
Occidentul a înțeles provocarea lui Poroșenko
27/11
Potanin, Usmanov și Karimov au promis investiții de 24 de miliarde de euro
28/11Kudrin: Rusia a căzut într-o ”gaură de stagnare”

Șeful Curții de Conturi, Alexei Kudrin a declarat că, în ultimii zece ani, ritmul mediu de creștere a economiei ruse a fost de 1%. Potrivit spuselor sale, indicatori atât de mici nu s-au mai înregistrat de la cel de-al Doilea Război mondial.
”În general, noi trăim de zece ani cu ritmuri de creștere de 1%. Vreau să spun că nici după al Doilea război mondial nu am mai avut o perioadă atât de lungă din istoria Rusiei, încât să trăim mai bine de un deceniu cu o asemenea creștere – 1%”, a spus Kudrin, vorbind la a cincea ediție a forumului internațional al Universității Financiare. Ulterior, el a revenit, precizând, într-o postare pe Twitter, că excepție poate fi considerată perioada din 1990 până în 1998, când, ”din cauza destrămării URSS, a dispariției economiei planificate și a ieftinirii petrolului, creșterea PIB-ului a scăzut considerabil”.
În opinia lui Kudrin, Rusia a alunecat într-un fel de ”groapă a stagnării”. Ritmul potențial de creștere a economiei ruse este estimat, în prezent, la circa 1,6%, sub prognoza anterioară de 1,8%.
Șeful Curții de conturi a amintit că unul dintre obiectele decretului din mai al președintelui Vladimir Putin viza ca Rusia să intre printre cinci economii ale lumii după indicatorul PIB de paritate a puterii de cumpărare. El a arătat că prognoza Ministerului Economiei pentru următorii trei ani prezintă câteva condiții care pot face posibilă atingerea țelului propus:
– un curs al rublei aproape stabil pe toată durata perioadei de prognoză,
– o reducere a ritmului de creștere a economiei mondiale mai mare decât, în opinia șefului Curții de Conturi, va fi în realitate.
Kudrin a recomandat majorarea cheltuielilor pentru educație și sănătate. Și a subliniat că volumul cheltuielilor prevăzute în bugetul federal pentru aceste domenii l-a mâhnit cel mai tare. Pe de altă parte, Kudrin a apreciat că este nevoie ca statul să-și reducă participarea în economie, scrie portalul RBK.