Hot News
Patrușev a cerut Londrei să-și rezolve problemele interne până la crearea ”Britaniei Globale”
22/09
Premierul rus: Pregătiți-vă pentru o reducere a consumului de petrol și gaze
23/09

Kremlinul a spus cine este vinovat de creșterea prețurilor la gaze în Europa

Foto: RIA Novosti

Principalul vinovat de ”creșterea galopantă” a prețurilor la gaze naturale în Europa este piața spot, iar Gazprom este, dimpotrivă, cel mai sigur furnizor de carburant în regiune, a declarat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti.

Reprezentantul Kremlinului a amintit că Rusia își onorează obligațiile contractuale la livrările de gaze în Europa, ba chiar este aproape de un maxim istoric.

Comentând declarația făcută în acest sens, de consilierul Departamentului de Sat al SUA pentru securitate energetică, Amos Hochstein, Peskov a subliniat că cerința formulată de Statele Unite de a crește tranzitul de gaze naturale prin Ucraina pare afirmația unui neprofesionist.

Germania și Olanda au încredere în Gaprom

Sunt multe motive ce influențează prețurile ridicate la gaze în Europa – iarna grea din 2020-2021, schimbările conjuncturale de pe piață, o cerere sporită la gaze, contextul economic din Asia, incendiile din Siberia, a comentat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Energiei al Germaniei, Susanne Ungard.

Oficialul german a subliniat că Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractuale. ”Noi nu știm să existe vreo neglijență deliberată în îndeplinirea contractelor în vigoare”, a adăugat Ungard, menționând că nu vede necesitatea ca statul să intervină în situația creată.

Pentru Olanda, Rusia este un furnizor sigur de gaze. Autoritățile țării nu acuză Rusia de influențare a situației de pe piața gazelor naturale, a declarat ambasadorul Rusiei în Olanda, Aleksandr Șulghin, citat de agenția Lenta.ru. ”Țara noastră este privită ca un furnizor sigur de gaze. Noi nu am dat motive de a pune la îndoială acest lucru, mereu ne-am îndeplinit cu meticulozitate și corect obligațiile noastre” a spus diplomatul.

”Aici, în Olanda, la nivel oficial nimeni nu acuză Rusia de situația creată. Este cu totul altceva că presa locală preia din publicații străine articole speculative, potrivit cărora Rusia ar fi implicată într-o manevră de manipulare a prețurilor la gaze naturale”, a adăugat Șulghin.

”Nu se poate vorbi, totuși, despre o criză energetică în Europa”, a comentat analistul firmei de consultanță ”Finam”, Serghei Kaufman, citat de RBK. ”Pe de o parte, depozitele subterane sunt pline în proporție de 71%, ceea ce este destul de puțin judecând după standardele istorice. Pe de altă parte, însă, dacă analizăm câtă energie electrică se consumă pe perioada iernii, este un volum suficient. Cu alte cuvinte, nu va fi nici o catastrofă”.

Prețul contractual este altul

În altă ordine de idei, analistul Andrei Polișciuk, de la Raiffeisenbank, a atras atenția asupra faptului că ”piața spot a Europei nu reflectă piața gazelor: același Gazprom furnizează gaze pe bază de contract. Iar prețurile Gazpromului sunt de câteva ori mai mici decât ceea ce vedem noi acum pe piața spot”, a explicat el.

RBK menționeanză că, în trimestrul trei al anului, prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către Gazprom a fost de 224,4 dolari/1000 metri cubi. Iar prognoza, pe termen scurt, a companiei nu trece de 270 dolari/1000 metri cubi, chiar și după recenta scumpire a gazelor. Potrivit estimărilor analistului Eduard Harin, în a doua jumătate a anului curent, prețul mediu de vânzare a gazelor ar putea, totuși, să ajungă la 350 dolari/1000 metri cubi.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087