Hot News
Cazul Navalnîi. Kremlinul nu vede logica sancțiunilor împotriva Rusiei
15/10
Kudrin apără cheltuielile pentru apărare
16/10

Cursa MH17. Rusia se retrage din consultările cu Australia și Olanda

Foto: TASS/ Zuma

Moscova consideră imposibilă participarea ei, pe mai departe, la consultările cu Australia și Olanda privind prăbușirea avionului Boeing, care aparținea companiei Malaysian Airlines, a anunțat Ministerul rus al Afacerilor Externe, informează cotidianul ”Izvestia”.

”Pe fondul acțiunilor neprietenoase ale Olandei, continuarea consultărilor trilaterale își pierde sensul, la fel ca și participarea noastră la ele. Prin urmare, întreaga responsabilitate pentru întreruperea consultărilor trilaterale revine oficialităților de la Haga”, se arată în comunicatul MAE rus.

MAE amintește că, în iulie, Olanda a depus, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), o plângere împotriva Rusiei în legătură cu prăbușirea, în 2014, a avionului de pasageri Boeing-777 aparținând Malaysian Airlines (cursa MH17). Atunci, diplomația rusă a calificat acest pas drept o lovitură adusă relațiilor ruso-olandeze și o demonstrație a determinării categorice a autorităților de la Haga de a merge, mai departe, pe ”o cale viciată”, aruncând pe umerii Rusiei responsabilitatea pentru cele întâmplate pe cerul Donbassului.

În comunicat se precizează că Federația Rusă a fost deschisă pentru orice contacte privitor la anchetă, a transmis un volum considerabil de materiale valoroase și s-a pronunțat pentru o investigație completă și independentă, în conformitate cu prevederile rezoluției 2166 a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit informațiilor MAE rus, o parte dintre datele puse la dispoziție de Rusia, care dărâmau multe dintre ”concluziile” anchetei, au fost ”special declasificate, în aceste scopuri”.

”Izvestia” menționează că, în 2018, Rusia a fost de acord cu desfășurarea unor consultări trilaterale cu Australia și Olanda, pe chestiuni legate de circumstanțele tragediei, dar Haga a ”ales o altă cale”, depunând la CEDO o plângere interstatală împotriva Rusiei.

”Ignorând orice argumente, precum și disponibilitatea noastră la dialog, Olanda urmărește interese politice exclusiv conjuncturale, ascunzându-se fără rușine în spatele necesității de a apăra drepturile rudelor și a persoanelor apropiate victimelor catastrofei aeriene”, a concluzionat MAE. La 15 iulie, s-a aflat că plângerea depusă de Olanda la CEDO în legătură cu prăbușirea Boeingului, în 2014, a fost înregistrată de instanța europeană.

La 12 decembrie 2019, MAE rus a demascat încercarea Olandei de a ascunde greșelile din investigație, iar la 14 noiembrie, ministerul rus a declarat că Grupul Comun de Investigații, format pentru clarificarea circumstanțelor în care s-a prăbușit avionul Boeing 777, adaptează materialele la decizii dinainte luate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875008