Hot News
Unul dintre creatorii bombei termonucleare și-a pus capăt zilelor, la Moscova
22/06
Prima analiză a ofensivei ucrainene realizată de experții occidentali
22/06

S-a aflat cine a ajutat la identificarea lui Budanov în adăpostul lui subteran

Kirill Budanov/ Foto: mk.ru

Au devenit cunoscute detalii ale operațiunii de distrugere a buncărului subteran al șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov. Pe rețelele sociale ucrainene, înregistrarea video ce surprinde momentul în care racheta rusă cade în apă lângă sediul GUR de pe Insula Rîbalski, din Kiev, a fost însoțită de comentarii acide: cum că rușii au ratat. Expertul militar Vladislav Șurîghin este însă de părere că proiectilul a nimerit exact la țintă, având în vedere că serviciile speciale ale Rusiei fuseseră informate în legătură cu construcția unor adăposturi secrete ale GUR, scrie cotidianul Moskovski komsomoleț.

Zvonurile conform cărora racheta rusă nu numai că a lovit, pe 29 mai, centrul GUR, dar a eliminat și o serie de ”grei” ai NATO, au fost puternic mediatizate. Conform tradiției, propagandiștii de la Kiev au negat totul. A apărut chiar și o înregistrare video cu Budanov, care spunea că cel care a încercat să-l intimideze va regreta foarte curând gestul său. După aceea, însă, Budanov a dispărut din spațiul informatic. Este posibil ca filmulețul cu amenințări, unde Budanov stă calm în biroul său, să fi fost înregistrat anterior – în ultimă instanță, el nu oferă nici un indiciu concret, mai precis nici o informație referitoare la lovirea de către proiectil a sediului GUR sau la victime.

Pe canalul său de pe rețeaua Telegram, expertul militar Vladislav Șurîghin a prezentat detalii legate de atacul asupra buncărului lui Budanov, informații pe care le-a aflat din surse proprii. „Ucrainenii au organizat un întreg dans cu tamburine în jurul acestui atac, anunțând că racheta rusă a ratat ținta. Acum s-a aflat însă că exact în acel loc, la o adâncime de zece metri, se afla buncărul, unde fusese dislocat statul major situațional al GUR ”, a scris expertul.

Potrivit expertului, inginerii sovietici care au construit buncăre subterane la Kiev pentru protecție în cazul unui război nuclear au plasat special adăposturi fortificate sub apa care a fost acoperire suplimentară.

„Dar ceea ce apăra de o explozie atomică aeriană nu a fost calculat pentru proiectile speciale antibuncăr. Acesta este momentul care a fost filmat – se poate vedea cum spre cer țâșnește o coloană uriașă de pământ și pietre. Acesta este proiectilul care a lovit buncărul GUR unde, după toate probabilitățile, se afla Budanov ”, a explicat expertul.

Corespondentul de război Iuri Kotenok a anunțat, la rândul său, că el știa și înainte că Budanov a fost lovit în timpul atacului asupra obiectivelor GUR din Kiev – această informație i-a fost oferită de sursele lui.

„Nu se poate exclude faptul că Budanov este, de fapt, în viață și sănătos. Nimeni nu poate garanta sută la sută că a fost lovit. Eu am primit însă o informație că a fost rănit”, a spus corespondentul de război.

În același timp, el a observat un lucru ciudat – Budanov a lipsit de la reuniunile așa-numitului Consiliului Național de Securitate și Apărare, convocat în legătură cu distrugerea barajului lacului de acumulare Kahovka.

„Budanov nu a fost prezent, deși nu este un oarecare, el trebuie să fie mereu, iar acest lucru demonstrează, cel puțin, că el nu este în Ucraina acolo unde a avut loc ședința. Aceste fapte sugerează că ar putea avea probleme de sănătate ”, a explicat Kotenok.

Atacul asupra sediului serviciului de informații militare din Kiev a fost efectuat pe 29 mai. Imediat că a răsunat alarma aeriană, personalul centrului a coborât în adăpost. Potrivit uneia dintre versiuni, Forțele Aerospațiale Ruse au folosit o rachetă cu un focos penetrant, care a străpuns clădirea și a pătruns în adăpost. În acel moment, acolo se aflau până la o sută de ofițeri GUR și personal civil, precum și douăzeci de militari străini din Statele Unite și Marea Britanie, care asigurau interacțiunea între centru și cartierele generale occidentale similare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe față; nici n-a fost ceva tăinuit, decât ca să vină la arătare.” (Marcu 4, 22)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065