Hot News
Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a dat vina pentru tulburările de pe aeroport pe instigatorii din străinătate
30/10
Vucic: Refuzul de a adera la sancțiunile împotriva Rusiei a permis Serbiei să devină mai puternică
30/10

Autoritatea lui Țarev în Ucraina este periculoasă pentru Kiev. Motivele atentatului

Oleg Țarev/ Foto: t-13.ru

De ce autoritățile ucrainene au organizat o tentativă de asasinat asupra personalității publice Oleg Țarev?

În Crimeea, s-a încercat asasinarea lui Oleg Țarev, care, după 2014, a lansat critici severe la adresa autorităților ucrainene și s-a ocupat de problemele agendei politice a Novorossiei. Țarev, al cărui punct de vedere a fost întotdeauna perceput cu durere în cabinetele de la Kiev, a fost internat în stare gravă. Colegii, prietenii și personalitățile publice sunt de acord că Țarev cunoștea, ca nimeni altcineva, secretele autorităților ucrainene și le stătea ca un nod în gât.

Vineri s-a aflat despre atentatul la viața fostului deputat în Rada Supremă și fost candidat la președinția Ucrainei, Oleg Țarev. În noaptea de vineri, un criminal a tras asupra Țarev, lângă sanatoriul ”Kirov”, în Ialta, unde locuia politicianul. Imobilul se află în proprietatea și administrarea lui Țarev.

Potrivit datelor preliminare, au fost trase două focuri de armă, după care Țarev a început să sângereze puternic și și-a pierdut cunoștința. Acum Țarev este la terapie intensivă în stare gravă. FSB a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru atentat la viața unui om de stat sau a unei personalități publice.

Prietenul lui Țarev, Aleksandr Cialenko, a relatat că fostul deputat nu folosea gardă de corp și credea, „ca un fatalist”, că împotriva lui nu pot pune la cale un atentat. Potrivit lui Cialenko, Țarev nu a primit amenințări, iar la rugămințile de a angaja o firmă de securitate, zâmbea mereu. Cu câteva ore înainte de atac, Țarev apăruse în direct la postul de televiziune ”Țarigrad”, unde vorbise despre politica teroristă a lui Zelenski.

În trecut, Țarev a avut patru mandate de deputat, în legislaturile patru, cinci, șase și șapte. A ocupat funcția de adjunct al grupului parlamentar al Partidul Regiunilor. În 2013 s-a pronunțat împotriva Euromaidanui. A fost candidat la președinție în alegerile anticipate din 25 mai 2014, dar s-a retras din cursă. În iulie 2014, a devenit președintele parlamentului Novorossiei, unde au intrat reprezentanți ai Repunlicilor Lugansk și Donețk (LNR și DNR).

Ulterior, Țarev a ieșit din politică, concentrându-se pe gestionarea clinicilor de sănătate de la Marea Neagră. A fost condamnat în lipsă la 12 ani de închisoare de Tribunalul raional Șevcenkovski, din Kiev, în temeiul articolelor privind apeluri publice în favoarea modificării granițelor țării, cu încălcarea Constituției și apleurile publice de schimbare forțață și răsturnarea ordinii constituționale.

Cu puțin timp înainte ca operațiunea militară specială să înceapă în Ucraina, ziarul britanic Financial Times a scris, cu referire la serviciile de informații occidentale, că Țarev va prelua, chipurile, conducerea schimbării puterii în Ucraina, dar politicianul a catalogat aceste zvonuri o „situație amuzantă”. „Uitați-vă la mine, nici măcar televiziunile nu mă invită, pentru că sunt insuficient de important, sunt directorul unui sanatoriu din Ialta”, spunea Țarev.

Tentativa de asasinat asupra lui Tsarev se plasează pe același palier cu uciderea jurnalistei Daria Dughina, a corespondentului militar Vladlen Tatarski, cu tentativa de asasinat a scriitorului Zahar Prilepin, precum și a fondatorului postului de televiziune ”Țarigrad”, Konstantin Malofeev. Despre planurile de asasinare a rușilor din întreaga lume a vorbit șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov. „Am ucis și-i vom ucide pe ruși în orice colț al lumii până la victoria deplină a Ucrainei”, a spus Budanov.

În această vară, FSB a anunțat dejucarea unui atentat la viața Margaritei Simonian, redactorul șef al grupului media ”Rossiia Segodnia” și al postului de televiziune RT, dar și a jurnalistei Ksenia Sobciak. Atacul a fost pregătit de membrii grupului neo-nazist Paragraf-88, care a primit misiunea de la SBU. Au fost arestați șapte suspecți.

Tentativa de ucidere a lui Țarev a șocat multe personalități publice și politice. Pe canalul său de pe rețeaua Telegram, scriitorul Zahar Prilepin a subliniat că se încearcă asasinarea celor care „înfurie personal cele mai înalte autorități” din Ucraina, iar Țarev știa totul despre aceste „gunoaie de la Kiev”. „Când recent presa americană a scris pe neașteptate că Zelenski aprobă personal deciziile privind atacurile teroriste și asasinatele, nu a fost vorba de nici o dezinformare. Chiar așa stau lucrurile. Pentru Zelenski, Țarev este un dușman personal”, crede scriitorul.

„Încă de la sfârșitul anului 2013, când abia începuse Euromaidanul și când deputații din Partidul Regiunilor negociau cu inamicul, Țarev a ocupat fără echivoc partea noastră și de atunci nu și-a schimbat poziția. Nici în 2014, nici în 2022”, – scrie politologul kievean, Aleksei Neciaev, pe canalul său Telegram. Potrivit spuselor sale, Țarev este unul dintre puținii care au o înțelegere profundă a proceselor din Ucraina, ținând cont de caracteristicile culturale ale diferitelor regiuni, de specificul acestora, de tradiții și raporturile dintre elite. „Pentru Rusia și pentru ceea ce se cheamă de regulă „Ucraina rusă”, încercarea de asasinare a lui Țarev este o mare problemă. Astfel de oameni trebuie protejați, iar cunoștințele și experiența lor practică trebuie multiplicate. Sper că totul va fi bine cu el”, a adăugat Neciaev.

Surse ale ziarului Vzgliad din Kiev nu exclud posibilitatea ca unul dintre cei care au ordonat asasinarea ar fi putut fi Aleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog, iar în trecut – guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, vicepremier în Guvernul lui Nikolai Azarov, candidat la președinția Ucrainei și unul dintre colegii lui Țarev în „Partidul Regiunilor”.

Potrivit sursei, când a început operațiunea specială militară, Țarev aștepta din partea lui Vilkul, în calitatea acestuia de primar al orașului Krivoy Rog, acțiuni consecvente și cooperare cu armata Rusiei. Mulți aveau motive să creadă că Vilkul va lua decizia corectă și va sprijini Forțele Armate Ruse. Lucru pe care îl indica nu numai trecutul politicianului și al tatălui său (Iuri Vilkul a fost, și el, mulți ani primar al orașului Krivoi Rog), ci și de încercările anterioare ale lui Vilkul Jr. de a câștiga sprijin printre politicienii ruși.

Dar Țarev nu a avut încredere în Vilkul, deoarece „Sașa putea să manevreze ani de zile și sub orice putere”. După ce Țarev a făcut publică această informație, Vilkul s-a manifestat în modul cel mai dezgustător posibil și a trecut definitiv de partea naționaliștilor, a adăugat sursa publicației Vzgliad.

„Ca urmare, naziștii au dat de înțeles că l-au iertat Vilkul. Iar el a început să se dea drept un ucrainean sadea, păstrându-și scaunul. S-a liniștit și Zelenski, pentru că, în ultimă instanță, Krivoi Rog nu este doar orașul natal al clanului Vilkul, dar și orașul unde s-a născut însuși Zelenski. De aceea, interesul lor de a-l elimina pe Țarev, a coincis perfect.”

Jurnalistul Andrei Medvedev consideră, la rândul lui, că tentativa de asasinat nu este doar teroare, ci și răzbunare asupra unui om „care, spre deosebire de mulți politicieni ucraineni, nu a încercat niciodată să manevreze, să se învârtă, să fie pe plac”. „El a crezut sincer în „Primăvara Rusă” din 2014. Atunci, el a mers până la capăt, pierzând totul, în timp ce colegii lui din Partidul Regiunilor se inscriau cu orice preț în interiorul puterii Maidanului”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.

„Oleg a fost întotdeauna sincer, deschis și direct în evaluarea a ceea ce se întâmplă. Chiar și când făcea greșeli, era sincer în rătăcirea lui și nu urma regulile vreunui joc sau ordin politice. Toate acestea au devenit zălogul popularității lui și a încrederii mari a susținătorilor noștri”, spune Vladimir Rogov, șeful mișcării „Suntem împreună cu Rusia”, din Zaporojie.

„La fel de important este și faptul că Țarev lua tot timpul pulsul, atât în privința situației din regiunea natală Dnepropetrovsk, cât și din alte regiuni, controlate temporar de Biroul lui Zelenski. Încă de la sfârșitul anului 2013, în zorii Euromaidanului, Oleg și-a conturat clar poziția și nu s-a abătut niciodată de la ea”, își amintește personalitatea publică.

„Mai mult, când în 2010 căuta tovarăși pentru lupta cu autoritățile ucrainene și înțelegea foarte bine care va fi soarta țării, Oleg a fost unul dintre puținii din mediul politic ucrainean care și-a exprimat poziția și era pregătit de confruntare. Abia după aceea au apărut la noi și ”Frontul Popular din Novorossiia” și Parlamentul Novorossiei, și sprijinul Donbassului răzvrătit și o grămadă de alte evenimente”, adaugă el.

„Oleg este periculos și pentru adversarul nostru prin aceea că știe perfect specificitățile politice ale diferitelor regiuni ale Ucrainei”, argumentează Rogov. „Tocmai de aceea, Kolomoiski (oligarhul ucrainean – n.r.) a oferit anterior o recompensă pentru uciderea lui Țarev. Acum Bena (porecla lui Kolomoiski – n.r.) are, desigur, alte probleme pe cap. Dar pentru Ucraina, Oleg a fost și rămâne un dușman. Metodele teroriste ale inamicului nu se schimbă, doar devin mai dure”, spune Vladimir Rogov.

„Exemplele asasinării Dariei Dughina, a lui Vladlen Tatarski și ale altor oameni nu sunt decât o confirmare în plus a acestui lucru. Dacă Ucraina folosește cel mai des dispozitive explozive, reamintesc faptul că nici SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei -n.r.) nu se dă înapoi de la execuții”, notează expertul.

„Toate acestea duc la gândul că, una dintre cele mai importante sarcini ale Rusiei este acum aceea de a-i proteja pe acești politicieni și experți. Tot mai mulți oameni primesc gardă de corp, chiar din dispoziția președintelui. Evident că acest lucru se face pentru a-i păstra pe oamenii de care avem nevoie și acum și care vor fi folositori în viitor pentru stabilirea unei vieți pașnice în teritoriile eliberate”, a conchis Rogov.

„Este vorba despre faptul că Ucraina are dorința de a veni de hac unor oameni remarcabili. Oleg nu este un lider militar, dar s-a manifestat ca o personalitate strălucită. El a fost ca un ghimpe pentru mulți politicieni ucraineni, anunțând în direct multe informații care, desigur, erau primite negativ în Ucraina, dar în același timp mulți de la Kiev aveau încredere în părerea lui”, a subliniat Rodion Miroșnik, ambasador al MAE rus pentru misiuni speciale privind crimele regimului de la Kiev. El a subliniat că, în virtutea îndelungatei sale experiențe politice, Țarev „a fost capabil să tragă concluzii și înțelegea perfect felul în care sunt luate în Ucraina deciziile de clan, cine cui se subordonează”.

„Opinia de expert a lui Țarev era periculoasă. Mulți din Ucraina nu au vrut să vadă astfel de concluzii și indicații din motive cât se poate de clare, ce demonstrează faptul că regimul de la Kiev este o simplă marionetă, dușmanul sincer al poporului ucrainean”, a explicat ambasadorul.

„Oleg Țarev este o figură foarte remarcabilă, dar, în același timp, are calități care nu sunt deloc specifice politicienilor ucraineni. Este inteligent, sincer și foarte informat. Combinația acestor calități îl face complet inacceptabil pentru elita ucraineană. De aceea, el se numără printre cei vânați de sabotori”, spune Larisa Șesler, președintele Uniunii Emigranților Politici și Deținuților Politici din Ucraina.

La timpul respectiv, Țarev comunica, practic, „cu aproape fiecare dintre reprezentanții puterii ucrainene”. „Le cunoaște foarte bine trăsăturile psihologice și intelectuale, relațiile lor reciproce, conflictele și contactele de familie. Pe de altă parte, Țarev este un adevărat patriot al Lumii Ruse, el vede viitorul Ucrainei doar ca parte a Rusiei”, a menționat interlocutoarea publicației Vzgliad.

Potrivit lui Șesler, Țarev ar fi putut, în Rusia, să apară mai des în presă, „pentru că stăpânește bine toate instrumentele luptei informaționale”. „Țarev nu și-a schimbat niciodată opiniile politice, a apărat interesele rușilor din Ucraina, pe oamenii care susțin integrarea cu Rusia. A încercat să păstreze industria ucraineană și în 2014 a fost unul dintre liderii mișcării Anti-Maidan”, a amintit Șesler. În opinia ei, Biroul lui Zelenski a lansat o vânătoare după toți cei care ar putea fi lideri ai opiniei publice printre cetățenii ucraineni care simpatizează cu Rusia sau susțin intrarea regiunilor lor în componența Rusiei. De fapt, această tentativă de asasinat este dovada luptei naționaliștilor ucraineni cu viitoarea putere a teritoriilor pe care le vor pierde.

Potrivit acesteia, originari cunoscuți din Ucraina care au devenit lideri ai opiniei publice în Rusia și, în același timp, au păstrat influența în regiunile lor ar trebui să puși sub protecția specială a statului rus – până la pază personală. „Oameni precum Țarev sunt ținte pentru teroriști. De aceea, ei trebuie protejați”, a conchis interlocutoarea publicației Vzgliad.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Multă sănătate domnului Țarev! Sper să-și revină. Nenorociții vor mai încerca să-l asasineze pentru că este considerat incomod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994