Hot News
Oleg Konstantinovici Antonov – între zbor, vers și penel. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
07/02
Bloomberg: Vaccinul rusesc ”Sputnik V” devine favorit în combaterea pandemiei
07/02

Numărul plângerilor la CEDO provenite din Rusia s-a redus considerabil

Sediul CEDO de la Strasbourg/ Foto: RIA Novosti

Ministerul de Justiție al Rusiei a anunțat o reducere a numărului de plângeri provenite din Rusia și depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Aceste date sunt înregistrate în ultimele statistici judiciare publicate de Curtea de la Strasbourg, scrie cotidianul ”Rossiiskaia gazeta”.

”Conform datelor prezentate, în 2020, a existat o scădere semnificativă, de peste 30%, a numărului de plângeri depuse spre examinare la CEDO, în privința Rusiei”, a precizat Ministerul de Justiție. În același timp, calculat la 100.000 de locuitori, Federația Rusă se află pe locul 24 după numărul de plângeri depuse la CEDO. Procentul total de plângeri depuse la CEDO pentru toate țările pe motiv de inadmisibilitate, rămâne neschimbat – peste 90%.

Amintim că CEDO nu revizuiește decizii judecătorești concrete. Este inutil să depui plângere la Strasbourg, pornind de la considerentul că instanța a dat o sentință prea dură sau a stabilit o compensație prea mică. Dar, dacă pe parcursul procesului sunt încălcate anumite principii de bază ale Convenției privind drepturile omului, există șansa ca, la Strasbourg, să te faci auzit, notează RG.

Mai mult, deciziile Curții Europene au influențat, deja, la modul serios, legislația rusă. De exemplu, la timpul respectiv, nu puține plângeri au venit din partea cetățenilor, ale căror cazuri au durat ani de zile, fără să se ajungă la un final rezonabil. Ca atare, în Rusia a fost adoptată legea privind compensațiile pentru birocrație. Acum, Strasbourgul nu ia în considerare astfel de plângeri, pentru că problema se rezolvă în interiorul statului: cei care au suferit din cauza birocrației primesc despăgubiri de la stat. Dar și birocrație este mai puțină. În instanțe, această chestiune a fost pusă sub un control strict.

Încă o inovație: persoanele aflate în pușcărie au dreptul de a cere compensații pentru încălcarea normelor de detenție. În camera este prea frig? În farfurie nu sunt suficiente calorii? În SIZO – centrul de detenție preventivă – nu ești scos la plimbare? Pot fi motive pentru depunerea unei plângeri și solicitarea de compensații financiare.

De multe ori, problemele se rezolvă pe parcursul negocierilor cu cetățenii care au depus plângeri la Strasbourg. Problemele sunt rezolvate și, cu cetățenii, se încheie acorduri amiabile.

”Comparativ cu anul 2019 și vorbind la modul general, în 2020, numărul deciziilor emise în dosarele împotriva Federației Ruse s-a redus cu 7%, inclusiv ca urmare a realizării inițiativelor legislative ale Ministerului de Justiție al Rusiei, dar și a extinderii practicii utilizării mecanismelor de soluționare preliminară a litigiilor prin înregistrarea declarațiilor unilaterale și a acordurilor amiabile”, au declarat surse ale instituției, citate de RG.

Cu alte cuvinte, statul intră în negocieri cu cetățenii care au depus plângeri la Strasbourg și încearcă să reglementeze problema. Dacă sunt ceva probleme, ele se rezolvă.

”Astfel, dacă în 2019 au fost soluționate 619 dosare în ordine preliminară, în 2020, acest indice a fost egal cu 723 (+14 procente)”, au explicat surse din Minister.

Instituția a subliniat că statisticile publicate de CEDO vor fi analizate și aduse în atenția organelor interesate ale statului de către Ministerul de Justiției al Rusiei cu scopul perfecționării, pe mai departe, a practicilor de aplicare a legislației la nivel național.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875056