Hot News
Ambasada Rusiei în Marea Britanie: Occidentul a pregătit pentru Ucraina rolul de groapă de gunoi radioactivă
26/04
MAE rus, despre negocierile dintre Xi și Zelenski
27/04

Putin a semnat decretul privind măsurile de răspuns în cazul confiscării activelor rusești

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, marți, decretul privind măsurile de răspuns în cazul confiscării bunurilor rusești din străinătate, informează cotidianul Izvestia.

Se precizează faptul că, în cazul confiscării sau limitării drepturilor asupra patrimoniului Rusiei din străinătate, se introduce administrare externă a activelor deținute de țările neprietenoase în Federația Rusă. Conform decretului, respectivele măsuri se aplică inclusiv în cazul confiscării bunurilor deținute de cetățeni și companii rusești.

Printre activele străine ce pot fi încredințate spre gestionarea temporară a Rosimușcensto (Agenția Federală de Administrare a Patrimoniului de Stat) se numără participațiile acționarilor străini în companiile Fortum și Unipro.

În același timp, gestionarea temporară a activelor țărilor neprietenoase din Federația Rusă poate înceta prin decizia președintelui.

Anterior, pe 14 aprilie, au apărut informații că banca Emirates NBD a început să blocheze conturile de investiții ale rușilor după directiva UE.

În ajunul acestei decizii, subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, Victoria Nuland, a declarat că Washingtonul analizează posibilitatea de a redirecționa către Ucraina rezerveler înghețate ale Băncii Rusiei.

Pe 10 martie, reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că partea rusă consideră înghețarea activelor Federației Ruse o încălcare a dreptului internațional și un atentat asupra proprietății de stat și private, precum și a bazelor economiei mondiale.

Pe 7 martie, Kirill Logvinov, reprezentantul permanent în exercițiu al Rusiei la UE, a declarat că, mai devreme sau mai târziu, fondurile rusești înghețate în Occident vor fi restituite, orice formă de preluare fiind contrară cu dreptul internațional.

Pe 24 februarie, s-a aflat că țările G7 intenționează să mențină înghețate activele suverane ale Rusiei până la rezolvarea conflictului din Ucraina.

Daphne Rand, directorul Biroului de Asistență Externă al Departamentului de Stat al SUA, a declarat pe 15 februarie că SUA vor continua să sechestreze bunurile rusești și planifică deja cum să le folosească pentru a ajuta Ucraina.

Înainte, pe 10 ianuarie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a comentat amenințările de sechestrare a bunurilor rusești în străinătate. Potrivit spuselor sale, indiferent de acțiunile întreprinse de statele neprietenoase pentru a confisca bunurile rusești, ele vor fi lovite de nulitate și ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dar cu ce drept SUA își permite să dispună de rezervele Băncii Rusiei și să sechestreze bunuri rusești? Se consideră stăpânii acestei lumi? Ei, ei, când te mănâncă spatele, întotdeauna se va găsi un scărpinător pe măsură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875163