Hot News
Rusia și Venezuela au semnat acorduri de colaborare
09/10
Un călător prin lumi şi lume – Nikolai Rerih. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
09/10

Cosmodromul plutitor ”Morskoi start” va fi mutat din SUA în Rusia

Platforma de lansare ”Odyssey” e gata de a fi mutată din Long Beach , California, la Vladivostok/ Foto: TASS

Cosmodromul plutitor ”Morskoi start”, al cărui proprietar este grupul de companii S7, va fi adus din Statele Unite în Rusia. Platforma este, deja, pregătită pentru transport, relatează RIA Novosti, citând surse din Roskosmos – instituția spațială și pentru rachete – și din Guvern.

De pe platforma Odyssey, a fost demontată toată aparatura de informații și comunicații de producție americană și ucraineană (aparținând companiei Boeing), precum și instalațiile de lansare pentru rachetele ” Zenit”, fabricate de corporația ”Iujmaș” (Ucraina). Totul este depozitat în portul Californiei.

Cosmodromul plutitor ”Morskoi start” este gata să pornească spre Rusia, dar, pentru redislocare, este nevoie de aprobarea Departamentului de Stat al SUA. În prezent, se duc negocieri.

Despre planurile de mutare a platformei de lansare în Orientul Îndepărtat al Rusiei a vorbit, anterior, șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin.
”Morskoi start” este un cosmodrom plutitor destinat lansărilor de rachete ucrainene ”Zenit”-3SL. Proiectul a fost conceput la începutul anilor 1990. Chestiunea relocării proiectului a fost dezbătută în anii 2013 și 2015. La acea dată, s-a vorbit despre mutarea platformei la Vladivostok, Sovetskaia Gavan, în Crimeea sau în Vietnam.

Lenta.ru menționează că lucrările la cosmodromul plutitor ”Morskoi start” au început în 1994. Fondatorii companiei cu același nume au fost Boeing, producătorul de rachete RKK ”Energia”, constructorul de nave norvegian Kvaerner (în prezent Aker Solutions) și firmele ucrainene KB ”Iujnoe” și PO ”Iujmaș”. În vara anului 2009, compania ”Morskoi start” a intrat în faliment (din cauza scăderii numărului de lansări), iar, după reorganizare, rolul principal în proiect a fost preluat de RKK ”Energia”. În aprilie 2018, grupul de companii S7 a finalizat tranzacția de cumpărare a patrimoniului proiectului, devenind proprietar cu drepturi depline al cosmodromului plutitor. Valoarea tranzacției, inclusiv scoaterea din starea de conservare, se ridică la circa 150 milioane de dolari. Platforma a intrat în conservare începând cu anul 2014, după efectuarea ultimei lansări (a 36-a).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875080