Hot News
Robert Kennedy Jr: SUA au transformat Ucraina într-un „abator”
08/06
Recepție la Ambasada rusă din București cu ocazia Zilei Rusiei
08/06

Uniunea Europeană promovează cursul „strângerii șurubului” în spațiul informațional

Bruxelles. Sediul Reprezentanței Permanente a Federației Ruse în Uniunea Europeană/ Foto: cisoclub.ru

Foto: russiaeu.ru

Sub pretextul luptei împotriva dezinformării și a amestecului din afară, Bruxelles-ul continuă să promoveze cursul „strângerii șurubului” în spațiul informațional.

Comentariul Reprezentanței Permanente a Federației Ruse în Uniunea Europeană privind adoptarea de către Parlamentul European a rezoluției ”Cu privire la amestecul în toate procesele democratice din UE, inclusiv dezinformare”:

În ultimul timp, Parlamentul European dă dovadă de o deosebită „capacitate de lucru” în ceea ce privește formularea de propuneri pentru creșterea eficienței controlului asupra opiniei publice, se spune în comentariu. Adoptată pe 1 iunie 2023 cu majoritate de voturi, rezoluția ”Cu privire la amestecul în toate procesele democratice din UE, inclusiv dezinformare”, document care, în viziunea europarlamentarilor, are menirea de a apăra libertatea de exprimare, reprezintă de fapt, oricât de paradoxal ar părea, un set de cerințe pentru întărirea supravegherii și monitorizării platformelor online și a platformelor media, interzicerea cooperării cu companii dintr-o serie de țări, pentru impunerea de sancțiuni celor care „nu respectă regulile jocului”.

Autorii acestui opus au acordat o atenție deosebită țării noastre. Rusia este prezentată ca principala sursă de dezinformare. Nu este surprinzător că nu au fost furnizate nici un fel de dovezi care să susțină astfel de acuzații.

În același timp, acordarea de sprijin pentru așa-numitele mass-media ruse independente, răspândirea practicilor de reglementare a spațiului informațional în terțe țări, consolidarea „vocii Uniunii Europene” în „regiunile prioritare” – toate acestea nu înseamnă, în ochii parlamentarilor europeni, amestec din afară în procesele interne ale statelor suverane.

Este evident că așa-numita „amenințare rusă”, „apărarea democrației” sunt doar pretexte pentru curățarea spațiului informațional în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European din 2024. Astfel de pași denotă incapacitatea europarlamentarilor de a concura în mod deschis prin intermediul unei ”lupte oneste pentru creiere”. Aici nimeni nu se gândește la consecințele unor astfel de acțiuni. Nicio societate nu poate funcționa fără diversitate de opinii, fără dezbateri imparțiale și fără pluralism în spațiul media. Chiar dacă UE va reuși să interzică sursele de informații „incomode”, Bruxelles-ul nu este în stare să „ucidă” cererea europenilor pentru un punct de vedere alternativ.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Sub pretextul ordinar al luptei împotriva dezinformării Bruxelles-ul vrea să pună pumnul în gură libertății de exprimare. Vor să impună sancțiuni celor care nu respectă regulile jocului? Care reguli, regulile lor? Se pare că democrația este pusă în pericol chiar de cei care o trâmbițează atât de mult. Tentativele de subminare a libertății de exprimare, care este parte a democrației, nu mi se par surprinzătoare. Această rezoluție adoptată de PE este precum scorpionul din binecunoscuta fabulă. Înțepând broasca libertății de exprimare care-l căra în spate, se scufundă amândoi într-o mlaștină a necinstei și dezinformării. Pentru țările care nu au căzut în această ,,mlaștină” este important ca ele să protejeze finanțarea și independența serviciilor publice radio-TV și să insiste pe faptul că toate publicațiile au obligația de a nu minți. Iar dacă își încalcă obligația, atunci ar trebui să-și piardă licența. Cei de la Bruxelles vor să controleze platformele online și media, pentru ca oamenii să fie mințiți în continuare, să nu mai aibă acces la informațiile adevărate. Acuză Rusia de dezinformare? Ce tupeu! De când a început hărțuirea Rusiei și i-au atribuit toate nenorocirile de pe pământ, s-au găsit și oameni deștepți și curajoși care să demonteze acuzațiile și să dea în vileag instigatorii. Comentatorul politic american Tuker Carlson, jurnalistul de investigație american Seymour Hersh – sunt printre cei care au avut curajul să facă dezvăluiri incendiare.
    Și apoi, să ne amintim de recentul scandal de la Bruxelles privind cazul de mituire a vicepreședintei PE, Eva Kaili. E vorba de milioane de euro și ea nu e singurul caz. UE vrea să facă ordine și curățenie în curtea altora? Poate ar fi mai bine să înceapă cu ei, că au gunoiul până la acoperiș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874981