Hot News
Pușkov, despre strategia administrației Biden în privința Rusiei
13/03
SUA pun la cale o amplă diversiune murdară împotriva vaccinului rusesc ”Sputnik V”
13/03

Rusia-SUA: Diplomația climatică se întoarce

Consilierul președintelui Rusiei pentru probleme privind clima, Ruslan Edelgheriev/ Foto: RIA Novosti

Rusia și Statele Unite reiau cooperarea bilaterală pe probleme privind clima: consilierul președintelui Rusiei în această chestiune, Ruslan Edelgheriev, a avut o primă întâlnire cu reprezentantul special al noului președinte al SUA pentru același domeniu, John Kerry. Experții sunt de părere că schimbările climatice și energia verde rămân, în general, printre puținele canale de cooperare între cele două țări, în complicatele condiții de politică externă, relatează cotidianul Kommersant.

Publicația a aflat detalii ale primei discuții dintre Ruslan Egelgheriev și John Kerry, desfășurate la 3 martie, în regim online. ”Dialogul a devenit punctul de plecare pentru conlucrarea în domeniul schimbărilor climatice, cu noua administrație americană”, se arată pe site-ul Kremlinului.

”Discuția noastră cu John Kerry a devenit o etapă importantă a cunoașterii pozițiilor noii administrații americane în această chestiune – schimbările climatice reprezintă o provocare semnificativă a lumii contemporane și trebuie rezolvată în mod colectiv, de către cei mai mari emitenți de gaze cu efect de seră” (Statele Unite ocupă locul secund după volumul de emisii de gaze cu efect de seră din lume, iar Rusia este a cincea, n.r.), a comentat Ruslan Edelgheriev pentru Kommersant.

Fostul secretar de stat, care a semnat Acordul de la Paris pentru climă, în aprilie 2016, a devenit reprezentantul președintelui Joe Biden pe probleme legate de schimbările climatice, după ce noul locatar de la Casa Albă a preluat mandatul. La 21 ianuarie, Biden a semnat decretul prin care SUA au revenit în Acordul de la Paris (Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acest Acord în iunie 2017, Washingtonul încetând, formal, să mai fie parte a documentului, în noiembrie 2020), iar la 19 februarie, SUA au încheiat oficial procedura de revenire în Acordul de la Paris.

Încă din perioada președinției lui Barack Obama, în special după sancțiunile din 2014, Rusia și-a intensificat colaborarea internațională în domeniul ecologiei și a climei. O serie de experți au apreciat, atunci că, pe fondul agravării relațiilor cu Occidentul, Rusia va încerca să joace un rol mult mai activ în colaborarea pe teme ”neutre”, inclusiv pe chestiuni referitoare la dezvoltarea verde, notează Kommersant.

În timpul mandatului lui Donald Trump, colaborarea în chestiunea climatică a fost, practic, suspendată. Joe Biden a făcut din schimbările climatice una dintre prioritățile campaniei sale electorale – după alegeri, el a semnat decretul privind atingerea, de către SUA, a neutralității carbonului până în 2050, cerând Agenției pentru Protecția Mediului Înconjurător să elaboreze noi standarde de emisii pentru transport și centrale electrice și noi reguli de control al emisiilor de metan în sectorul de petrol și gaze naturale. El a cerut adminitrației să prezintă noul obiectiv al SUA de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 în cadrul Acordului de la Paris – potrivit estimărilor experților World Resources Institute, ar putea fi o reducere de până la 50% a emisiilor. Pentru 22 aprilie, a fost planificat Summitul liderilor pe probleme climatice, organizat de noua administrației a SUA în format online.

Potrivit lui Ruslan Edelgheriev, direcțiile cheie ale cooperării climatice dintre Moscova și Washington vor fi, de acum înainte, conservarea Arcticii și reducerea emisiilor de carbon negru (funingine) în aceste teritorii, proiecte în sectorul forestier, precum și colaborarea în domeniul energiei nucleare în contextul tranziției energetice.

”Având în vedere potențialul tehnico-științific semnificativ al țărilor noastre, unificarea eforturilor Moscovei și ale Washingtonului pe direcția climatică ar putea conduce la rezultate pozitive – perspectivele vor depinde de dorința de a coopera în cadrul Convenției cadru a ONU privind schimbările climatice și în conformtiate cu Acordul de la Paris, dar și de atingerea obiectivelor climatice de către țări”, a spus Edelgheriev pentru Kommersant.

Sunt așteptate întâlniri ulterioare pe site-urile Convenției cadru a ONU, inclusiv următoarea rundă de discuții a țărilor din decembrie 2021, la Glasgow și întâlnirea G20 din octombrie. ”În ciuda divergențelor actuale, Rusia, Statele Unite, UE, China și India, ca cele mai mari emițători de gaze cu efect de seră, trebuie să acționeze în comun pentru a arăta restului lumii exemple de leadership – la mijlocul anilor ’70, puterile principale au jucat un rol cheie pentru începutul cercetării științifice globale, pentru înțelegerea pericolelor asociate încălzirii globale, iar acum a sosit momentul pentru o nouă etapă a cooperării internaționale – tranziția către surse de energie ecologică, tehnologii fără carbon în industrie, transporturi, realizarea programelor de conservare a pădurilor, dezvoltarea și implementarea de tehnologii ecologice ”, spune Gheorghi Safonov, directorul Centrului pentru economia mediului și a resurselor naturale din cadrul Școlii Supreme de Economie din Moscova.

Publicația menționează, în context, apelul lansat de autoritățile de la Berlin către Uniunea Europeană (în ajunul negocierilor din martie ale liderilor UE cu privire la Rusia) de a extinde colaborarea cu Rusia în domeniul climei, inclusiv elaborarea unei ”strategii concrete și detaliate” de ”conlucrare selectivă și de implicare” a Rusiei în eforturile internaționale de luptă împotriva schimbărilor climatice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098