Hot News
Medvedciuk le-a prezis politicienilor occidentali soarta președintelui Camerei Comunelor din Canada, Rota
03/10
Șoigu: Nu sunt planuri pentru o mobilizare suplimentară
04/10

Corneliu Vlad: Occidentul e tot mai decis să suprime ajutorul militar pentru Kiev

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Presimțind parca dificultățile pe care le va întâmpină regimul Zelenski în ce privește alimentarea sa masiva cu armament și fonduri din partea Occidentului, Max Boot, un expert al Council for Foreign Relations (CFR) scria la sfârșitul lui septembrie un articol pe care îl intitula chiar „ De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei”.

„Kievul are nevoie de mai mult din orice ”, afirma încă de la începutul perorației avocatul regimului de la Kiev. Are nevoie de muniție de apărare aeriană, de obuze de artilerie, de tancuri și de rachete cu rază lungă de acțiune (cum ar fi sistemul de rachete tactice ale armatei – ATACMS). Până acum, Occidentul a oferit cea mai mare parte din ceea ce a cerut Ucraina, dar mult mai încet și în cantități mult mai mici decât este necesar. Statele Unite, de exemplu, urmează să furnizeze 31 de tancuri, care vor fi suficiente pentru un singur batalion ucrainean.

Și, adaugă expertul, ar fi bine ca Occidentul să intensifice livrările de arme și să extindă pregătirea cu arme combinate pentru batalioanele și brigăzile ucrainene, de preferință prin trimiterea de instructori în Ucraina (poate ofițeri occidentali pensionați) pentru a accelera procesul.

Congresul a alocat până acum 43 de miliarde în „asistență pentru securitatea Ucrainei”, adică în scopuri militare directe. Alături de alte finanțări, acordate oficial în scopuri umanitare, dar care în realitate servesc războiului, suma efectivă oferită de Washington Kievului depășește cu mult 70 de miliarde de dolari. Acum, Casa Albă a cerut încă 24 de miliarde de dolari de la Congres pentru Ucraina. Iar la acestea se adaugă peste 30 de miliarde oferite Kievului de către Uniunea Europeană, plus alte zeci de miliarde oferite de Marea Britanie, Germania, Japonia, Canada, Polonia, Olanda, Norvegia, Danemarca, Suedia, Franța și Italia.

Într-un articol intitulat „Aliații SUA și G-7 se așteaptă ca războiul în Ucraina să dureze ani de zile”, agenția Bloomberg relatează că Washungtonul plănuiește să susțină conflictul din Ucraina pentru foarte mult timp, potențial în anii ‘2030.

Bloomberg scrie că „SUA și aliații lor din G-7 se așteaptă că războiul din Ucraina să se prelungească în anii care vin și includ această posibilitate în planificarea lor militară și financiară.

Iar „un înalt oficial dintr-o țară europeană din G-7 a spus că războiul poate dura până la șase sau șapte ani și că aliații trebuie să planifice financiar pentru a continua sprijinul pentru Kiev pentru un conflict atât de lung.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, și el, că acest război va dura foarte mult timp. „Majoritatea războaielor durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep pentru prima dată. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

În acest scop, Occidentul crește producția de muniție (armata americană a crescut producția de artilerie de la 14.000 de obuze pe lună la 28.000 de obuze pe lună și își propune să producă 100.000 de obuze pe lună până în 2025), astfel încât armele vor fi disponibile. Este pur și simplu o chestiune de voință de a le furniza — și în cantități suficiente – își încheie expertul CFR solicitarea.

Un recent proiect de lege a eliminat însă cererea președintelui Biden de a oferi Ucrainei mai mult ajutor militar. Și tot mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA apreciază că sprijinul acordat Kievului în Congres devine tot mai dificil, iar presa americană, îndeosebi presa socială,  afirmă că sprijinul militar pentru regimul de la Kiev împiedică planurile Administrației de a rezolva marile probleme de ordin economic și social ale țării, într-un moment dificil.

Expertul CFR încearcă să-și explice de ce vocile care cer încetarea fluxului masiv de ajutor militar pentru Kiev devin tot mai decise în exprimarea lor. Este oare o strategie corectă ca Statele Unite și aliații NATO să aprobe într-un ritm treptat sisteme mai puternice, pentru a evita o escaladare periculoasă cu o Rusia înzestrată cu arme nucleare? se întreabă el.

Deocamdată însă, constată presa americană, președintele Putin a fost destul de reținut ca răspuns la atacurile ucrainene în creștere asupra Rusiei, care au inclus numeroase lovituri cu drone asupra Moscovei.

Și expertul american continuă: „Livrarea armamentului occidental pentru Ucraina trebuie accelerată. Ucraina are nevoie de toate armele pe care le poate obține dacă vrea să aibă vreo speranță de a pune capăt războiului în condiții care să-i fie favorabile. Altfel cresc șansele ca conflictul să se prelungească la infinit, la un cost îngrozitor atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia și un risc tot mai mare pentru întreaga lume”.

Cât timp va mai înarma lumea Ucraina?  – se întreabă ziarul britanic „Daily Mail”. Slovacia a votat  pentru un partid al carui lider, Robert Fico, s-a angajat în campania electorală să nu trimită „un alt glonț” în Ucraina. „Oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”, a spus el

La Washington, Congresul a adoptat un pachet de finanțare pe termen scurt care a evitat închiderea guvernului SUA și politicienii au renunțat la un pachet de ajutor de 6 miliarde de dolari pentru Kiev.

Și în alte țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, Franța și Spania, partidele populiste sceptice cu privire la intervenția în Ucraina au un sprijin semnificativ. Multe dintre aceste țări se apropie de alegeri naționale sau regionale care ar putea înclina balanța opiniei populare împotrivă trimiterii de ajutor militar Kievului. În Polonia, care alege un nou parlament la 15 octombrie, lideri politici importanți au declarat că nu vor mai fi de acord cu noi livrări de arme către Ucraina. Iar Polonia era văzuta până de curând drept unul dintre cei mai convinși aliați ai Ucrainei, dar relațiile s-au înrăutățit de la decizia Poloniei de a extinde interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.

Oricum, logica simplă arată că războiul nu se poate încheia prin noi tipuri de arme aruncate în luptă și operațiuni militare extinse dincolo de teritoriul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078