Hot News
Biden, sfătuit să se pregătească de dialog cu Putin cu privire la situația din Ucraina
14/10
Putin avertizează: O operațiune terestră a Israelului în Fâșia Gaza va avea consecințe grave
14/10

Politolog din Tiraspol: Moldova se pregăteşte pentru un conflict armat cu Rusia

Foto: v2.news.ru

Autorităţile Republicii Moldova se ocupă de pregătirea țării pentru un conflict armat cu Rusia, este de părere Igor Şornikov, directorul Institutului de Cercetare Socio-Politică şi Dezvoltare Regională din Tiraspol, relatează cotidianul Rossiiskaia gazeta.

Politologul a amintit că, inițial, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a propus ca obiectiv evacuarea din regiune a contingentului militar rus, scop din care nu a făcut un secret și despre care a vorbit în primul interviu acordat după câștigarea cursei prezidențiale.

„Dar ceea ce face ea acum este să pregătească în mod direct Moldova pentru un conflict armat cu Rusia”, a declarat Șornikov pentru RIA Novosti. „Toate acestea se încadrează în strategia globală a hegemonului hodorogit, și anume de a spori starea de haos și instabilitate pentru a-și menține controlul asupra lumii”.

Şornikov consideră că presiunea de forță a Moldovei, care a declarat Federaţia Rusă o ameninţare, poate fi susţinută de NATO, după exemplul sprijinului acord în prezent de Occident pentru Ucraina. „Dacă proiectul strategiei de securitate națională a Republicii Moldova, care declară Rusia inamic, va fi aprobat de parlament, va fi deschisă calea către un nou conflict pe Nistru”, a concluzionat expertul.

Maia Sandu a definit Rusia drept „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale”, fără a explica exact cu ce anume ar amenința, chipurile, Moscova Chișinăul. Ea și-a subliniat, de asemenea, angajamentul față de parteneriatele strategice cu UE, SUA, Marea Britanie și alți membri NATO.

Ministerul rus de Externe a constatat, în august, că autoritățile moldovenești „au intrat într-o asemenea frenezie, încât nu pot pune capăt incitării isteriei antiruse”. Reprezentanta oficială a diplomației ruse, Maria Zaharova, a îndemnat Chișinăul să asculte populația Moldovei care, dimpotrivă, este interesată să mențină relații de bună vecinătate cu Moscova.

Forțele de menținere a păcii, care numără puțin peste 400 de militari ruși, continuă în prezent să activeze în zona conflictului transnistrean. Ele sunt prezente în principal la punctele de control și cele de trecere din zonele cheie de securitate. În plus, în Transnistria se află un grup operativ al trupelor rusești, care asigură paza unuia dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa, situat în satul Kolbasna (în mare parte, armamentul sovietic retras din Germania de Est – n.r.).

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Maia Sandu a tras ceva pe nas? I-a lăsat Zelenski prafuri când s-au văzut ultima dată? Cine a amenințat Republica Moldova? Cică se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia. De mult n-am râs atât de bine! Poate că îl așteaptă pe marele erou Zelenki ca s-o apere, dar a uitat că acela e tras pe linie moartă, nu mai are soldați, nu mai are arme. Dar așa se întâmplă când în plin sezon de pus conserve, gospodina Maia dă interviuri și încurcă gogonelele cu soldații. Penibilă ființă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052