Hot News
Lavrov, despre cum a ajuns otrava în organismul lui Navalnîi
13/11
Gherman Gref: SUA și-au epuizat, practic, resursa de sancțiuni împotriva Rusiei
14/11

 Un destin vegheat de Sirius și Vega – Liudmila Gurcenko. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

Liudmila Gurcenko/ Foto: fb.ru

În urmă cu 85 de ani, la 12 noiembrie 1935, se năștea la Harkov, în URSS, cea care avea să fie una dintre cele mai cunoscute și iubite actrițe din URSS, din Rusia și nu numai – Liudmila Markovna Gurcenko.

Părinții Liudmilei erau artiști și lucrau la Societatea Filarmonică din Harkov – tatăl era acordeonist, iar mama solistă. Astfel, Liudmila, născută artistă, se va manifesta din primii ani de viață, încântându-i pe toți cu vocea și cu farmecul său.

Contactul strâns cu filmul – când, după eliberarea Harkovului, de către Armata Roșie, mama Liudmilei se angajează la un cinema, ca solistă a unei orchestre de jazz care performa înainte de rularea filmului – trezește în Liusia (diminutiv pentru Liudmila) o pasiune care o va mistui toată viața, devenind, practic, sensul existenței sale.

În 1944, reușește să meargă la o școală de muzică locală, iar în 1953 se mută la Moscova și intră la Institutul de Cinematografie (VGIK). Primul rol de film îl primește când era studentă, în ”Drumul adevărului”, iar anul 1956 îi aduce, practic, celebritatea, prin rolul Lenei Krîlova din ”Noapte de carnaval”, în regia lui Eldar Riazanov (care va deveni unul dintre cei mai buni și mai prolifici regizori ruși). Din păcate, notorietatea și aprecierea publicului au venit la pachet cu dezaprobarea și căderea în dizgrație (mai-marii vremii considerau că Liudmila era o apariție prea ”occidentală”, mai ales după musicalul ”Fata cu chitara” – 1958).

Au urmat ani de luptă acerbă pentru fiecare rol, călătorii prin  toată țara cu spectacole de improvizație (stand-up) și numere muzicale.

Liudmila Gurcenko revine în forță în anul 1973, când apare în nu mai puțin de 5 filme (”Kharpuhin”, ”Cartea deschisă”, ”Visuri de vară”, ”Dacia”, ”Ziduri vechi”). Din acest moment, cariera sa va deveni din ce în ce mai proeminentă, talentul actriței fiind valorificat din plin de regizori. Amintim doar câteva dintre filmele memorabile, în care artista a făcut roluri de mare succes – ”Jurnalul unui director de școală”, ”Siberiada”, ” Gară pentru doi”, ”Mama” (coproducție sovieto-română din 1976, o poveste pentru adulți, ca și ”Veronicile”, alte două filme în care colaborarea ruso-română s-a manifestat la parametri de excepție), ”Logodnica mecanicului Gavrilov”, ”20 de zile fără război”, ”Aplauze, aplauze”, ”Dragoste și porumbei”, ”Cinci seri”…

Personalitate artistică deosebit de complexă, Liudmila Gurcenko este Artist al Poporului (URSS), laureat al Premiului de Stat al RSFS Rusă și al Premiului de Stat al Rusiei, Cavaler al Ordinului ”Pentru merite în Serviciul Patriei”, gradele al 2-lea, al 3-lea și al 4-lea. A cântat și a scos și 17 albume de muzică, a scris (lucrarea autobiografică ”Copilăria mea adultă”), a dansat, a jucat pe scenele teatrelor ”Contemporan”, ”Anton Cehov”, ”Teatrul de Satiră”, etc., a regizat. A trăit intens, complet, prin fiecare rol al său, reușind să transmită integral toată emoția actului artistic la care participa.

Liudmila Gurcenko a plecat să danseze și să cânte printre stele la 30 martie 2011.

De fiecare dată când se naște o personalitate, stelele se aliniază într-un mare fel. Firește, Liudmila nu face excepție – ea este nativă Scorpion, semn al tenacității (nu s-a dat bătută, în ciuda problemelor și a muncit cu îndârjire),al rezistenței fizice și psihice, al reconfigurării, al curajului și al spiritului independent. Scorpionul este complex și, de regulă, nu se poate exprima plenar. Artista a valorificat apartenența la această zodie și s-a exprimat prin fiecare rol, prin fiecare cântec, prin fiecare trăire.

Sextilul Soarelui cu Neptun, astru al inspirației artistice, a predestinat-o pentru scenă, pentru efort și disciplină (Neptun în Fecioară), iar trigonul cu Pluton (stăpânul Scorpionului) accentuează exponențial trăsăturile semnului natal.

Luna este în Gemeni, aspect care a ajutat-o pe artistă să se exprime prin cuvânt, prin gesturi, prin fiecare respirație. Ca să nu mai specificăm gradul sabian al Lunii – ”Marele artist, un faimos pianist de talie mondială, stă la pianul său, pe o scenă, în fața unui uriaș auditoriu”… Să mai spună cineva că stelele greșesc! Cuadratura Lunii cu Neptun i-a cam dat de furcă Liudmilei, în sensul că realitatea nu i-a permis mereu să-și pună visele în practică, dar intervine Marte din Capricorn, cu un trigon salvator, prin care ambiția și dorința de reușită au făcut totul posibil, până la urmă.

Mercur, astrul comunicării, este plasat în zodia natală și în sectorul personalității, făcând-o pe artistă mobilă, inteligentă, talentată, versatilă. Adăugăm intuiția de excepție, proprie semnului, abilitatea de a descoperi, care i-a permis să valorifice la maxim un rol, prin penetrarea energetică a personajului și a minții regizorului, scenaristului, scriitorului… Trigonul cu Saturn i-a disciplinat mintea și i-a dat o mare capacitate de concentrare, iar opoziția cu Uranus din sectorul partenerial a provocat furtuni și separări.

Cu Venus în Balanță, Liudmila Gurcenko nu putea fi decât frumoasă, talentată, inteligentă social și norocoasă. S-a vorbit mult despre farmecul ei aparte și despre dorința de a se menține tânăra cât mai mult timp, despre intervențiile estetice… Cochetărie feminină? Sună ieftin, dacă ne referim la un artist de talia Liudmilei Gurcenko.  Dacă ținem seama de Scorpionul natal și de performanța pe care artista a făcut-o – ceea ce reprezintă muncă și multă seriozitate, vorbim despre perfecționism și despre respectul pe care ea l-a arătat celor ce o iubesc, îi urmăresc filmele și îi ascultă muzica, despre dorința de a fi, mereu, o apariție perfectă. I se poate reproșa așa ceva unui artist?

Marte, plasat chiar pe Nodul Nord Lunar (Sensul Vieții), ne spune că Liudmila a muncit enorm, toată viața sa și că scena a fost, mereu, centrul universului său. Iar la succesul și devenirea sa au contribuit  Vega, o stea fixă responsabilă cu talentul artistic, faima și generozitatea, plasată pe Nodul Nord Lunar și Sirius, o altă stea fixă, activată de Nodul Sud Lunar, care vorbește despre ambiție, mândrie, faimă, impetuozitate.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875036