Hot News
Yaakov Kedmi explică de ce Polonia vrea reparații din partea Rusiei și a Germaniei
30/01
La Moscova, s-a deschis expoziția dedicată lui Salvador Dali
30/01

Istorici militari ai Rusiei: Polonia încearcă să-și rescrie istoria

O discuție internațională a experților cu privire la 75 de ani de la eliberarea Varșoviei de către Armata Roșie a avut loc, în aceste zile, la sediul Societății Istoricilor Militari Ruși. Au participat cercetători ruși și polonezi, precum și descendenți ai comandanților sovietici și ai soldaților polonezi/ Foto: RVIO

Autoritățile Poloniei încearcă să rescrie propria istorie, numindu-i ocupanți pe soldații Armatei Roșii care, cu exact 75 de ani în urmă, la 17 ianuarie 1945, au eliberat Varșovia de invadatorii fasciști, consideră directorul științific al Societății istoricilor militari a Rusiei (RVIO), Mihail Miagkov, citat de agenția TASS.

”Știm că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au murit peste 5,6 milioane de polonezi, oameni civili, din care în jur de 3 milioane au fost evrei. Polonia a fost năpădită de lagăre de concentrare naziste și de lagăre ale morții, iar cel mai înspăimântător dintre ele – Auschwitz /Oświęcim – a fost eliberat de către Armata Roșie. După planurile germane, Polonia nu trebuia să existe; pentru polonezi, nu era prevăzut un viitor. Este ceea ce uită, acum, polonezii, numindu-i pe soldații Armatei Roșii ocupanți, lansând tot felul de inițiative anti-rusești în Parlamentul European și în Seim, care pot fi catalogate fie ca demente, fie ca bătaie de joc la adresa propriei istorii”, a declarat expertul, pentru agenția TASS.

Potrivit aprecierilor sale, eliberarea Varșoviei reprezintă o etapă importantă a celui de-al Doilea Război Mondial, care a grăbit nimicirea Germaniei hitleriste. ”I-am ajutat pe cei din rezistența poloneză, am eliberat Varșovia și, de aceea, data de 17 ianuarie 1945, când orașul a fost eliberat, este o zi minunată, unul dintre evenimentele cheie ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei. A fost un pas uriaș spre eliberarea întregii Polonii și spre înfrângerea Germaniei naziste. Dar, acest eveniment nu mai este marcat la Varșovia, pentru că acolo noi suntem considerați, acum, ocupanți, pe motiv că nu am fi eliberat teritoriul polonez, ci l-am fi acaparat”, a arătat directorul științific al RVIO.

El a amintit că Uniunea Sovietică a avut o contribuție imensă nu doar în eliberarea Poloniei, dar și în refacerea ei. ”Dacă este să analizăm ajutorul acordat de Armata Roșie și de Uniunea Sovietică la sfârșitul războiului și în perioada următoare, cifrele frapează, pur și simplu: în 1945, le-am oferit locuitorilor înfometați ai Varșoviei 60.000 de tone de grâu, le-am dat semințe pentru însămânțat. Soldații Armatei Roșii i-au ajutat chiar la însămânțat și la strânsul recoltei, le-am dat polonezilor tot patrimoniul de trofee, întreprinderile germane care au fost trofeele noastre. Am deminat drumuri, poduri, am reconstruit clădiri. Dar, astăzi, polonezii au uitat, nu mai au nevoie de această istorie; astăzi, ei încearcă să scoată din contextul narațiunii istorice numai ceea ce îi avantajează. Din păcate, această narațiune politică nu are nimic în comun cu știința și cu istoria”, a subliniat Miagkov.

Istoricul a punctat importanța declarației președintelui Rusiei, Vladimir Putin, făcută în cadrul mesajului adresat Parlamentului, privind crearea unui pachet de documente de arhivă referitoare la istoria celui de-al Doilea Război Mondial. ”Deosebit de actuală va fi crearea unei colecții de documente de arhivă, de materiale foto și filmate, care să arate adevăratele origini, modul de derulare și rezultatele războiului – ce după ce a urmat. Este vorba de documente atât de factură militară, cât și economică, cele aparținând structurilor politice; poate, vor fi și documente străine care să arate evenimentele în toată succesiunea lor. Esența acestei colecții este de a asigura, prin internet, accesul oricărui om la aceste documente care, după părerea mea, trebuie traduse în limbile țărilor europene (inclusiv în poloneză), pentru ca lumea să înțeleagă care a fost succesiunea lucrurilor și cine este vinovat de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial”, a concluzionat istoricul.

TASS menționează că 600.000 de soldați sovietici și-au dat viața pentru eliberarea pământului polonez de hitleriștii care l-au invadat în 1939. Din totalul celor 55 de milioane de oameni care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult de jumătate au fost cetățeni ai URSS. În pofida acestor fapte, în Polonia se derulează, de câțiva ani, o campanie activă de falsificare sistematică a istoriei, soldații eliberatori sunt calificați drept ocupanți, sunt dărâmate monumentele dedicate Armatei Roșii care, în opinia localnicilor, ar simboliza comunismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091