Hot News
Tsunami radioactiv: SUA, preocupate de potențialul submarinelor cu drone Poseidon
17/09
Putin a numit Israelul un stat rusofon
18/09

Cât de europeni se consideră rușii

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Dezbaterea privitoare la identitatea rusă este de multă vreme una canonică. De la A treia Romă, moștenitoarea Imperiului creștin al lui Constantin la “a treia cale”, sinteză endogenă a raționalității occidentale, spiritualității orientale și trecând prin Ideea rusă, generații de cercetători, presa, opinia publică, dar și instituții oficiale s-au întrecut să definească această identitate. Iar un asemenea subiect incitant nu putea să rămână înafara sondajelor de opinie. Cel mai recent dintre ele aparținând apreciatului Centru Levada (care conlucrează și cu USIA, cum atrage atenția ziarul “Kommersant”, care relatează despre rezultatele anchetei de opinie în materie).

Una dintre întrebări a vizat percepția Rusiei ca aparținătoare Europei și a rușilor ca europeni. Interesant este că părerile exprimate în sondaj au fost comparate cu altele similare, exprimate în urmă cu peste un deceniu. Astfel, dacă în 2008 Rusia era considerată “țară europeană” de 52 la sută dintre cei întrebați, în 2019 procentul a scăzut la 37 la sută. Pentru Rusia “țară neeuropeana” se pronunță acum 55 la sută, față de 36 la sută în 2008.

La întrebarea directă : “Vă considerați european?”, și în 2008 și acum, cam o zecime au răspuns “Cu siguranță, da”, însă mai mulți sunt cei ce au răspuns “În mod cert, nu” (procent care a crescut în 11 ani de la 21 la 35 la sută).

Experții apreciază că regresul vocației și atracției europene se explică între altele prin sancțiunile post-Crimeea și potențarea agendei antiruse în Occident, factori care mai întâi au provocat în populație o oarecare preocupare și neliniște, iar apoi o acomodare cu tendințele de izolare a Rusiei. “Dar – adaugă cercetătoarea Karina Pipia de la Centrul Levada – pentru tinerii ruși, Europa rămâne o referință importantă în termenii posibilităților și bunăstării”.

Interesant este cum văd rușii și relațiile țării lor cu țările Occidentale. 38 la sută au o părere bună despre Statele Unite, dar 44 la sută una rea. Față de Uniunea Europeană, impresia bună a crescut de la 42 la sută în iulie 2018 la 50 la sută în august 2019. “Atitudinea fata de SUA și UE se îmbunătățește treptat, ca tendința generală – constată cercetătoarea menționată de la Levada. Da, mai pot fi reacții la unele fapte, ca de pildă la declarațiile unor politicieni. Dar în general, culmea negativismului a fost depășita, căci asemenea sentimente nu pot dura la nesfârșit”.

Concluzia ziarului “Kommersant” este mai precisă: “Europa este un vecin apreciat, dar nu mai mult decât un vecin”. Cel puțin în momentul de față…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874973