Hot News
Conferința ”De la Imperiu la Comunitate: drumul Rusiei”: la 300 de ani de la crearea Imperiului Rus
13/11
 Adio, dragul nostru coleg, Dragoș Dumitriu!
13/11

Narîșkin: Occidentul se străduiește să uite de contribuția Rusiei la stabilitatea Europei

Biblioteca științifică a Universității ”Lomonosov” din Moscova, locul desfășurării lucrărilor conferinței ”Două secole ale Imperiului Rus”/ Foto: YouTube

Occidentul se străduiește cu asiduitate să uite de rolul istoric al Rusiei ca garant al stabilității și păcii în Europa, a declarat președintele Societății de Istorie a Rusiei, Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR), relatează publicația Gazeta.ru. 

Vorbind la o reuniune a mesei rotunde internaționale cu tema ”Două secole ale Imperiului Rus”, eveniment dedicat împlinirii a 300 de ani de când Petru I a primit titlurile de Împărat al întregii Rusii și Părinte al Patriei, Narîșkin a amintit că proclamarea Rusiei ca imperiu nu a condus la recunoașterea lui imediată de Occident. 

”Acest proces a început abia în 1726, când țara noastră, încheind o alianță cu Austria, și-a consolidat, în sfârșit, locul său în sistemul coalițiilor europene. Victoria categorică repurtată asupra Prusiei în Războiul de Șapte Ani, a permis Rusiei să devină arbitru în disputele europene, iar un fel de punct culminant al diplomației imperiale este considerat, și pe bună dreptate, Congresul de la Viena (1814-1815 – n.r.). Rusia nu numai că și-a confirmat statutul de lider incontestabil, dar i-a întins mâna Franței învinse, pentru ca prin eforturi comune să instaureze în Europa o pace lungă și trainică”, a spus oficialul rus. 

Narîșkin a menționat că actuala dominație agresivă a Occidentului în politica internațională amintește de ierarhia imperiilor de la începutul secolului al XVIII-lea, care încercau să cuprindă cu influența lor întreaga lume. 

”Deseori, discuția despre aceste imperii duce la dezbateri legate de migrația incontrolabilă, de fărădelegea și sărăcia sudului global. Nu este de mirare că mulți vorbesc, astăzi, despre imperii ca fiind structuri parazitare, în condițiile în care, anterior, vedeau în ele, dimpotrivă, un principiu de organizare”, a menționat președintele RIO. 

Potrivit spuselor sale, în diferite locuri din Imperiul Rus se foloseau diferite forme de control, atât administriv, cât și militar, care protejau țara să nu se destrame. 

Serghei Narîșkin a sugerat să se acorde o atenție deosebită statelor baltice, care „și-au folosit în mod activ avantajele economice din apartenența la imperiu, dar au păstrat în același timp un grad semnificativ de independență politică și culturală”. Potrivit șefului RIO, astăzi se preferă să nu-și amintească aceste circumstanțe. „Cu toate acestea, țările baltice folosesc cu mare plăcere, în orice caz, o parte din moștenirea atât a Imperiului Rus, cât și a Uniunii Sovietice”, a subliniat el.

”Nu este nici un secret că, uneori, se dorește ca țării noastră ”să-i fie prezentată nota de plată” pentru o presupusă exploatare a periferiilor imperiale. Dar, spre deosebire de majoritatea altor imperii, în Rusia era imposibil să separi ”metropola de colonii”, ele nu a fost niciodată despărțite de oceane, motiv pentru care de bunăstarea periferiei depindea și securitatea centrului”, a concluzionat Narîșkin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090