Hot News
Antonov a cerut ca SUA „să înceteze bacanala” cu proprietatea diplomatică
31/08
19FortyFive: Sistemele rusești de apărare aeriană S-300 vor distruge cu ușurință avioanele de vânătoare F-16
01/09

Acordul cerealier și inițiativa alternativă a președintelui Putin

Foto: Serghei Lavrov și Hakan Fidan/ TASS


Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat, la conferința de presă organizată după discuțiile purtate, la Moscova, cu omologul său turc, Hakan Fidan, că în cadrul întâlnirii a fost abordată problema livrărilor de grâu rusesc în cantitate de până la 1 milion de tone și la un preț preferențial, în vederea procesării lui ulterioare în întreprinderi turcești și trimiterea către țările cele mai nevoiașe din lume. Această inițiativă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este discutată, de asemenea, cu Qatarul, gata să participe la aspectele financiare ale proiectului, relatează agenția TASS.
Lavrov a precizat că Rusia este pregătită să reia tranzacția cu cereale, când vor fi îndeplinite cerințele Moscovei în ceea ce privește partea rusă. La rândul său, șeful MAE turc a subliniat că este important să se răspundă la solicitările Rusiei în această chestiune.

TASS a selectat principalele declarații făcute, cu acest prilej, de Lavrov și Fidan.

Despre acordul cerealier

De îndată ce vor fi luate măsuri în vederea punerii în practică a părții ruse din pachetul de înțelegeri convenite la Istanbul și cunoscute drept inițiativa de la Marea Neagră, prevederi rămase neîndeplinite în pofida promisiunilor secretarului general al ONU, António Guterres, „de îndată ce discuțiile se vor transforma în soluții concrete”, în aceeași zi Rusia este pregătită să reia și partea ucraineană a pachetului cerealier, a declarat ministrul rus de Externe.
Rezolvarea problemelor legate de exportul de cereale și îngrășăminte rusești este împiedicată de Occident. „Cei de la ONU nu pot face nimic singuri, ei trebuie să ceară Occidentului să dea dovadă de rațiune, să manifeste o abordare constructivă, ceea ce Occidentul nu vrea să facă. Iar până acum totul se reduce doar la promisiuni”, a subliniat Lavrov.
Potrivit spuselor sale, Putin a garantat că Rusia va compensa în totalitate acea parte de cereale ucrainene care, pe durata funcționării ințiativei de la Marea Neagră, a ajuns în țările nevoiașe și care reprezintă mai puțin de 3% din totalul exporturilor.
„Cu ajutorul activ al Turciei, ONU a pregătit un pachet de propuneri noi privind acordul cerealier”, a declarat Fidan. Potrivit spuselor sale, reluarea acordului cerealier este importantă pentru securitatea alimentară și pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre.

Despre inițiativa lui Putin privind livrările de cereale

Lavrov și Fidan au discutat, în cadrul negocierilor, inițiativa președintelui Rusiei privind organizarea unor livrări de până la 1 milion de tone de cereale rusești către Turcia la un preț preferențial, în vederea procesării lor ulterioare în întreprinderi turcești și trimierii în țările cele mai nevoiașe din lume. După cum a precizat anterior MAE, Rusia consideră acest proiect „ca o alternativă de lucru optimă la acordul de la Marea Neagră”.

O sursă din cadrul uniunii turce a cerealelor a declarat pentru TASS că producătorii turci sunt gata să pună în aplicare această inițiativă. Potrivit acesteia, pornirea procesului de procesare a grâului în făină este o chestiune pur tehnică, este nevoie de voință politică, iar livrările către Africa pot fi începute încă din toamna acestui an.
Ziarul german Bild a fost primul care a relatat despre această inițiativă, pe 18 august. Potrivit publicației, la câteva zile după ce acordul cerealier și-a încetat valabilitatea, pe 17 iulie, Lavrov a propus Rusia „ca alternativă la Ucraina în ceea ce privește livrările umanitare din cadrul Programului alimentar mondial”. La baza acestui proces urma să fie un memorandum, cu Turcia în calitate de organizator și Qatarul în rol de sponsor.
În același timp, ziarul a scris că Turcia dorește să acționeze sub egida ONU și a îndemnat Rusia să pună în aplicare asemenea planuri în completare la „inițiativa de la Marea Neagră”.
Despre Ucraina Lavrov a analizat cu Fidan „inițiativele menite să promoveze așa-numita formulă de pace (a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski) care este inacceptabilă, ultimativă și sortită din start eșecului”.
Potrivit spuselor sale, este imposibil să te bazezi pe eforturile întreprinse în direcția „formulei” lui Zelenski. „Cu aceste eforturi se încearcă înlocuirea oricărei discuții serioase despre cum trebuie asigurată o securitată egală și indivizibilă, menită să prevină conflicte pe teritoriul Europei”, a declarat Lavrov.
Turcia va continua să depună eforturi pentru rezolvarea conflictului ucrainean, a declarat ministrul de externe al țării. Acest lucru este posibil doar cu mijloace diplomatice. „Războiul nu poate avea învingători”, a subliniat Fidan.
Despre întâlnirea dintre Putin și Erdogan
Potrivit lui Lavrov, Turcia și Rusia vor continua „dialogul politic intens, de încredere și purtat, în primul rând, la cel mai înalt nivel între președinții Putin și Erdogan, care comunică în mod regulat <…>”.
Curând este planificat alt summit informal, în cadrul căruia vor fi analizate toate domeniile parteneriatului bilateral.

Despre cooperarea ruso-turcă

Moscova salută politica externă independentă a Ankarei. Pentru Occident, o astfel de poziție a Turciei este „o serioasă sursă de iritare”. În acest context, cooperarea constructivă și egală în drepturi între Turcia și Rusia este reciproc avantajoasă, a subliniat Lavrov.

El a subliniat că legăturile comerciale și economice dintre cele două țări se dezvoltă „rapid și intens” – schimburile comerciale au crescut cu aproape 90% și au depășit 62 de miliarde de dolari, în 2022.
Se dezvoltă, de asemenea, proiectele strategice, în primul rând în sectorul energetic, care este, prin tradiție, forța motrice în relațiile dintre Rusia și Turcia. Astfel, „construcția tuturor celor patru reactoare ale Centralei Nucleare de la Akkuyu se derulează conform calendarului”, a adăugat ministrul rus.
Rusia și-a reafirmat, de asemenea, angajamentul față de toate acordurile privind creșterea exporturilor de gaze naturale către Turcia, inclusiv prin punerea în aplicare a inițiativei lui Putin și Erdogan de a crea un hub unic de distribuție a gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076