Hot News
Lavrov a prezis o confruntare între cetățenii ruși din Ucraina și NATO
14/01
”Indivizibilitatea securității este unul dintre principiile cheie”. Interviul acordat de Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, programului de televiziune ”Marele joc”. Text integral
15/01

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a explicat declarațiile lui Blinken și ale altor politicieni occidentali despre Putin și Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavro/ Foto: AP

Expresiile „misterioase și frumoase” folosite de Occident, în special de Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, se poate datora faptului că în anii ’90 „cineva a crezut” că Rusia se află, chipurile, „în buzunarul” Occidentului și nu își va mai apăra interesele, după care toate acestea s-au dovedit greșite, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov, la conferința de presă dedicată rezultatelor activității diplomatice în anul 2021. 

A fost răspunsul lui Lavrov la solicitarea corespondentului RT, Daniel Armstrong, de a comenta cuvintele lui Blinken, potrivit căruia „ceea ce a făcut Putin în ultimii doi ani nu a făcut decât să accelereze tot ceea ce Putin ar fi dorit să prevină”. 

„În primul rând, este o frumoasă figură de stil. Anglo-saxonilor le place sa formuleze astfel de expresii misterioase si frumoase. Nu prea înțeleg despre ce este vorba în acest caz”, a spus Lavrov. 

Ministrul de Externe a menționat că, de când se află la conducerea țării, în special în ultimii ani, președintele Putin a acordat o atenție deosebită întăririi suveranității Rusiei. 

„Vedem la ce fel de atac este supusă, din partea Occidentului, suveranitatea Rusiei și a multor altor țări, care urmează o politică mai mult sau mai puțin independentă. Sunt atacurile hibride, așa cum ele sunt numite în mod obișnuit, ce merg în toate direcțiile, în plus o descurajare militară directă”, a adăugat ministrul. 

Pentru Rusia, acest lucru este absolut inacceptabil, a subliniat el. 

„Experiența noastră din anii ‘90 este probabil motivul pentru acest gen de declarații ale Occidentului. Atunci, în anii ‘90, Occidentul a decis: gata, iată că ”ăștia au atins deja acele obiective pe care nu și le-au propus, dar pe care noi, americanii le-au impus lor și îi ajutăm să le transpună în viață”, a adăugat ministrul. 

El a sugerat că a fost „probabil supărător” când cineva crezuse că „Rusia este în buzunar”, dar s-a dovedit că nu este cazul. 

După cum a menționat Lavrov, anterior, răbdarea Rusiei, în lumina acțiunilor Occidentului, a luat sfârșit, Rusia „a înhamat calul” de mult timp”, iar acum „este timpul să meargă (o aluzie la dictonul lui Bismark: ”Rușii înhamă lent, dar merg repede” – n.r)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093