Hot News
Lavrov: SUA caută să escaladeze conflictul din Ucraina
28/12
Ministerul de Interne al Ucrainei: Peste 700 de instalații de infrastructură critică au fost avariate de la începutul anului
28/12

Putin a semnat decretul privind măsurile speciale ca răspuns la plafonarea prețului petrolului

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin/ Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile de răspuns la introducerea unui plafon de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești, documentul respectiv fiind publicat pe portalul de informații juridice, informează RIA Novosti.

„Se interzic livrările de petrol și produse petroliere rusești către persoane juridice și persoane fizice străine în condiția în care în contractele pentru aceste livrări este prevăzută, direct sau indirect, aplicarea mecanismului de stabilire a prețului plafonat. Această interdicție se aplică la toate etapele de livrare, până la cumpărătorul final”, se arată în decret.

Interdicția de livrare a petrolului la preț plafonat intră în vigoare la 1 februarie 2023. Data intrării în vigoare a restricțiilor pentru vânzarea de produse petroliere va fi stabilită de guvern. Valabilitatea totală a decretului este limitată la 1 iulie anul viitor.

Șeful statului emite o aprobare specială pentru exportul de petrol rusesc și de produse petroliere interzise de document.

Președintele rus a declarat, anterior, că o plafonare a prețului la gaze nu va duce la nimic bun, la fel ca și în cazul prețului la petrol. În acest context, el a amintit cuvintele economistului Milton Friedman referitoare la natura deficitului: dacă scopul este de a crea un deficit de roșii, trebuie introdus un plafon de preț la roșii. Potrivit liderului de la Kremlin, „același lucru îl fac și aici. Cu gazul și cu petrolul”.

Ministerul Energiei a fost însărcinat să monitorizeze respectarea interdicției de livrare și să furnizeze clarificări oficiale privind aplicarea decretului, în coordonare cu Ministerul Finanțelor. Un grup de lucru interdepartamental pentru probleme legate de activitățile din sectorul combustibililor și al energiei va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a decretului.

După cum a declarat recent vicepremierul Aleksandr Novak, Moscova este gata să procedeze la o reducere parțială a producției de petrol pe fondul măsurilor de răspuns la plafonarea prețurilor, cu aproximativ 500-700.000 de barili pe zi. El a precizat că ar fi vorba despre 5%-7% din producția totală.

Sancțiunile petroliere occidentale au intrat în vigoare la 5 decembrie: Uniunea Europeană a încetat să mai accepte petrolul rusesc transportat pe mare, în timp ce țările G7, Australia și UE au impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru transporturile maritime – un petrol mai scump nu poate fi transportat sau asigurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874999