” al liderului de la Kiev s-a dovedit nu a fi atât de isteț.

Observatorul ziarului britanic ”Guardian”, Patrick Greenfield, notează: votul Radei Supreme „privind impunerea legii marțiale are loc doar cu patru luni înainte de ziua alegerilor prezidențiale din Ucraina. Alegerile, pe care Poroșenko le va pierde cu siguranță „.
„Dar dacă deputații votează pentru suspendarea activității guvernului și vor fi introduse alte restricții prevăzute de un astfel de regim, alegerile vor fi amânate”, își exprimă încrederea Greenfield.

Frank Neuhosen, cronicar al publicației germane ”Süddeutsche Zeitung”, repetă aproape mot-a-mot pe britanicul. „Președintele Poroshenko dorește să rămână în fruntea statului și să fie reales în martie anul viitor pentru un nou mandat, scrie ziarul german. Dar, după cum arată numeroasele sondaje sociologice, el are foarte puține șanse pentru aceasta. Dar jocul privind escaladarea conflictului cu Rusia ar putea să-i deschidă perspective bune. După ce a luat poziția de apărător al intereselor Ucrainei și arătându-și grija pentru siguranța ucrainenilor, el va atrage cu siguranță o parte substanțială a electoratului altor candidați. Iar în general, introducerea legii marțiale va oferi posibilitatea de a amâna alegerile din martie până la un moment dat și va permite lui Poroșenko să își păstreze locul în fruntea țării. El va câștiga o perioadă de timp și va fi în măsură să obțină dividende din aceasta. ”

Analistul ziarului ”Süddeutsche Zeitung” consideră că scenariul unui „război fierbinte” și posibilitatea implicării NATO în acest conflict sunt improbabile.

Chiar și cotidianul ”Le Monde”, care cu toată dorința nu poate fi suspectat de a fi pro-rus, constată că „propunerea de a impune legea marțială făcută de Petro Poroșenko la sfârșitul unei întâlniri a Consiliului Național de Securitate ar putea duce nu numai la ruperea relațiilor cu Moscova, ci și la amânarea viitoarelor alegeri prezidențiale din Ucraina care promit că vor fi foarte problematice pentru actualul șef de stat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083