Hot News
Zelenski a încălcat regulile de etichetă la întâlnirea cu Papa
16/05
„Rușii au murit pentru noi în război”. Vedete occidentale care au trecut de partea Rusiei
16/05

Icoana lui Rubliov „Sfânta Treime” va fi transferată de la Galeriile Tretiakov la Biserica Ortodoxă Rusă prin decizia lui Putin

Icoana făcătoare de minuni ”Sfânta Treime” pictată de celebrul Andrei Rubliov care a fost expusă la Galeriile Tretiakov din Moscova timp de aproape 100 de ani se întoarce la locul ei de baștina, în incinta Bisericii Ortodoxe Ruse/ Foto: TASS

Prin decizia președintelui Rusiei, s-a luat hotărârea ca icoana „Sfânta Treime”, pictată de călugărul iconar Andrei Rubliov, să fie predată Bisericii Ortodoxe Ruse (RPȚ), informează un comunicat postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse și citat de publicația RBC.

„Ca răspuns la numeroasele solicitări ale credincioșilor ortodocși, președintele Federației Ruse Vladimir Putin a luat decizia de a restitui Bisericii Ortodoxe Ruse icoana făcătoare de minuni ”Sfânta Treime” pictată de Sfântul Andrei Rubliov.

Până acum, icoana a fost păstrată și expusă în colecția Galeriilor de Stat Tretiakov.

După ce va fi predată Bisericii, se intenționează ca icoana să fie expusă, în timpul anului, pentru „închinăciune publică” în Catedrala Mântuitorului Hristos din capitală. După aceea, această operă va fi mutată în locul ei de baștina – Catedrala Sfintei Treimi a Lavrei Sfintei Treimi din Serghiev Posad (Regiunea Moscova).

Icoana „Sfânta Treime” este considerată cea mai importată lucrare a celebrului iconar Andrei Rubliov. A pictat-o pentru Catedrala Sfintei Treimi a Mănăstirii Sfânta Treime din Serghiev Posad între anii 1422 și 1427. Înainte de revoluția din 1917, icoana a fost păstrată în această Lavra. În 1929 regimul bolșevic a predat-o Galeriilor Tretiakov .

A părăsit zidurile muzeului în perioada de evacuare din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și, de asemenea, în iulie 2022, când a fost dusă la Lavra Sfintei Treimi din Serghiev Posad, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la găsirea moaștelor Sfântului Serghie de Radonej (Radonej este o denumire inițială a localității Serghiev Posad – n.r.) și de la fondarea Catedralei Sfintei Treimi a Lavrei. De asemenea, începând din 1997, icoana este anual, de Ziua Sfintei Treimi, transferată pentru scurt timp la biserica Sf. Nicolae din Tolmaci (Moscova) – un lăcaș de cult al Galeriilor de Stat Tretiakov, unde au fost create condiții speciale pentru păstrarea icoanelor unice.

Istoricii de artă s-au opus în repetate rânduri ca icoana să fie păstrată în afara Galeriilor Tretiakov, deoarece necesită condiții speciale. În 2022, când a fost transportată la Lavra Sfintei Treimi din Serghiev Posad, opera a fost ținută într-o vitrină-capsulă, concepută să asigure integritatea acesteia. Serviciul de presă al muzeului a anunțat că transportul a fost organizat „cu luarea tuturor măsurilor de precauție necesare”.

 

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Splendidă icoană! Această icoană și icoana Maicii Domnului din Vladimir pentru mine sunt cele mai frumoase din lume. Decizia de a muta icoana cred că s-a luat în urma mai multor consultări cu specialiști în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875095