Hot News
Sobianin: În opt ani, numărul mașinilor electrice a crescut de opt ori în Moscova
11/08
YouTube a eliminat canalul fostului agent de informații american, Scott Ritter
12/08

MAE rus: Rusia susține eforturile ECOWAS de soluționare diplomatică a situației din Niger

Cladirea principală a MAE rus din Piața Smolenskaia, Moscova/ Foto: novosti-donbassa.ru

Moscova sprijină eforturile de mediere ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), menite să conducă la o soluționare politică și diplomatică a crizei din Niger, relatează TASS, citând un comunicat remis de Ministerul de Externe al Rusiei.

Instituția precizează că Federația Rusă continuă să urmărească îndeaproape evoluția evenimentelor din republică. „Comunitatea Economică a Țărilor din Africa de Vest întreprinde acțiuni de restabilire a ordinii constituționale în Niger prin intermediul dialogului politic și diplomatic cu noile autorități nigeriene. Rusia sprijină eforturile de mediere ale ECOWAS, menite să găsească soluții pentru ieșirea din criză”, a precizat diplomația rusă.

Ministerul a atras atenția asupra faptului că, potrivit informațiilor primite, pe 10 august, la summitul extraordinar desfășurat la Abuja, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a luat decizia de a se pregăti pentru desfășurarea forțelor de rezervă ale comunității, care ar putea întreprinde o invazie armată în Niger cu scopul eliberării președintelui nigerian înlăturat de la putere, Mohamed Bazoum, armata nigeriană declarându-se pregătită să respingă orice intervenție străină. În plus, ea a anunțat crearea unui guvern de tranziție, în componența căruia au intrat reprezentanți ai societății civile.

„Considerăm că un scenariu militar de soluționare a crizei din Niger poate duce la o confruntare prelungită în această țară africană, precum și la o destabilizare drastică a situației în întreaga regiune Sahara-Sahel”, a subliniat Ministerul de Externe al Rusiei.

3 Comments

  1. Carmen spune:

    A doua zi după summitul de la Abuja, adică în 11 august, mii de susținători ai noului regim militar s-au adunat în apropierea bazei militare franceze de la Niamey, scandând sloganuri ostile Franței. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă fără incidente, însă acuzând Franța că este în spatele deciziei ECOWAS de a desfășura în Niger forțe de intervenție rapidă pentru a restabili ordinea. Un membru al unui sindicat studențesc, participant la această manifestație, a declarat că ,,Îi vom face să plece pe francezi! ECOWAS nu este independentă, este o manipulare a Franței, există o influență externă.” În Niger sunt staționați circa 1.500 de militari francezi și 1.100 de militari americani. Poate că sunt și din alte țări occidentale. Aici este lupta pentru uraniu, zăcământ de care dispune Nigerul și de care are nevoie SUA, Franța și alte țări. Adevărul este și că Statele Unite caută să împiedice Rusia să câștige influență în regiunea Sahel. Vizita Victoriei Nuland la Niamey a fost un eșec. În această scurtă vizită, Nulland l-a avut ca interlocutor pe noul șef al Statului Major, generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, un personaj cheie în strategia americană pentru regiunea Sahel. A fost ,,curtat” timp de 30 de ani de către SUA, oferindu-i acces la Universitatea de Apărare Națională din Washington, însă fără succes. Generalul nu s-a lăsat cumpărat de americani. Întrebat de Wall Street Journal despre riscul ca în urma loviturii de stat Nigerul să piardă ajutorul militar american, generalul Barmou a răspuns fără ezitare: ,,Dacă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru suveranitatea noastră, atunci așa să fie.” Fosta putere colonială, Franța, dar și SUA au impus sancțiuni severe împotriva Nigerului. Sunt tacticile lor de amenințare și de pedeapsă pentru țările care sunt neascultătoare. Doar că regimul actual din Niger este ferm pe poziție. O soluționare politică și diplomatică a crizei este de preferat, dar SUA nu va renunța ușor la foloasele materiale pe care le-ar putea avea din Niger.

  2. Ioan spune:

    Îmi pare rău să scriu asta, dar Ministerul de Externe al Rusiei a greșit făcând o astfel de declarație, care dă ocazia unora să acuze diplomația rusă de cinism. Un vechi proverb zice că nu e bine să vorbești de frânghie în casa spânzuratului. Adică să vorbești despre soluționarea pe cale amiabilă a unui conflict pe continentul african când tu ai în casă ditamai războiul.

    • Admin spune:

      Știe Dumnezeu că Rusia a făcut tot posibilul, în anii 2014-2022 pentru a rezolva criza ucraineană pe cale politică și diplomatică, inclusiv lupta ei pentru împlementarea Acordurilor de la Minsk și propunerile concrete cu privire la garanții de securitate făcute Occidentului în decembrie 2021. Totul a fost degeaba. Cu acuzațiile de cinism ați greșit cu adresă, trebuie prezentate nu Rusiei, ci Occidentului și Ucrainei sponsorizate de acesta și care nu a vrut să pună capăt războiului împotriva Donbassului început de ea în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874997