Hot News
Americanii au enumerat armele ”înfricoșătoare” ale Rusiei
13/11
Lavrov, despre cum a ajuns otrava în organismul lui Navalnîi
13/11

Lavrov: Cu Biden, SUA nu-și vor schimba atitudinea față de Rusia

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov/ Foto: riafan.ru

În cazul președinției lui Joe Biden, politica Statelor Unite în privința Rusiei nu se va modifica, după toate probabilitățile, a apreciat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat presei ruse și străine, scrie TASS.

”Sincer vorbind, politologii noștri (iar eu sunt total de acord cu ei) nu anticipează ceva schimbări revoluționare pe direcția rusă”, a spus șeful diplomației de la Moscova. Dar, a adăugat el, ”să faci prognoze, în această etapă, nu este o idee prea nobilă”.

Potrivit lui Lavrov, Statele Unite ”sunt profund divizate”, realitate demonstrată inclusiv de rezultatele votului exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din această țară. ”Este clar că politicienii responsabili trebuie să caute niște clenciuri care să permită, totuși, depășirea acestei scindări, să vină cu niște idei unificatoare, care să sudeze poporul american”, a spus Lavrov.

Ministrul a amintit că, în ultimii ani, în societatea americană a fost răspândită o rusofobie de proporții, devenită chiar parte a culturii politice din această țară. ”Ar fi păcat dacă se va încerca reunificarea Americii ca națiune pe o asemenea bază rusofobă. Rămâne de văzut”, a spus Lavrov.

Felicitări învingătorului

Potrivit lui Lavrov, Rusia consideră că este necesar să aștepte rezultatele finale ale alegerilor din SUA și numai după aceea să trimită felicitări candidatului câștigător.

”Felicitări se trimit înainte să fie anunțate rezultatele finale, când nu există controverse, când cealaltă parte recunoaște victoria adversarilor săi. Printre altele, așa a fost în 2016, când H.Clinton a recunoscut victoria lui (Donald) Trump. Atunci nu au apărut nici un fel de întrebări. Acum, astfel de întrebări sunt încă în picioare și, de aceea, trebuie așteptate rezultatele oficiale”, a subliniat șeful diplomației ruse.

”De obicei, felicitările se trimit după ce sunt anunțate oficial rezultatele alegerilor. În Statele Unite, așa ceva nu s-a întâmplat. Ei au un departament de servicii generale, împuternicit, formal, să facă asemenea anunțuri. Ei refuză, deocamdată, acest lucru”, a atras atenția Lavrov.

Potrivit spuselor sale, felicitările adresate candidatului din partea Partidului Democrat, Joe Biden, se bazează pe ”calculele CNN, ABC, ale rețelelor sociale”. ”Dacă există niște tradiții să trimiți felicitări de stat pe aceste criterii, nu putem face nimic în acest sens. În ceea ce ne privește, privim altfel lucrurile”, a arătat șeful MAE Rus.

El a subliniat că nici măcar Departamentul de Stat nu a recunoscut încă legitimitatea alegerilor americane. ”Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a cerut să se aștepte finalizarea numărării voturilor”.

Asemănări între politica lui Biden și cea a lui Obama

Declarațiile lui Biden indică faptul că politica administrației sale, în caz de victorie, va corespunde cursului promovat de Barack Obama, este de părere Lavrov. ”Dacă este să judecăm după primele anunțuri referitoare la cum ar putea fi politica externă în cazul învestirii lui Joe Biden, ea arată mai apropiată de canoanele promovate de președintele Obama”, a spus ministrul. În opinia lui, este destul de logic, având în vedere că Biden a fost vicepreședinte în mandatul lui Obama.

Lavrov a explicat că acest lucru înseamnă revenirea SUA în Acordul de la Paris privind clima, precum și în Planul comun de acțiuni privind programul nuclear iranian. ”Chiar dacă democrații, după ce își vor forma administrația, vor decide să revină în Programul iranian, nu o vor face normal, ci, judecând după numeroasele declarații făcute în aceste sens, vor încerca să modifice în favoarea lor această înțelegere, pentru a o face și mai presantă la adresa Iranului”, a apreciat Lavrov. ”Nu știu cât va fi de perspectivă, nu voi anticipa”.

Șeful MAE Rus și-a exprimat speranța că relația SUA cu Organizația Mondială a Comerțului va fi mai constructivă, indiferent de rezultatul final al alegerilor. ”SUA nu vor mai bloca activitatea OMC, nu vor mai încerca să destrame OMC, nu vor mai încerca să înlocuiască organizația cu niște acorduri bilaterale de moment, încheiate în diferite părți ale lumii cu partenerii lor”, ”acorduri lipsite de altă logică decât cea a dorinței de a obține avantaj maxim pentru Statele Unite”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875069