Hot News
”Se pregătesc evenimente colosale”: Lui Zelenski i s-a spus ce s-a întâmplat cu armata Ucrainei
24/04
Zelenski, despre consecințele retragerii Forțelor Armate ale Ucrainei din Artiomovsk
24/04

S-a cerut ca ambasadorul Chinei la Paris să fie declarat persona non grata pentru spuselor sale privind Crimeea

Foto: Panoramic/ Izvestia

Aproximativ 80 de europarlamentari i-au cerut ministrului francez de Externe, Catherine Colonna, să-l declare persona non grata pe ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye (în imagine), scrie cotidianul Le Monde, citând scrisoarea membrilor Parlamentului european, informează cotidianul Izvestia.

„Ca răspuns la declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, care, în cadrul interviului său acordat postului de televiziune LCI, a negat suveranitatea țărilor care s-au format după destrămarea Uniunii Sovietice, aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de Externe să nu rămână fără răspuns”, scrie ziarul.

Se precizează că într-un interviu pentru LCI, ambasadorul Lu Shaye a declarat că fostele republici sovietice nu au avut niciodată un statut valabil în dreptul internațional, iar asta pentru că, după cum a subliniat diplomatul, nu a existat un „acord internațional care să le confirme statutul”. Ambasadorul Chinei a subliniat, de asemenea, că Peninsula Crimeea a fost inițial rusă, după care secretarul general al PCUS, Nikita Hrușciov, a dăruit-o Ucrainei.

„Asemenea comentarii ies mult în afara cadrului unui discurs diplomatic acceptabil”, au scris parlamentarii în scrisoarea adresată ministrul francez de Externe, adăugând că China sau orice altă țară nu ar trebui să pună la îndoială suveranitatea altora.

Izvestia amintește, în context, de reacția generată în Letonia, Lituania, Elstonia și Ucraina de declarația diplomatului chinez. Astfel, Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkēvičs, a calificat afirmațiile lui Lu Shaye cu privire la dreptul internațional și la suveranitatea națiunilor absolut inacceptabile. El a subliniat că Riga așteaptă o reacție oficială la vorbele diplomatului. Ulterior, el a spus că Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe împuternicitul cu afaceri al ambasadei Chinei la Riga pentru explicații. Rinkēvičs a subliniat că demersul a fost convenită cu Lituania și Estonia.

Ambasadorul ucrainean în Franța, Vadim Omelcenko, a spus, la rândul său, că diplomatul chinez fie are „probleme evidente cu geografia”, fie punctul său de vedere contrazice poziția Beijingului.

Crimeea a devenit parte a Rusiei în 2014, după un referendum în care majoritatea locuitorilor peninsulei au votat pentru reunificarea cu Federația Rusă. Kievul refuză să recunoască rezultatele votului și consideră Crimeea teritoriul său. Conducerea Rusiei a declarat în repetate rânduri că locuitorii republicii au votat pentru reunificarea într-un mod democratic și că problema apartenenței Peninsulei este definitiv închisă.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Se recomandă celor aproximativ 80 de europarlamentari să citească puțin din istoria Rusiei, măcar din manualele de liceu dacă altfel e așa greu de priceput. Sau să le facă cineva un rezumat și să-l distribuie în 80 de exemplare. Se presupune că un europarlamentar e un om școlit, titrat, care studiază situația înainte de a deschide gura. Înțeleg că au locuri călduțe, bine plătite, dar declarațiile trebuie să reflecte realitatea nu ceea ce li se impune să spună. Gândiți, domnilor, că nu doare! Ambasadorul Chinei și-a spus părerea și niște europarlamentari au sărit la gâtul lui. Nu mai există libertate de exprimare, se cenzurează ceea ce nu convine unora? Există această psihologie a mulțimii, a gloatei care preferă minciuna simplă în locul adevărului complicat, adoră măscăriciul și îl urăște pe erou. ,,Nu mor caii când vor câinii” – așa se spune pe la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108