Hot News
Zaharova a comparat vorbele senatorului american și ale lui Bush despre moartea rușilor
29/05
La Kiev, Bulgakov a fost redenumit „kievean remarcabil”
29/05

Vizita premierui Mișustin în China a fost un triumf

Șeful guvernului rus, Mihail Mișustin (dreapta) și omologul său chinez Li Keqiang/ Foto: ukraina.ru

„Parteneriat strategic atotcuprinzător” – sunt vorbele cu care Vladimir Putin și Xi Jinping au caracterizat relațiile dintre Rusia și China. După ce această frază a fost rostită în cadrul vizitei lui Xi la Moscova, din martie, întreaga lume a încercat două luni să ghicească: ce au avut, totuși, în vedere cei doi lideri? Toate punctele pe ”i” le-a pus primul ministru rus, Mihail Mișustin. Cu prilejul întrevederii personale avute cu Xi, la Beijing, el i-a trasmis acestuia salutări din partea președintelui Rusiei, scrie într-un comentariu redacțional, publicația MK.ru.

Mihail Mișustin a ajuns în Imperiul Celest cu o vizită de două zile, între 23 și 24 mai, pentru a arăta lumii că în relațiile dintre Moscova și Beijing s-a încheiat deja perioada de flori și acadele. Este ceva serios și de lungă durată. Business, comerț, construcții, transporturi, industrie, logistică, cultură, educație – Rusia și China intenționează să dezvolte legături în toate aceste domenii. Mișustin a fost invitat personal de Xi să vină în Imperiul Celest, rugat fiind să facă acest lucru cât mai curând posibil.

”Chinezii iubesc Rusia și acest lucru este reciproc”, – a subliniat premierul rus. ”Chinezii iubesc și cântă cântecele noastre. Știm multe despre istoria Chinei. Acest lucru nu poate decât să catalizeze bunele noastre relații” – a declarat Mișustn în marja Forumului de afaceri de la Shanghai, care s-a deschis pe 23 mai.

Expoziții comune, Ani ai Culturii – ai Chinei în Rusia și, respectiv, ai Rusiei în China – toate au fost convenite de ministrul rus al Culturii, Olga Liubimova. Ea a fost văzută pe culoarele forumului purtând un costum-pantalon de culoarea lavandei. Apropo, chinezilor înșiși le place foarte mult această nuanță. Exact în zilele acestea, cheiurile și străzile din Shanghai s-au transformat într-o oază înfloritoare de tufe de hortensii roz și liliachii. Așa că ministrul Culturii a nimerit, cum se spune, drept la țintă.

Dar leitmotivul vizitei lui Mihail Mișuștin nu a fost cultura sau educația (chiar dacă și aici Moscova și Beijingul au ceva de interes reciproc), ci businessul și industria. Plus transporturile, energia (în special cea nucleară) și logistica. Ea trebuie să devină „fără cusur”, după cum a precizat premierul rus. Iar în acest sens, accentul a fost pus pe proiectul „O centură, un drum”.

Pentru ca toate problemele să fie dezbătute imediat după principiul ”voi aveți marfa, noi avem cumpărătorul”, la Shanghai s-a deplasat o amplă delegație rusă formată din vicepremieri, miniștri, guvernatori și reprezentanți ai comunității de afaceri din 15 mari întreprinderi rusești. În total, platformele forumului de afaceri au găzduit aproximativ 1.300 de persoane.

Pentru mediul de afaceri chinez, Mișustin a organizat o adevărată prezentare a Rusiei ca țară cu oportunități aproape nelimitate. Nu este vorba de o „piață rapidă” după schema „cumpăr ieftin – vând scump”. În esență, la forumul ruso-chinez a fost prezentat modelul viitoarei familii de afaceri a celor două puteri.

”Sunt sigur că forumul de afaceri va oferi posibilitatea de a ne cunoaște mai bine și de a găsi parteneri de nădejde. Astăzi, în Rusia, se deschid oportunități pentru aproape orice tip de business”, a remarcat Mișustin. ”Porțile Rusiei sunt, desigur, deschise pentru mediile de afaceri din orice colț al lumii. Dar pe antreprenorii din Imperiul Ceresc îi așteptăm în primul rând. China a devenit pentru Rusia partenerul economic numărul unu”.

Încă o dată, a fost expus principalul plan pentru relațiile economice ruso-chineze: ca schimburile comerciale să atingă 200 de miliarde de dolari pe an. Și se pare că anul acesta Moscova și Beijingul vor depăși acest plan. Sau, cel puțin, se va realiza înainte de termen.

În primele trei luni ale acestui an, schimurile comerciale au crescut deja cu 40% față de aceeași perioadă din 2022. Cele două țări au făcut comerț în valoare de 52 de miliarde de dolari. E adevărat că tocmai de dolar Moscova și Beijingul intenționează să se îndepărteze în pas alert, fără să privească peste umăr.

După cum a subliniat premierul rus, în 2021 doar un sfert din plăți s-au efectuat în monede naționale, iar acum sunt două treimi. Mișustin s-a declarat încrezător că Rusia și China vor continua și pe viitor în același spirit.

Principalul lucru pe care Mișustin a dorit să-l transmită prietenilor chinezi este că în Rusia este avantajos să construiești o afacere. În primul rând, sancțiunile occidentale nu au reușit să distrugă economia rusă. Dovada o constituie rata a șomajului record de mică, de 3,5%, și o inflație tot record, dar după standardele europene, de 3,2%. În plus, Moscova a strâns o recoltă record de 157 de milioane de tone de cereale.

Dar cele mai atractive pentru mediul de afaceri chinez vor deveni, după toate probabilitățile, două noutăți din domeniul afacerilor în Rusia: reducerea la maxim a barierelor administrative și micșorarea la minim a impozitului pe profit pentru o serie de sectoare ale economiei. Mai mult, președintele cele mai mari bănci rusești, ”Sberbank”, Gherman Gref a promis, de asemenea, ajutor și sprijin pentru antreprenorii din Imperiul Celest care decid să demareze proiecte în Rusia. Bancherii vor ajuta și cu deschiderea de conturi și cu acordarea de credite. Nu va sta pe tușă nici Banca internațională specială a țărilor BRICS, Noua Bancă de Dezvoltare.

Vor fi mai mulți yuani în Rusia. Într-un an, ponderea yuanului în operațiunile de export ale Rusiei a crescut de la 2% la 18%, iar la import – de la 5% la 27%. Bancherii constată, la rândul lor, un interes considerabil al clienților pentru monedele naționale ale țărilor prietene în general, yuanul fiind lider incontestabil în acest caz. În 2023, sistemul bancar național anticipează o creștere de zece ori a numărului de tranzacții în yuani față de anul trecut.

Vizita premierului rus i-a liniștit și pe cei care se temeau pentru soarta petrolului autohton. Aurul negru rusesc își va găsi o utilizare demnă. Va veni în ajutor tehnologia dezvoltată de Institutul de cercetare petrochimică Sinopee din Shanghai. Mișustin l-a vizitat personal. Este unul dintre primele cele mai complexe institute de cercetare științifică angajate în cercetarea și dezvoltarea tehnologiei petrochimice din China.

Iar pentru ca înțelegerile să nu rămână doar vorbe, Rusia și China au semnat o serie de documente importante la încheierea discuțiilor purtate de Mihail Mișustin. În plus, pe 24 mai, în capitala Imperiului Celest, ministrul rus de finanțe Maxim Reșetnikov și ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, au semnat un memorandum privind extinderea cooperării în domeniul comerțului cu servicii. Acordul vizează medicina, transporturile, educația, finanțele, construcțiile, sportul, turismul și multe altele.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Este un parteneriat constructiv între două mari puteri ale lumii. Este o alianță care scoate din sărite SUA. Mă bucur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086