Hot News
Tătarii din Crimeea l-au îndemnat pe Erdogan să cunoască viața reală a Peninsulei
11/07
„Fără precedent și absurd”. Zelenski a evaluat șansele Ucrainei de a adera la NATO
11/07

Corneliu Vlad: Majoritatea globală își structurează cadrul instituțional

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Constructul Majoritate globală lansat de politologii rusi și investit de Moscova oficială ca o nouă forță mondială și-a reconfirmat  emergența și vitalitatea la recentul summit – al 23-lea – al șefilor de stat ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfășurat virtual la New Delhi.

Întinderea sa transcontinentala, populația însumată a statelor membre, vastitatea resurselor, avântul economic și capacitățile sale de apărare, proiectele sale temerare de remodelare a cadrului financiaro-bancar mondial și alte performanțe si proiecte prefigurează un competitor tot mai redutabil al Occidentului Colectiv.

Iar în aceasta nouă etapă a dezvoltării sale, a intrat într-un proces de extindere vertiginoasă. Tot mai multe state ale lumii, îndeosebi din fosta lume a treia, dar nu numai, au intrat sau intenționează să intre ca membri in cele două instituții internaționale care reunesc state aparținând Majorității Globale de pe toate continentele.

O tendință planetară, pe care analistul Pepe Escobar o pune sub deviza “Istorie în devenire”. Sau, tot el, “Finanțe, putere, integrare”. Sau “un nou Global global”.

Din Organizația de Cooperare de la Shanghai fac acum parte trei state membre ale BRICS (Rusia, India, China), Pakistanul și patru „-stane” din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan) , mai nou și, Iranul, iar Belarus și Mongolia au participat, la summitul de la New Delhi în calitate de observatori, iar Turkmenistanul ca invitat.

Iar cel puțin 31 de țări au depus cereri oficiale sau și-au exprimat interesul să se alăture unui BRICS+ actualizat.

Configurarea cuprinzătoare și în expansiune a acestei forțe a generat ideea integrării totale a OCS și a BRICS – care la viitorul lui summit din Africa de Sud se va îndrepta către BRICS+. Iar această integrare are în vedere, în perspectivă, și Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA).

Pentru principalii protagoniști ai OCS și BRICS – parteneriatul strategic Rusia-China – această fuziune va reprezenta instituția multilaterală supremă, bazată pe un adevărat comerț liber și echitabil, capabilă să depășească atât SUA, cât și UE și să se extindă cu mult dincolo de Eurasia până la „ Globul global.”

Declarația finală a OCS de la New Delhi a ținut să precizeze clar că organismul multilateral proiectat „nu este îndreptat împotriva altor state și organizații internaționale”. Dimpotrivă, este „deschis unei cooperări ample cu acestea, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU, ale Cartei OCS și ale dreptului internațional, bazate pe luarea în considerare a intereselor reciproce”.

La summitul de la New Delhi, prim-ministrul Indiei Modi a declarat că OCS va fi la fel de importantă ca ONU.

Președintele rus Vladimir Putin a apreciat că schimburile comerciale în cadrul OCS, utilizând monedele naționale, vor crește (80% din comerțul Rusiei este acum în ruble și yuani) și, în paralel va fi imprimat un impuls reînnoit de cooperare în domeniile bancar, digitalizare, high-tech și agricultură.

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat că țara sa este intrutotul în favoarea eliberării de dolarul american și rămâne fermă împotriva tuturor formelor de revoluții colorate și în lupta împotriva sancțiunilor economice unilaterale.

Președintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov a apreciat, și el, decontările reciproce în monede naționale, iar în acest sens a propus înființarea unei bănci de dezvoltare OCS și a unui fond de dezvoltare, asemănător cu Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a BRICS.

Iar președintele Kassym-Jomart Tokaiev al Kazahstanului, care va exercita președinția OCS în 2024, a susținut ideea unui fond comun de investiții, plus configurarea unei rețele de parteneri din porturile strategice majore conectate la BRI din China, precum și la Trans-Caspian (rută internațională de transport care leagă Asia de Sud-Est, China, Kazahstanul, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Europa).

Ideea unei noi monede de reglementare comercială a fost concepută pentru prima dată la UEEA, sub supravegherea comisarului pentru integrare și macroeconomie al Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev. Proiectul urmează a căpăta amploare prin cooptarea BRICS și OCS. Așadar, “Sfântul Graal va fi o nouă monedă comercială supranațională pentru BRICS, OCS și UEEA. Și este esențial că statutul său de rezervă să nu permită o putere supremă a unei singure națiuni, așa cum se întâmplă acum cu dolarul american”, comentează Pepe Escobar.

Pe agenda instituțiilor eurasiatice, alaturi de crearea unei monede competitoare cu dolarul american se află, ca priorități, și marile probleme ale securității și păcii în zona și în lume.

OCS, scrie analistul rus Andrei Kortunov, trebuie să discute și despre cele mai sensibile și mai dezbinătoare chestiuni, într-un mod sincer și constructiv, în cadru multilateral. Desigur, spune el, OCS nu poate înlocui negocierile bilaterale, nu va putea remedia relațiile dintre Pakistan și India, India și China sau Tadjikistan și Kârgâzstan. Dar OCS poate contribui la deschiderea drumului către negocieri bilaterale productive.

OCS, BRICS+, UEEA nu trebuie privite ca fiind “magazine politice la nivel înalt”. Ele depășesc stadiul de tribune declarative și abordează probleme internaționale de mare acuitate și se afirmă ca elemente organice ale ecosistemului emergent de securitate și dezvoltare eurasiatică și ale Majorității globale,  elemente care nu concurează cu alte structuri regionale și interregionale, ci servesc ca un facilitator și, în unele cazuri, ca un integrator.

Majoritatea globală este în plin process de instituționalizare  și consolidare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875060