Hot News
Senatorul Pușkov: ”Sindromul afgan” al neîncrederii în SUA s-a răspândit în toată Europa
12/09
Până la alegeri mai este o săptămână, dar Occidentul face, deja, evaluarea rezultatelor
13/09

Președintele Putin, la inaugurarea monumentului lui Aleksandr Nevski

11 septembrie 2021: Ceremonia de inaugurare a memorialului dedicat cneazului Aleksandr Nevski și oștenilor lui a avut loc în satul Samolva, Regiunea Pskov, pe malul lacului Ciudskoe, respectiv locul bătăliei cu invadatorii - cavalerii teutoni (1242)/ Foto: TASS

Victoria de la Lacul Ciudskoe, repurtată împotriva cavalerilor teutoni, a demonstrat Occidentului și Orientului că, într-una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei ei, puterea Rusiei nu a fost frântă, a declarat președintele Vladimir Putin la ceremonia de inaugurare, în Regiunea Pskov, a memorialului ”Aleksandr Nevski cu oștenii”, relatează agenția RIA Novosti.

”Inaugurăm astăzi unul dintre cele mai mărețe complexuri memoriale ridicate în onoarea apărătorilor pământurilor rusești. Aici, la Lacul Ciudskoe, cneazul Aleksandr Nevski împreună cu oștenii lui (în 1242 – n.r.) i-au zdrobit pe cuceritorii veniți de pe alte meleaguri, au apărat Novgorod și Pskov, dar, de fapt, au apărat întreaga Rusie Veche. Această victorie a devenit unul dintre simbolurile gloriei militare a Rusiei”, a spus Putin la ceremonie.

Potrivit spuselor sale, dragostea sinceră și profundă a poporului pentru Aleksandr Nevski se transmite din generație în generație. ”El este onorat ca un conducător care s-a zbătut din toată inima pentru Patrie, ca un comandant și ca un diplomat talentat. Și, fără îndoială, ca un păstrător al credinței și tradițiilor meleagurilor natale, ale poporului său, a forței sufleteși și spirituale a neamului său”, a menționat șeful statului.

Discursul președintelui Vladimir Putin la ceremonia de inaugurare a complexului memorial dedicat lui Aleksandr Nevski/ Foto: TASS

”Aleksandr Nevski a trăit într-una dintre cele mai dificile perioade a istoriei ruse, când pericolul de a pierde statalitatea Vechii Rusii putea deveni o tragică realitate – aproape toate cnezatele Vechii Rusii se confruntau cu invaziile nimicitoare ale inamicilor, a adăugat Putin. Și, de fapt, Aleksandr Nevski și ostașii lui s-au ridicat, puternici și invincibili, ca ultim bastion de apărare a Patriei în lupta împotriva dușmanilor”, a spus președintele Rusiei.

”Ei i-au înfrânt pe suedezi pe Neva, i-au alungat pe ocupanți din Koporie și au obținut victoria la Lacul Ciudskoe. Această victorie a fost decisivă și a oprit ofensiva inamicului, demonstrându-le tuturor celor din Occident și în Orient că forța Rusiei nu a fost frântă și că sunt oameni pe pământul rusesc gata să lupte pentru el, fără să se cruțe pe sine”, a declarat președintele.

”Amploarea personalității lui Aleksandr Nevski este cu adevărat grandioasă, iar drumul său de viață este complicat și plin de eforturi și trudă. A fost un drum al alegerii, pe care mereu a făcut-o în interesele păstrării identității și bazelor spirituale ale poporului rus, în numele Patriei mamă, în numele viitorului statului nostru”, a subliniat liderul rus. Potrivit lui Putin, Aleksandr Nevski s-a remarcat, de asemenea, ca un diplomat iscusit și un om de stat înțelept. ”El și-a asumat o uriașă responsabilitate; s-a dovedit a fi un vizionar unic, a avut voință și a făcut totul ca Rusia să se întărească, să poată proteja, conserva tradiția statalității Vechii Rusii”, a arătat președintele.

După care, Patriahul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a sfințit monumentul. Putin a vizitat apoi complexul memorial și a stat de vorbă cu tineri voluntari.

Construcția monumentului în satul Samolva, raionul Gdovsk, pe malul Lacului Ciudskoe, a fost dedicată împlinirii a 800 de ani de la nașterea cneazului rus. Complexul memorial a fost ridicat ca parte a punerii în aplicare a decretului președintelui Rusiei din 23 iunie 2014 cu privire la ”Celebrarea a 800 de ani de la nașterea cneazului Aleksandr Nevski” și la inițiativa mitropolitului Tihon. De ridicarea memorialului s-a ocupat Societatea Istorico-Militară a Rusiei (RVIO) cu sprijinul Ministerului Apărării al Rusiei și a administrației regiunii Pskov. Chipul militarilor a fost transpuns în bronz de sculptorul Vitali Șanov. Arhitecții complexului sunt Konstantin Fomin și Dmitri Smirnov.

Fundamentul complexului este reprezentat de o compoziție sculpturală de 50 de tone, formată din figurile lui Aleksandr Nevski și ale vitejilor lui, deasupra cărora flutură un stindard și două steaguri cu chipurile unor sfinți. Ele întruchipează forțele cerești care au ajutat spiritul de luptă rusesc. În partea de jos sunt scuturile și armurile inamicului. Monumentul are o înălțime totală de peste 20 de metri. Pe reversul monumentului, îndreptat spre presupusul loc al bătăliei din 1242, se află un panou din mozaic, realizat de echipa lui Ilia Krasovski.

În centrul compoziei panoului, executat în stilul mozaicului clasic roman, este reprezentat cneazul Aleksandr Nevski. De ambele părți sunt redate scene ale Bătăliei de pe Gheață: o parte din luptători sunt pe cai, o parte pe jos, toți, în momentul culminant al luptei împotriva cavalerilor Ordinului Livonian (catolic – n.r.). Este prezentată și partea inamică – ostașii germani sunt surprinși în episodul în care sunt învinși. Compoziția are o lățime de peste 7 metri și o înălțime de 3 metri. Autorii schiței sunt artiștii emeriți ai Rusiei Daria Șabalina și Mihail Leontiev. În zona de coastă a fost creat un parc sub formă de scut și sabie, unde sabia este aleea ce duce spre memorial.

Pe lângă memorialul în sine, la Samolva va fi creat un pavilion muzeu, unde va fi amplasată diorama ”Bătăliei de pe Gheață” și artefacte descoperite pe fundul Lacului Ciudskoe în timpul expediției științifice a RVIO.

De-a lungul timpului, cneazul Aleksandr Iaroslavici Nevski (1221-1263) a purtat diferite titluri – cneaz al Novgorodului, al Kievului și, ulterior, de mare cneaz de Vladimir. Porecla Nevski a primit-o după victoria asupra trupelor suedeze în bătălia din 15 iunie 1240. El a obținut numeroase victorii militare, făcându-se renumit ca politician și diplomat. În 1547, Aleksandr Nevski a fost canonizat ca cneazul evlavios. În 1723-1724, moaștele lui au fost mutate din Catedrala Nașterii din Vladimir în Lavra Aleksandr Nevski din Sankt-Petersburg.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065