Hot News
Corneliu Vlad: Rusia lui Putin are viitor istoric
26/02
Revine reclama la bere?
27/02

Americanii importă tot mai mult petrol din Rusia

Foto: RIA Novosti

Statele Unite cumpără petrol rusesc în cantități nemaiîntâlnite de când s-a vorbit pentru prima dată despre revoluția de șist. Situația confirmată de datele JBC – unul dintre cele mai mari agenții de analize pe sectorul de petrol și gaze naturale.

Rămase fără petrol din Venezuela, rafinăriile de pe Coasta de Est și din Golful Mexic caută materie primă pentru a înlocui țițeiul la care nu mai au acces, iar cea mai bună variantă s-a dovedit a fi aurul negru din Rusia, care însă costă mai mult.

Imediat ce președintele Donald Trump a introdus sancțiuni împotriva companiei venezuelene PDVSA, petroliștii americani au început să calculeze pierderile. Problema este că uzinele de prelucrare a petrolului din SUA nu pot lucra numai pe petrol ușor, sărac în sulf, cum este țițeiul marca WTI. Tehnologia de prelucrare cere ca petrolul sărac în sulf să fie amestecat cu țițeiul greu, care venea în Statele Unite în special din Venezuela.

Reducerea exporturilor de petrol venezuelean pe fondul sancțiunilor a condus la un deficit de petrol greu pe piața americană, a constatat în raportul său pe februarie Agenția Internațională a Energiei (IEA). În aceste condiții, există pericolul ca întreprinderile petroliere din Golful Mexic și de pe Coasta de Est, proiectate inițial să prelucreze petrol greu, să-și oprească activitatea.

Printre companiile afectate s-au aflat toți jucătorii cheie din domeniu – Citgo Petroleum, Valero Energy și Chevron.
”S-au creat găuri majore în planul producției pe următoarele luni, pentru că nu mai primim nimic din Venezuela”, anunța, la sfârșitul lunii ianuarie Gary Simmons, șeful Valero Energy Corp., cea mai mare companie de prelucrare a petrolului din SUA.

Americanii ar fi putut recurge la petrolul saudit, însă Riyadul s-a grăbit încă din ianuarie, să avertizeze că nu intenționează să sporească producția de petrol greu după ce SUA au sancționat regimul venezuelean. Mai mult, saudiții și-au propus să reducă producția și exportul, pentru a nu permite căderea cotațiilor petroliere.

Confruntându-se cu un deficit major de petrol greu, combinatele americane au început să cumpere activ petrolul rusesc marca Urals, arată JBC Energy. Volumul livrărilor a atins deja 100.000 de barili pe zi, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la declanșarea revoluției de șist, în anii 2011-2012, scrie agenția RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875177