Hot News
Putin: Kasperski nu este cu nimic mai prejos decât Musk
06/03
Interviul cu Putin, episodul 8: Promisiunea din 2008 și declanșarea crizei
06/03

Numirea noului premier în Ucraina nu schimbă relațiile dintre Kiev și Moscova

Foto: Reuters

Demisia Guvernului Ucrainei și numirea unui nou premier nu se va răsfrânge asupra relațiilor dintre Rusia și Ucraina, crede Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului prezidențial pentru relații internaționale.

«Numirea lui Denis Șmâgal (în imagine – n.r.), în funcția de premier, chiar dacă va avea un efect asupra relațiilor ruso-ucrainene, acesta va fi unul nesemnificativ. Politica ucraineană nu este constituită de către anumite personalități, ci de sistemul construit după ”euromaidan”», a explicat expertul, într-o discuție cu agenția TASS. «De altfel, fostul președinte ucrainean, Piotr Poroșenko, a fost înlocuit de Volodimir Zelenski, care, pe parcursul dezbaterilor electorale, s-a prezentat chiar ca un fel de ”judecător” al acestuia. Dar, totul a rămas la același nivel (inclusiv intensitatea tirurilor din Donbass)», a spus Bezpalko.

Referindu-se la normalizarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina, expertul a arătat că, deși există unele progrese, ele ”sunt extrem de mici” și a indicat doar schimbul de deținuți. ”Atât Rusia, cât și Ucraina au adoptat poziții destul de dure… În cazul de față, Rusia este subiect al politicii, Ucraina este obiect. De aceea, în acest obiect, indiferent cine va ocupa fotoliul de premier, acest lucru nu va modifica, în mod substanțial, linia politică”, afirmă politicianul.

Potrivit spuselor sale, politica promovată de Kiev ”va continua să fie influențată de Statele Unite, de Uniunea Europeană, de Fondul Monetar Internațional”.

”De fapt, Gonciaruk (șeful fostului guvern, Aleksei Gonciaruk – n.r.) a fost ca un fel de paratrăsnet. Dacă l-ar fi folosit, în această calitate, ceva mai târziu, ar fi fost mai bine pentru Ucraina”, a estimat Bezpalko.

În același timp, el a amintit că printre posibilii candidați la funcția de premier s-a numărat și Serghei Tighipko (fost vicepremier – n.r.). ”Măcar este un politician profesionist, care, anterior, a ocupat diferite funcții de seamă în Guvernul Ucrainei. În timp ce, actualul desemnat pentru șefia Executivului, Denis Șmâgal, nu s-a remarcat în nici un fel, până acum”, a subliniat expertul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100