Hot News
Patrușev: Scutul SUA, esențial pentru orice acord din sfera rachetelor nucleare
16/09
”Îi credeți pe ruși bătuți în cap?” Deputat german, revoltat de situația cu Navalnîi (VIDEO)
16/09

Nouă întrebări: Rusia a trimis Uniunii Europene o scrisoare cu privire la Navalnîi

Foto: Reuters

Misiunea permanentă a Federației Ruse la Uniunea Europeană a adresat nouă întrebări Parlamentului European, în legătură cu situația lui Aleksei Navalnîi, informează site-ul misiunii diplomatice ruse.

“În ultimele săptămâni, am asistat la o campanie informațională crescândă – atât în cercurile oficiale ale UE, cât și în mass-media, cu privire la incidentul în care a fost implicat activistul și bloggerul rus Aleksi Navalnîi”, se spune în declarația misiunii permanente ruse.

Misiunea mai menționează că nu pretinde a fi un toxicolog expert, ci “consideră necesar să atragă atenția” în legătură cu numeroasele neconcordanțe din această situație.

Diplomații ruși întreabă de ce partea germană evită contactele cu specialiștii din Federația Rusă și, de asemenea, de ce Berlinul este “reticent” în furnizarea documentelor privind starea pacientului.

Întrebările sunt ridicate de acțiunile părții germane, care la început a tărăgănat să răspundă la solicitarea oficială a Procuraturii Generale a Federației Ruse pentru asistență juridică (trimisaă la 27 auguct – n.r.) și apoi a refuzat complet să dezvăluie rezultatele analizei toxicologice, după ce a clasificat cazul. În același timp, nu numai oficialii, ci și medicii clinicii Charite, precum și reprezentanții Camerei medicale federale din Republica Federală Germania, evită dialogul cu colegii lor ruși care au propus crearea unui grup de lucru comun. Apropo, peste 60 de analize, care au fost efectuate în Omsk, nu au dezvăluit semne ale otrăvirii pacientului. În același timp, nici un medic din Charite, nici alți toxicologi – fie civili sau militari – nu și-au dat avizul calificat.

Misiunea permanentă a cerut autorităților UE să argumenteze motivația conducerii ruse în “otrăvirea” lui Navalnîi, deoarece “nivelul de popularitate real al acestuia este puțin probabil să ajungă la 2%”. Potrivit diplomaților, “otrăvirea lui Navalnîi, într-un oraș cu o populație de jumătate de milion și apoi salvarea vieții lui”, facilitarea transferului său în Germania, unde, în corpul activistului, ar fi fost găsit agent otrăvitor de luptă, sunt “ilogice”.

În plus, se spune în scrisoare, dezvoltarea agentului de luptă ”Noviciok” și a altor agenți neuroparalizanți a fost realizată nu numai de Uniunea Sovietică și Federația Rusă, dar și de țările NATO. “Numai în Statele Unite, au fost eliberate peste 150 de brevete pentru agenți chimici de luptă din acest grup”, se scrie în document.

Restul întrebărilor sunt legate de atenția sporită acordată siguranței pacientului Navalnîi din Germania și de lipsa unei declarații a medicilor despre starea sa. „De ce a fost escortat domnul Navalnîi la spitalul Charite de poliție și servicii speciale când a ajuns la Berlin? De ce au fost luate măsuri extraordinare de securitate, iar spitalul în sine a fost transformat într-o unitate de înaltă securitate cu mult înainte ca ”Noviciok” să fie ”descoperit”?” Dacă aceasta înseamnă că Berlinul știa ceva despre care nici Moscova, nici Omskul nu știau? „- se întrebă în misiunea permanentă.

Diplomații ruși cer, de asemenea, să clarifice situația referitoare la o anumită „sticlă cu apă”, pe care ar fi fost identificate urme de otravă – de unde provine, când exact a fost folosită de Navalnîi (camerele de monitorizare video de pe aeroportul din Tomsk nu confirmă acest lucru).

La 7 septembrie, starea lui Aleksei Navalnîi s-a îmbunătățit, a informat clinica Charite, unde este tratat. Pacientul a fost scos din starea de comă medicală și este deconectat, treptat, de la aparatul de ventilare a plămânilor. El reacționează la ceea ce i se spune.

După recuperare, Navalnîi intenționează să se întoarcă în Rusia, a declarat secretarul său de presă Kira Iarmîș.

Anterior, ministrul german de externe, Heiko Maas, a spus că Moscova ar trebui să ofere “lămuriri” asupra situației cu Aleksei Navalnîi. De asemenea, el a amenințat Rusia cu o “reacție”, dacă Moscova va refuza să răspundă. Maas a adăugat că, dacă autoritățile ruse nu au nimic de-a face cu ”Noviciok”, atunci, acestea ar trebui să fie interesate să-și dovedească nevinovăția, pe baza faptelor.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a subliniat că Moscova este pregătită să interacționeze cu Berlinul „24 de ore din 24”.

Medicul-șef al Spitalului de urgență nr. 1 din Omsk, Aleksandr Murahovski, a declarat că testele de laborator nu au confirmat diagnosticul prezumtiv de “otrăvire”. Ulterior, s-a dat permisiunea de a-l spitaliza pe Navalnîi la clinica Charite din Berlin.

O săptămână și jumătate mai târziu, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că în sângele lui Navalnîi ar fi fost găsit agentul toxic de luptă ”Noviciok”, dezvoltată încă din perioada sovietică. Cu o zi înainte, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul nu ascunde nicio informație despre situația lui Navalnîi. “Nu ascundem faptele, ele sunt bine cunoscute de toată lumea. Le-am spus tuturor partenerilor noștri despre acestea, iar omologii noștri sunt foarte bine informați”, a spus el.

La 20 august, avionul în care zbura Navalnîi a fost aterizat de urgență la Omsk,  unde bloggerul a fost dus la spital. La 21 august, medicii au anunțat că diagnosticul principal era cel de tulburări metabolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061