Hot News
Lavrov: Abu Bakr al Bagdadi, ”un produs al SUA”
03/11
Avertismentul lui Putin: Există deficit de cadre calificate
03/11

Basorelieful mareșalului Jukov a fost dat jos la Odessa

Foto: facebook

Primarul orașului Odessa, Ghennadi Truhanov, a definit acțiunea ”național-radicalilor” – care au dat jos, de pe peretele comisiei militare locale, un basorelief al generalului sovietic Gheorgi Jukov – drept ”o palmă pe obrazul locuitorilor Odessei”.

”Situația de astăzi – demontarea basoreliefului mareșalului Jukov – este o adevărată palmă pe obrazul locuitorilor din Odessa”, a scris primarul pe rețelele sociale, transmite agenția TASS.

Edilul orașului a declarat că astfel de acțiuni nu pot fi considerate o ”expresie a voinței reale a locuitorilor orașului”. ”Ei nu numai că nu s-au consultat cu localnicii, dar au stârnit un amplu ecou la nivelul societății. Deciziile privind ce monumente să fie și ce nu – vor fi adoptate exclusiv de către cei care locuiesc în Odessa”, a adăugat Truhanov.

Primarul a criticat, de asemenea, Ministerul Apărării din Ucraina, care nu s-a opus distrugerii basoreliefului. ”Radicalii” care au dat jos monumentul au afirmat că ”au aprobarea serviciului de locuințe și exploatare al Ministerului Apărării”.

Incidentul survine în contextul în care, anterior, comisia militară locală a declarat că, în locul basoreliefului mareșalului sovietic Gheorghi Jukov, va fi montată o placă în memoria militarilor ucraineni care au murit în Donbass.

Mareșalul Jukov a fost legat de Odessa prin cariera sa militară: în 1946, el a fost desemnat comandant al Districtului militar Odessa și a contribuit la eliminarea criminalității din acest oraș, în perioada postbelică.

Basorelieful mareșalului a avut de suferit de nenumărate ori din cauza acțiunilor vandalilor. În plus, la 2 iunie, la Harkov, ”protestatarii” au distrus monumentul dedicat lui Jukov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087