Hot News
MAE rus, despre încercare a SUA de a se absolvi de răspunderea pentru asasinarea Dariei Dughina
24/10
S-a aflat cauza avarierii conductei de gaze dintre Estonia și Finlanda
25/10

Putin, despre consecințele tragice ale justificării naziștilor

Prezentarea proiectului federal ”Fără termen de prescripție”/ Foto: sh1.mcikt.ru

Justificarea criminalilor naziști și a complicilor lor duce la consecințe tragice și distructive pentru milioane de oameni, se arată în mesajul adresat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, participanților la forumul „Fără termen de prescripție. Crimele naziștilor împotriva umanității: istorie și contemporaneitate”, mesaj publicat pe site-ul Kremlinului. Potrivit liderului rus, adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei trebuie apărat cu fermitate și consecvență, trebuie combătute, de asemenea, orice încercări de revizuire a contribuției țării noastre la victoie, relatează News.ru

Vedem astăzi la ce consecințele tragice și distructive pentru milioane de oameni duc falsificarea directă a istoriei și justificarea criminalilor naziști și a complicilor lor”, a subliniat el.

În septembrie, Yaroslav Gunko (Hunku), în vârstă de 98 de ani, a fost invitat în Parlamentul Canadei în onoarea vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Gunko a fost prezentat ca veteran al luptei împotriva rușilor. Ulterior s-a dovedit însă că Hunku servise în divizia SS „Galicia”, formată din naționaliști ucraineni.

Câteva zile mai târziu, ambasadorul Poloniei în Canada, Witold Dzielski, a scris că Varșovia cere să-i fie prezentate scuze după apariția lui Gunko în Parlamentul canadian. Ministerul german de Externe a calificat incidentul ca inacceptabil. După aceasta, premierul canadian, Justin Trudeau, și-a exprimat nemulțumirea față de situația legată de onorarea nazistului ucrainean și s-a declarat dezamăgit de cele întâmplate.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a numit onorarea fostului SS-ist în Parlamentul canadian drept o atitudine indolentă față de memorie. La rândul său, Putin a definit cinstirea soldatului SS ca fiind dezgustătoare. El a subliniat că trupele acestei unități au exterminat populația evreiască din Ucraina. Şeful ministerului rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut să fie întocmită o solicitare către autoritățile Canadiei și către Interpol în vederea extrădării lui Gunko. El crede că acesta trebuie supus unui proces public în calitate de criminal de război.

Putin a subliniat însemnătatea proiectului „Fără termen de prescripție”.

„Este important ca acest proiect de anvergură, necesar, să reunească oameni de cele mai diferite vârste și profesii – reprezentanți ai organelor puterii, ai organizațiilor publice și de voluntariat, ai cercurilor de experți și științifice, ai celor care se dedică unei cauze importante și semnificative – protejarea memoriei noastre istorice, educației patriotice a tinerilor”, a precizat președintele.

„În mare parte, mulțumită dumneavoastră, datorită energiei, preocupării și dăruirii dumneavoastră se depun eforturi uriașe, scrupuloase pentru desecretizarea documentelor și a hotărârilor judecătorești de arhivă pentru recunoașterea dovezilor atrocităților inumane săvârșite de naziști împotriva civililor și a prizonierilor de război. Se realizează și alte inițiative consistente”, a adăugat Putin.

Tema cheie a forumului va fi elaborarea unei poziții consolidate de condamnare a nazismului în retrospectivă istorică și de contracarare a acestuia în lumea modernă pe baza potențialului științific și juridic al proiectului „Fără termen de prescripție”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Așa se întâmplă când oamenii nu cunosc istorie decât din filme sau din ce le place lor să audă: omagiază criminalii și uită eroii. Nicolae Iorga scria că: ,,Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” Studierea istoriei este foarte importantă, deoarece ne ajută să înțelegem trecutul, să nu repetăm greșelile făcute și ne permite să ne înțelegem mai bine prezentul. Când din școli este scos studiul istoriei sau este redus ca număr de ore predate, este ca și cum ai anula jertfa strămoșilor și nu te mai poți regăsi ca popor. M-a impresionat faptul că începând din anul acesta școlar, elevii din clasele a X-a și a XI-a din Rusia au primit noi manuale de istorie în care se prezintă atât trecutul țării, dar și perioada contemporană. Din 2024 vor fi editate manuale noi și pentru elevii din clasele V-IX. Este un lucru extraordinar că există această preocupare în educarea copiilor privind istoria Rusiei. Mulți încearcă să minimalizeze sau chiar să anuleze jertfa celor care au murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este inadmisibil! Așa cum este de neconceput ca Europa să nu recunoască aportul important și jertfa soldaților ruși care au dus la înfrângerea naziștilor. Fără această imensă jertfă, multe țări care acum uită că Armata Rusă le-a eliberat de naziști, poate n-ar mai fi existat azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062